5 cărţi de citit în vacanţă

1
2185

În sfârşit ne putem relaxa în vacanţă, la plajă, cu o carte bună şi încărcaţi cu energie pozitivă.

Ce înseamnă de fapt cărţi de citit în vacanţă?

Înseamnă cărţi uşor de citit, cu un fir al poveştii uşor de urmărit, care să ne capteze atenţia, dar să nu fie prea solicitante pentru că suntem în vacanţă şi vrem să ne relaxăm.

Însă conceptul de uşor de citit diferă de la o persoană la alta, astfel încât cărţile de vacanţă diferă în funcţie de sex (femeile probabil vor prefera cărţi romantice, de dragoste şi aventură, în timp ce bărbaţii vor gusta cărţi poliţiste, SF, aventuri, etc) sau de educaţie şi chiar vârstă.

Lectura unei cărţi de plăcere reprezintă o activitate cu multiple beneficii, la orice vârstă.

Dar ce să mai facem atâtea clasificări?

Până la urmă o carte bună este o carte bună şi atât.

1. Nu te mişca, de Margaret Mazzantini

O să încep special cu această carte care m-a emoţionat profund acum câţiva ani, când am citit-o într-o singură zi, pe nerăsuflate.

Margaret Mazzantini este o scriitoare şi actriţă italiană. După o frumoasă carieră artistică în teatru, cinema şi televiziune, răsplătită cu numeroase premii pentru interpretare, Margaret Mazzantini renunţă la scenă în favoarea scrisului.

Debutează ca scriitoare în 1994 cu romanul Ligheanul de zinc .

Pentru romanul Nu te mişca (2002; Polirom, 2004, 2013) primeşte Premiul Strega şi Premiul Grinzane Cavour, cele mai prestigioase distincţii literare italiene. Romanul a fost ecranizat de Sergio Castellitto, cu Penélope Cruz în rolul principal.

Timoteo este un chirurg renumit, un soț, un tată care, deşi nu se vede, este capabil de trăiri intense.

Fiica acestuia, o adolescentă care suferă un grav accident de circulație ajunge în comă, chiar la spitalul unde lucrează tatăl ei.

Acesta îi stă alături fiicei sale pe tot parcursul inevitabilei operații și al tratamentului, iar teribila încercare devine pretextul unei lungi spovedanii.

Timoteo îi spune fiicei sale, de fapt își spune lui însuși, povestea unei iubiri pe care a trăit-o cu mulți ani înainte.

Ceea ce m-a învăţat acest roman este faptul că iubirea nu are nici o legătura cu frumusețea şi că frumusețea nu are nimic de-a face cu luxul, puritatea sau perfecțiunea; că dragostea nu învinge totul, dar îți dezvăluie trăiri nebănuite.

M-a învăţat că iubirea e dorinţă şi nu trebuie neapărat să o trăieşti în lux, în palate şi paturi cu baldachin, că este autentică şi într-o căsuţă modestă de la ţară, şi în ploaie şi sub cerul liber.

Găsești în această carte sentimente autentice, simple şi firești. Sufletul dezbrăcat, în formă brută, neșlefuit, pur, nu prin lipsa urâtului, ci prin lipsa falsului, a măștii, a formei.

2. Un bărbat pe nume Ove, de Frederick Backmann

Fredrik Backman este editorialist, blogger și unul dintre cei mai populari scriitori suedezi contemporani. Cărțile sale au fost traduse în peste treizeci și cinci de limbi.

Romanul său de debut Un bărbat pe nume Ove a cunoscut un succes mondial, iar ecranizarea lui a fost nominalizată la Oscar pentru Cel Mai Bun Film Străin (2016) și a fost desemnată cea mai bună comedie a anului (la Premiile Academiei Europene de Film – 2016).

Ove, un bătrânel ursuz care le face viaţa amară vecinilor de cartier, ajunge încet încet la inima cititorului ca un suflet sensibil, care sare în ajutorul celor care au nevoie de el.

Ove este un personaj complex, iar pe măsură ce veţi citi cartea, îl veţi înţelege şi aprecia.

În această carte, veţi găsi definiţii noi şi diferite despre iubire, tristeţe, prietenie, traiul într-o  comunitate.

Veţi zâmbi, veţi râde şi veţi vărsa lacrimi, iar apoi vă veţi simţi cu inima uşoară.

Un bărbat pe nume Ove a cucerit o lume întreagă prin modul irezistibil, plin de umor și tandrețe, în care explorează teme grave precum pierderea, bătrânețea, diversitatea, toleranța, principiile morale, prietenia și speranța. La final, nu aveți cum să nu îl adorați pe Ove.

3. Cel care mă așteaptă, de Parinoush Saniee

Parinoush Saniee este o cunoscută scriitoare iraniană. Prin poveștile ei, Parinoush Saniee descrie viața dură pe care o trăiesc multe familii iraniene.

Roman interzis de doua ori, Cel care ma asteapta a devenit cea mai vândută carte a tuturor timpurilor în Iran (peste 20 de editii).

Evenimentele debutează în anul 1979, cu puțin timp înainte de revoluția iraniană, și se concentrează asupra vieții unei femei obligate să se descurce singură, cu trei copii, într-un oraș dezbinat de conflicte politice și religioase, aflat într-o permanenta stare de i