5 cărţi de citit în vacanţă

1
2199

În sfârşit ne putem relaxa în vacanţă, la plajă, cu o carte bună şi încărcaţi cu energie pozitivă.

Ce înseamnă de fapt cărţi de citit în vacanţă?

Înseamnă cărţi uşor de citit, cu un fir al poveştii uşor de urmărit, care să ne capteze atenţia, dar să nu fie prea solicitante pentru că suntem în vacanţă şi vrem să ne relaxăm.

Însă conceptul de uşor de citit diferă de la o persoană la alta, astfel încât cărţile de vacanţă diferă în funcţie de sex (femeile probabil vor prefera cărţi romantice, de dragoste şi aventură, în timp ce bărbaţii vor gusta cărţi poliţiste, SF, aventuri, etc) sau de educaţie şi chiar vârstă.

Lectura unei cărţi de plăcere reprezintă o activitate cu multiple beneficii, la orice vârstă.

Dar ce să mai facem atâtea clasificări?

Până la urmă o carte bună este o carte bună şi atât.

1. Nu te mişca, de Margaret Mazzantini

O să încep special cu această carte care m-a emoţionat profund acum câţiva ani, când am citit-o într-o singură zi, pe nerăsuflate.

Margaret Mazzantini este o scriitoare şi actriţă italiană. După o frumoasă carieră artistică în teatru, cinema şi televiziune, răsplătită cu numeroase premii pentru interpretare, Margaret Mazzantini renunţă la scenă în favoarea scrisului.

Debutează ca scriitoare în 1994 cu romanul Ligheanul de zinc .

Pentru romanul Nu te mişca (2002; Polirom, 2004, 2013) primeşte Premiul Strega şi Premiul Grinzane Cavour, cele mai prestigioase distincţii literare italiene. Romanul a fost ecranizat de Sergio Castellitto, cu Penélope Cruz în rolul principal.

Timoteo este un chirurg renumit, un soț, un tată care, deşi nu se vede, este capabil de trăiri intense.

Fiica acestuia, o adolescentă care suferă un grav accident de circulație ajunge în comă, chiar la spitalul unde lucrează tatăl ei.

Acesta îi stă alături fiicei sale pe tot parcursul inevitabilei operații și al tratamentului, iar teribila încercare devine pretextul unei lungi spovedanii.

Timoteo îi spune fiicei sale, de fapt își spune lui însuși, povestea unei iubiri pe care a trăit-o cu mulți ani înainte.

Ceea ce m-a învăţat acest roman este faptul că iubirea nu are nici o legătura cu frumusețea şi că frumusețea nu are nimic de-a face cu luxul, puritatea sau perfecțiunea; că dragostea nu învinge totul, dar îți dezvăluie trăiri nebănuite.

M-a învăţat că iubirea e dorinţă şi nu trebuie neapărat să o trăieşti în lux, în palate şi paturi cu baldachin, că este autentică şi într-o căsuţă modestă de la ţară, şi în ploaie şi sub cerul liber.

Găsești în această carte sentimente autentice, simple şi firești. Sufletul dezbrăcat, în formă brută, neșlefuit, pur, nu prin lipsa urâtului, ci prin lipsa falsului, a măștii, a formei.

2. Un bărbat pe nume Ove, de Frederick Backmann

Fredrik Backman este editorialist, blogger și unul dintre cei mai populari scriitori suedezi contemporani. Cărțile sale au fost traduse în peste treizeci și cinci de limbi.

Romanul său de debut Un bărbat pe nume Ove a cunoscut un succes mondial, iar ecranizarea lui a fost nominalizată la Oscar pentru Cel Mai Bun Film Străin (2016) și a fost desemnată cea mai bună comedie a anului (la Premiile Academiei Europene de Film – 2016).

Ove, un bătrânel ursuz care le face viaţa amară vecinilor de cartier, ajunge încet încet la inima cititorului ca un suflet sensibil, care sare în ajutorul celor care au nevoie de el.

Ove este un personaj complex, iar pe măsură ce veţi citi cartea, îl veţi înţelege şi aprecia.

În această carte, veţi găsi definiţii noi şi diferite despre iubire, tristeţe, prietenie, traiul într-o  comunitate.

Veţi zâmbi, veţi râde şi veţi vărsa lacrimi, iar apoi vă veţi simţi cu inima uşoară.

Un bărbat pe nume Ove a cucerit o lume întreagă prin modul irezistibil, plin de umor și tandrețe, în care explorează teme grave precum pierderea, bătrânețea, diversitatea, toleranța, principiile morale, prietenia și speranța. La final, nu aveți cum să nu îl adorați pe Ove.

3. Cel care mă așteaptă, de Parinoush Saniee

Parinoush Saniee este o cunoscută scriitoare iraniană. Prin poveștile ei, Parinoush Saniee descrie viața dură pe care o trăiesc multe familii iraniene.

Roman interzis de doua ori, Cel care ma asteapta a devenit cea mai vândută carte a tuturor timpurilor în Iran (peste 20 de editii).

Evenimentele debutează în anul 1979, cu puțin timp înainte de revoluția iraniană, și se concentrează asupra vieții unei femei obligate să se descurce singură, cu trei copii, într-un oraș dezbinat de conflicte politice și religioase, aflat într-o permanenta stare de instabilitate și nesiguranță.

La vârsta adolescenței, Masumeh, eroina romanului se îndrăgostește de un tânăr, în drumul ei spre școală.

Deși relația lor este inocentă, cei doi abia dacă îndrăznesc să schimbe câteva priviri, iubirea îi este descoperită, iar ea ajunge să fie măritată cu forța.

Din fericire, se nimerește să aibă un soț care îi permite să-și continue studiile și care, spre deosebire de bărbații din propria ei familie, nu încearcă să-i controleze viața pas cu pas.

Este o carte emoţionantă, palpitantă care ne dezvăluie lupta şi trăirile interioare ale unei femei care se sacrifică pentru familie şi copii, căreia viaţa îi dă lovitură după lovitură şi cu toate acestea are tăria de a merge mai departe şi de a înfrunta toate nedreptăţile.

Este o carte care te învaţă să fii recunoscător pentru că trăieşti într-o lume în care, aparent, alegerile îţi aparţin :).

Am citit-o cu sufletul la gură şi m-am trezit la final, stoarsă de emoţii şi sentimente contradictorii.

Un roman care îşi merită cu siguranţă locul în valiza pregătită pentru vacanţa, dar şi un loc aparte în bibliotecă.

4. Brocart de toamnă, de Teru Miyamoto

Teru Miyamoto este unul din cei mai apreciați autori niponi contemporani.

Romanul  Brocart de toamnă  este un roman epistolar pe care l-am citit de curând şi care m-a impresionat într-un mod plăcut.

Firul poveștii se țese în jurul a doi foști soți care se reîntâlnesc după 10 ani de la divorț și încep să corespondeze.

Treptat, aceștia își leapădă măștile în încercarea de a găsi răspuns la întrebări pe care nu au îndrăznit să și le pună în trecut.

În urmă cu 10 ani, soțul este descoperit zăcând într-o baltă de sânge, într-o cameră de hotel, alături de corpul neînsufleţit al unei tinere, moment în care lumea soției acestuia se prăbuşeşte.

Soțul (Yasuaki) supravieţuieşte, dar iubirea care îi lega pe cei doi soţi, nu.

Pe fiecare îl aşteaptă un calvar care durează zece ani: viaţa lui Yasuaki devine o nesfârşită coborâre, al cărei deznodământ ameninţă să fie fatal, iar Aki (soția) încearcă să-şi uite trecutul printr-o căsătorie aranjată.

Este o carte plăcută, care se citește ușor și rapid, iar singura problemă este că se termină parcă prea repede.

Mozart este aproape un personaj aparte aici, iar simfonia 39 compusă de acesta răsună în fiecare cuvânt!

5. Un bărbat și o femeie, de Jojo Moyes

Am ajuns și la autoarea Jojo Moyes, pentru că nu se poate să pleci în vacanță și să nu te bucuri măcar de o carte scrisă de ea.

Jojo Moyes este una dintre cele mai îndrăgite autoare contemporane britanice, care a cucerit inimile a milioane de oameni din întreaga lume.

Un bărbat și o femeie ne oferă o imagine a realității, unde oamenii de rând trebuie să muncească înzecit pentru a întreține o familie, dar acești oameni au principii de viață sănătoase.

Jess Thomas, eroina din acest roman, găsește mereu puterea de a merge înainte, chiar dacă are grija zilei de mâine.

Încearcă să își educe copiii sa fie corecți și cinstiți, să urmărească mereu dreptatea și să nu facă rău nimănui niciodată. Sacrificiile ei sunt enorme și nimic nu i se pare greu când este vorba de copiii ei.

În viata lor apare Ed Nicholls, un bărbat a cărui existență este un adevarat haos și care fuge de un viitor absolut incert.

Dar Ed are la dispoziție tot timpul din lume. Stie cum e sa fii singur și vrea să ajute.

Ed nu are grija zilei de mâine și nu a avut-o niciodată, astfel încât nu înțelege comportamentul aproape