Parfum de Craciun! Arome naturale care ne fac sărbătorile mai frumoase!

2
732

Magia Crăciunului, sărbători minunate, luminițe și atmosferă de vis!

Și cum să obținem această atmosferă dacă nu activăm și simțul olfactiv, dacă nu aducem în jurul nostru și aromele de Crăciun?

Scorțișoară, ghimbir, portocale, turtă dulce și cozonac sunt doar câteva din acele arome care ne introduc în atmosfera de Crăciun!

Și pentru că ne dorim ca aceste zile de sărbătoare să dureze cât mai mult, ar trebui să începem să ne preocupăm de parfumarea căsuței noastre cu arome naturale!

Să readucem prin mici trucuri atmosfera copilăriei în casele noastre, să ne aducem cu drag aminte de Moș Crăciun cu plete dalbe care aduce cadouri la toți copiii cuminți!

Fie că preferi mirosul de brad, portocală, scorțișoară sau vanilie, trucurile te vor aduce mai aproape de magia sărbătorilor.

Cum putem aduce în casele noastre parfumul magic de Crăciun?

Răspunsul este simplu: prin arome naturale și sănătoase!

Există mai multe modalități de a aduce parfumul natural de Crăciun în casele noastre: fie prin amestecul de ingrediente diverse în boluri decorative, fie prin fierberea acestora, fie prin uleiuri esențiale naturale sau prin coacerea de mere, biscuiți de Crăciun sau turtă dulce sau chiar savurarea unei căni de vin fiert.

Măr cu scorţişoară, portocale, vin fiert cu cuişoare, frunze de ceai sau miros de brad – le putem folosi încă de la începutul lunii decembrie, pentru că ele sunt capabile să reînvie amintiri din copilărie și să ne redea acea stare minunată de siguranță și confort în familie.

Variante de arome și amestecuri parfumate de Crăciun:

1. Unul din trucurile care aduc miresme parfumate de Crăciun este confecționarea de boluri parfumate, care mai au și calitatea că sunt foarte decorative.

 • Folosește boluri transparente din sticlă, deschise, în care poți amesteca crenguțe de brad, bețe de scorțișoară, steluțe de anason, batoane de vanilie sau felii de portocale, muguri de pin sau conuri de brad. Adaugă fundițe și globuri sclipitoare, folosește-ți imaginația și vei crea în plus decorațiuni minunate de Crăciun cu miros proaspăt!
 • Fii inventivă și creează ornamente parfumate din portocale în care să înfigi bețe de scorțișoară sau steluțe de anason! Pune-le lângă o sursă apropiată de căldură și vei avea aroma minunată de Crăciun în cel mai simplu mod!

 • Confecționează o ghirlandă parfumată! Taie felii de mere și portocale, apoi fă un amestec gros din scorțișoară, cuișoare și suc de mere cu care să stropești feliile de fructe. Coace fructele la foc mic până se usucă și înșiră-le pe o sfoară împreună cu steluțe de anason și bețe de scorțișoară pentru a construi ghirlanda.

2. Un alt truc este fierberea diverselor ingrediente naturale care vor aduce în casă cel mai autentic parfum de Crăciun!

Ai nevoie de o oală cu apă, felii de mere, bastonaşe de scorţişoară, felii de portocale şi câteva ramuri de pin din pomul de Crăciun. Se fierb la foc mic, iar casa se va umple de arome picante festive. Amestecul poate fi refolosit şi a doua zi.

O altă variantă este amestecul de ghimbir ras, 2-3 bastonașe de scorțișoară, 1 lingură de cuișoare, 1 lingură de cardamon pisat și o păstaie de vanilie într-o oala cu apa care se lasă să fiarba la foc mic.

Completează cu apă ori de câte ori este nevoie, pe parcursul zilei. Vei obține o aromă de turtă dulce și vei putea refolosi amestecul.

O variantă mai simplă este amestecul de crenguțe de brad, batoane de scorțișoară și frunze de mentă proaspete, care se pregătesc în același mod.

Pentru a obține arome de plăcintă cu mere, amestecă felii de mere, bastonașe de scoțișoară, cuișoare și vanilie și pune-le într-un vas cu apă la foc mic.

3. Folosirea de uleiuri esențiale este preferată, atât pentru simplitatea cu care parfumăm casa, dar și pentru că acestea sunt benefice pentru sănătate!

Uleiurile esențiale pentru Crăciun îți pot amplifica bucuria sărbătorii și au numeroase beneficii pentru sănătate, de la creșterea imunității și până la relaxarea și deconectarea atât de necesare după anumite zile obositoare și friguroase.

 •  Uleiul esențial de pin sau de brad stimulează metabolismul, reduce stresul, ameliorează problemele respiratorii și conferă casei tale acel miros revigorant de brad de Crăciun.
 • Uleiul esențial de portocale poate diminua tensiunea arterială și asigură o stare de bine, are proprietăți antibacteriene și purifică aerul din încăperea unde se difuzează.
 • Uleiul esențial de chiparos te ajută să respiri mai ușor și poate fi eficient în a trata afecțiuni respiratorii de natură bacteriană. Mirosul lemnos și picant al chiparosului transformă acest ulei într-o minunată aroma naturală a sărbătorilor.
 • Aroma de scorțișoară face parte din lista de uleiuri esențiale pentru Crăciun care te vor ajuta să te bucuri mai mult de zilele de sărbătoare. Aroma picantă a uleiului esențial de scorțișoară are multe beneficii pentru sănătate, fiind antiinflamatoare, antioxidantă, antibacteriană și având rol stimulator pentru creier.

Amestecă aromele astfel încât să obții combinația care îți place și te binedispune.

Poți încerca să blend-uiești uleiul esențial de portocale (3 picaturi) cu 2 picături de ulei de scorțișoară și 1 picătură de ulei de cuișoare sau altă variantă ar fi amestecul de ulei de pin 5-6 picături cu ulei de chiparos (2-3 picături), ulei de portocale și ulei de nucșoară.

Folosește un vas de aromaterapie (cu lumânare) sau pur și simplu adaugă-le într-un vas cu puțină apă pe care să îl pui pe caloriferul cald.

4. Alte trucuri pentru a obține parfumuri și arome minunate de iarnă

 • Adaugă miros bradului artificial prin ornamente parfumate pe care să le agăți în brad. Lipește 4 batoane de scorțișoară în forma unui fulg de zăpadă sau folosește steluțe de anason, felii uscate de portocală pudrate cu vanilie, etc

 • Pune trei linguri de extract de vanilie într-o ceaşcă de cafea şi introdu amestecul în cuptor la 150 °C timp de o oră. Acest truc simplu va umple casa de un miros incredibil.
 • Decorează casa cu crenguțe de brad natural pe care le poți orna sau le poți lăsa naturale
 • Folosește conuri de pin pe care le poți stropi cu uleiuri esențiale de portocale sau scorțișoară și așează-le în aranjamente de Crăciun