Dovleacul, vedeta toamnei! – Beneficii, valori nutriţionale şi calorii

1
2397

Când eram mică, dovleacul mi se părea un fruct-legumă îngrozitor, unul dintre puţinele alimente pe care mama nu reuşea să mă convingă să îl mănânc.

Cu timpul însă am început să îl agreez şi chiar să îl caut şi să îl aştept cu drag în fiecare toamnă.

Dovleacul este originar din America de Sud, dar a fost introdus in Europa la sfarsitul secolului al XVI-lea şi de atunci este folosit din ce în ce mai des atât în renumitele plăcinte cu dovleac, cât şi ca atare, copt sau preparat în diferite reţete.

La noi în ţară există mai multe soiuri de dovleac, cu sau fără seminţe, fiecare având anumite întrebuinţări (pentru prepararea mâncărurilor, pentru seminţe  sau cu rol decorativ).

Dovleacul plăcintar are o formă lunguiaţă, un gust dulce şi este ideal pentru plăcinte sau deserturi.

Dovleacul american are forma rotundă, turtită la capete şi este des întâlnit în continentul american, fiind folosit pentru sărbătoarea de Halloween.

Acest soi de dovleac este de asemenea comestibil, fiind potrivit pentru supe, placinte sau alte preparate.

Dovleacul – fruct sau legumă?

Deşi dovleacul este recunoscut şi tratat ca o legumă, din punct de vedere ştiinţific este un fruct ce conţine seminţe.

Însă, din punct de vedere nutriţional este mult mai apropiat de legume decât de fructe.

Pe lângă gustul delicios şi deosebit, dovleacul este foarte bogat din punct de vedere nutriţional şi de aceea, aduce multe beneficii sănătăţii.

Dovleacul are un profil nutriţional impresionant.

Valori nutriţionale şi calorii

O ceaşcă de dovleac copt (245 grame) conține:

  • Calorii : 49
  • Grăsimi: 0,2 grame
  • Proteine: 2 grame
  • Carbohidrați: 12 grame
  • Fibre: 3 grame
  • Vitamina A: 245% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Vitamina C: 19% DZR
  • Potasiu: 16% DZR
  • Cupru: 11% DZR
  • Mangan: 11% DZR
  • Vitamina B2: 11% DZR
  • Vitamina E: 10% DZR
  • Fier: 8% DZR
  • Mici cantități de magneziu, fosfor, zinc și majoritatea vitaminelor din grupa B.

Pe lângă faptul că dovleacul este bogat în vitamine și minerale, el este relativ sărac în calorii și conține 94% apă.

De asemenea, este foarte bogat în beta-caroten, o carotenoidă pe care organismul o transformă în vitamina A.

Este o sursă excelentă de acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6.

Beneficiile dovleacului asupra sănătății

Conținutul bogat în antioxidanți al dovleacului reduce riscul de boli cronice

Dovleacul conține alpha-caroten, beta-caroten și beta-criptoxantină care neutralizează radicalii liberi și elimină stresul oxidativ responsabil de multe boli cronice sau chiar cancer.

De asemenea, antioxidanții prezenți în componența dovleacului protejează pielea împotriva efectelor dăunătoare ale soarelui.

Dovleacul conține vitamine care îmbunătățesc imunitatea

Conținutul bogat în vitamine al dovleacului aduce un boost imunității (foarte bogat în beta-caroten pe care organismul îl transformă în vitamina A).

Studiile arată că vitamina A poate întări sistemul imunitar și ajută în lupta împotriva infecțiilor.

Dovleacul este de asemenea bogat în vitamina C, care crește cantitatea de globule albe din organism și ajută imunitatea, grăbește vindecarea rănilor, etc.

Tot în susținerea imunității vin și vitaminele E, fierul și acidul folic prezente în dovleac în cantități apreciabile.

Vitamina A, luteina și Zeaxantina prezente în dovleac protejează vederea 

Dovleacul este bogat în nutrienți care s-au dovedit a fi extrem de eficienți pentru acuitatea vederii pe măsura înaintării în vârstă când aceasta tinde să se înrăutățească.

Vitamina A reduce în mod semnificativ riscul de cataracta, unul din motivele principale ale orbirii.

De asemenea, dovleacul este una dintre cele mai bune surse de luteină și zeaxantină, două componente care scad riscul de cataractă și de boala degenerativă a vederii legată de înaintarea în vârstă.

Vitaminele C și E funcționează ca antioxidanți și reduc efectele dăunătoare ale radicalilor liberi asupra celulelor ochilor.

Densitatea de nutrienți benefici și cantitatea scăzută de calorii ajută la scăderea în greutate

Dovleacul este considerat un aliment extrem de bogat în nutrienți.

Cu toate acestea are un conținut scăzut în calorii (sub 50 calorii la 245 g dovleac) și un conținut mare de apă (94%).

Dovleacul este o sursă bună de fibre, ceea ce ajută la diminuarea poftei de mâncare.

Un studiu realizat în 2009 arăta faptul că persoanele care au consumat o porţie mică de dovleac înainte de prânz nu numai că au mâncat mai puţin, dar au reuşit să îşi menţină silueta la nivelul dorit.

Conţinutul ridicat în antioxidanţi al dovleacului reduce riscul de cancer

Dovleacul prin conţinutul său mare de carotenoizi are capacitatea de a neutraliza radicalii liberi , ceea ce poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer.

De exemplu, studiile arată că persoanele care consumă des alfa-caroten şi beta-caroten prezintă risc scăzut la cancerul de stomac, pancreas sau chiar cancer de sân.

Potasiul, vitamina C şi fibrele aduc numeroase beneficii sănătăţii inimii

Dovleacul conţine o varietate de nutrienţi care pot îmbunătăţi sănătatea cardio-vasculară.

Are un conţinut ridicat de potasiu (care reduce tensiunea arterială şi scade riscul de infarct miocardic), vitamina C şi fibre (care protejează împotriva oxidării colesterolului rău).

Tot legat de sistemul cardiovascular, substanţele active din dovleac îmbunătăţesc circulaţia sangvină periferică şi previn agravarea unor afecţiuni cardiovasculare degenerative.

Conţine componente care protejează şi păstrează sănătatea pielii

Dovleacul conţine o cantitate mare de vitamina A, care este vitală pentru sănătatea mucoaselor, a ochilor, pielii, părului şi unghiilor.

Împreună cu vitamina E, aceasta previne îmbătrânirea pielii şi apariţia ridurilor.

Dovleacul este de asemenea bogat în vitamina C care este esenţială pentru sănătatea pielii.

Organismul nostru are nevoie de această vitamină pentru a produce colagen, o proteină care menţine sănătatea, elasticitatea şi tinereţea pielii.

Alte beneficii ale consumului de dovleac

  • Consumă dovleac în caz de anemie, de oboseală cronică sau în perioadele foarte stresante. Dovleacul acţionează la nivel cerebral cu efect antiinflamator, calmant şi tonic, reducând migrenele şi îmbunătăţind memoria.
  • Dovleacul acţionează şi la nivel hormonal, cu beneficii atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Acesta creşte libidoul, reglează nivelele hormonale, calmează durerile menstruale şi îmbunătăţeşte fertilitatea în cazul ambelor sexe.
  • Dovleacul are efecte antimicotice, anticancerigene, antiseptice si antivirale. Susține sistemul imunitar, combate infecțiile din organism și favorizează regenerarea celulară, în special la nivelul ficatului.

Cum consumăm dovleacul?

Dovleacul este delicios, versatil şi uşor de adăugat în dietă.

Datorită gustului uşor dulceag, dovleacul este un ingredient popular pentru pancake, plăcinte, brioşe şi alte prăjituri.

Dar se foloseşte la fel de bine în combinaţie cu alte legume în supe, paste, legume la cuptor sau piure-uri.

Seminţele sunt de asemenea comestibile şi foarte sănătoase şi oferă numeroase beneficii.

Cea mai uşoară modalitate de a consuma dovleacul este felierea acestuia şi introducerea la cuptor.

Se poate adăuga sare şi piper, dacă se serveşte ca garnitură sau ca fel de mâncare sau se adaugă miere şi scorţişoară pentru a îl consuma pe post de dulce.

Eu ador dovleacul copt la cuptor, feliat în felii mai groase de un deget şi presărate cu scorţişoară. După ce scot feliile de dovleac din cuptor, le stropesc cu miere şi adaug nuci mărunţite. Este delicios!

La fel de delicioasă este şi supa cremă de dovleac, apreciată în special în sezonul rece.

Bottom Line

Dovleacul este bogat în vitamine, minerale şi antioxidanţi, ceea ce îl face extrem de sănătos.

Datorită faptului că este un aliment slab caloric, dovleacul este foarte indicat în curele de slăbire.

Nutrienţii şi antioxidanţii prezenţi în dovleac  îmbunătăţesc sistemul imunitar, protejează vederea, diminuează riscul de cancer şi ajută la menţinerea sănătăţii pielii.

Atenţie!

Consumul în cantităţi ridicate poate duce la apariţia balonării şi a durerilor de stomac.

De aceea, consumul de dovleac crud sau în cantităţi ridicate este contraindicat persoanelor care suferă de gastrită, ulcer gastric, care au o producţie redusă de acid gastric sau care au episoade acute ale bolilor cronice de stomac.

Persoanelor care suferă de balonări și celor care au episoade acute ale bolilor cronice de stomac  le este recomandat consumul de dovleac în cantități mici.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here