Apa cu lămâie – 7 beneficii pentru sănătate!

0
20605

De câteva luni am început să beau în fiecare dimineață apă caldă cu lămâie.

Auzisem că este foarte bună pentru sănătate, ajută la slăbit și este anti-cancerigenă și mi-am spus că merită să încerc și eu.

Mă simt foarte bine, dar nici înainte nu mă simțeam rău, așa că nu îmi dau seama dacă mă simt energică și plină de viață datorită apei cu lămâie sau datorită optimismului meu :).

Sunt multe persoane care își încep ziua cu apă cu lămâie în loc de cafea sau ceai.

Nu există îndoială că lămâile sunt delicioase, dar consumul de apă cu lămâie ne face oare mai sănătoși?

Iată 7 beneficii ale consumului de apă cu lămâie asupra organismului

1. Consumul de apă cu lămâie ne hidratează!

Apa este cea mai bună sursă de hidratare!

Dar cum mulți dintre noi nu bem suficientă apă (pentru că apa nu are gust) putem să îmbunătățim gustul apei adăugând sucul de la o lămâie stoarsă.

În felul acesta, bem mai multă apă și ne hidratăm eficient, un aspect esențial pentru o stare de sănătate optimă.

2. Apa cu lămâie este o sursă bună de vitamina C

Citricele sunt bogate în vitamina C, un antioxidant important, care ajută la protejarea celulelor față de efectele dăunătoare cauzate de radicalii liberi.

Vitamina C reduce riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral (AVC) si hipertensiune arteriala.

Vitamina C ajută la prevenirea sau reducerea duratei răcelii comune sau chiar a gripei la unele persoane.

3. Ajută la scăderea în greutate

Studiile arată faptul că polifenolii cu rol antioxidant din compoziția lămâilor reduc semnicativ surplusul ponderal provocat de alimentația bogată în grăsimi.

Totodată, antioxidanții din compoziția lămâilor îmbunătățesc rezistența la insulină și compensează efectele negative ale creșterii nivelului glicemiei, cei doi factori determinanți ai diabetului de tip 2.

Cu siguranță că, dacă ne facem un obicei din a consuma apă cu lămâie dimineața, aceasta ne va pune metabolismul în funcțiune și va ajuta corpul să se detoxifice și să elimine retenția de apă din organism.

4. Apa cu lămâie îmbunătățește calitatea pielii

Vitamina C existentă în lămâie poate reduce ridurile și îmbătrânirea pielii datorată deshidratării sau a efectelor secundare ale soarelui.

Dacă pielea este deshidratată, își pierde din elasticitate, devine uscată și predispusă la riduri.

Lămâile bogate în vitamina C, potasiu, magneziu și vitamina B6, în combinație cu apa vor detoxifia, restructura și regenera țesuturile pielii astfel încât pielea ternă își va căpăta în timp aspectul catifelat și strălucitor.

Vitamina C din componența lămâilor ajută la producerea colagenului în piele, care îi va conferi acesteia elasticitate, fermitate și un aspect tânăr.

5. Stimulează digestia

Sucul de lămâie are o structură asemănătoare cu sucurile gastrice și ajută la eliminarea toxinelor din tractul digestiv.

Ajută la îmbunătățirea digestiei, ameliorează arsurile la stomac și te scapă de balonare. De asemenea, hidratează colonul și stimulează producția de bilă.

Unele persoane beau apă cu lămâie ca pe un laxativ pentru a preveni constipația.

Lamaia este un tonic digestiv.

6. Împrospătează respirația

Apa cu lămâie împrospătează respiraţia, prin neutralizarea mirosurilor neplăcute.

Mirosurile puternice de ceapă, usturoi sau peşte vor fi parţial eliminate dacă veţi bea apă cu lămâie.

Sucul de lămâie luptă împotriva bacteriilor bucale şi stimulează producţia de salivă.

Astfel previne uscarea gurii, care duce la o respiraţie urât mirositoare cauzată de bacteriile în exces.

7. Previne formarea pietrelor la rinichi

Acidul citric din lămâie poate ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi.

Citratul, o componentă a acidului citric, în mod paradoxal face urina mai puţin acidă şi poate chiar să spargă pietrele mici deja formate.

Pietrele la rinichi sunt în principiu, depozite de calciu, iar experţii recomandă mai mult acid citric pentru a reduce riscul de a se dezvolta.

Lămâia este o sursă grozavă de acid citric, iar dacă beţi zeama de la o lămâie cu apă în decursul unei zile, veţi avea aceeaşi cantitate de acid citric care se gaseşte în prescripţiile medicale pentru oamenii care au pietre la rinichi.

Cum să consumăm apa cu lămâie?

Pentru a beneficia de toate aspectele sănătoase ale consumului de apă cu lămâie, aceasta trebuie băută consistent (respectiv o jumătate de lămâie la o cană de apă).

Folosiţi lămâi proaspete şi nu suc de lămâie din comerţ.

Puteţi folosi apă caldă sau la temperatura camerei, dacă o beţi dimineaţa pe stomacul gol.

Apa rece este absorbită mai greu în sânge, spre deosebire de apa caldă şi poate fi un şoc pentru organism dacă este băută pe stomacul gol.

Aşadar, datorită vitezei cu care organismul asimilează apa caldă, corpul se hidratează mai uşor şi îşi menţine această hidratare pentru un timp îndelungat.

Pentru un boost de sănătate şi de gust, adăugaţi în apa cu lămâie crenguţe de mentă proaspătă, o linguriţă de miere sau sirop de arţar, o felie de ghimbir proaspăt sau puţin praf de scorţişoară sau turmenic.

Puteți de asemenea, adăuga felii de alte fructe citrice precum lămâia verde și portocalele sau chiar felii de castravete. Spălaţi bine orice fruct înainte de a-l introduce în băutură.

Puteţi folosi cuburi de gheaţă din lămâie (stoarceţi o lămâie în tava pentru cuburi de gheață și puneți la înghețat).

Apoi adăugați câteva cuburi într-un pahar cu apă rece sau fierbinte după necesitate.

Începeți dimineața cu un pahar de apă caldă cu lămâie, iar în frigider păstrați un recipient de apă infuzată cu câteva felii sau lămâi întregi pentru a bea pe tot parcursul zilei.

Efecte secundare ale apei cu lămâie

În general, consumul apei cu lămâie nu dăunează sănătății, însă există câteva efecte secundare posibile de care trebuie să fiți conștienți.

  • Lămâia conține acid citric, care poate eroda smalțul dentar.

Pentru a minimaliza riscul, folosiți un pai atunci când beți apă cu lămâie și clătiți gura după aceasta.

  • În ceea ce privește arsurile la stomac, apa cu lămâie poate avea atât efecte pozitive, cât și negative.

La unii oameni acidul citric poate provoca arsuri la stomac.

Deși lămâia este un aliment acid, când ajunge în corp devine unul din cele mai puternice alimente cu efect alcalinizator.

Conține atât acid citric cât și acid ascorbic, ambele foarte ușor de metabolizat, care favorizează absorbția mineralelor în sânge.

Dacă totuşi lămâile vă agravează arsura la stomac, evitați consumul apei cu lămâie.

  • Unii oameni merg mai des la baie după ce consumă apă cu lămâie.

Dacă simțiți nevoia să mergeți mai des la baie în timp ce consumați apă cu lămâie, cel mai probabil că acest lucru este cauzat de cantitatea mai mare de apă, ceea ce are de fapt un efect pozitiv deoarece elimină retenţia de apă.

Dacă vă simţiţi dezhidratat dupa ce aţi consumat apa cu lămâie, reduceţi uşor cantitatea de lămâie din apa pe care o beţi.

 Concluzii

Studiile demonstrează că apa cu lămâie poate avea beneficii pentru sănătate.

Lămâia adăugată în apă vă poate face să beți mai mult lichid pe parcursul zilei contribuind la hidratarea organismului, ceea ce este indispensabil pentru sănătate.

Dacă o preferați fierbinte, apa cu lămâie este o alternativă foarte bună altor băuturi fierbinți, mai ales băută pe stomacul gol.

Dacă o preferați rece, ea este revigorantă și energizantă şi o puteţi consuma pe parcursul întregii zile.

Indiferent cum o beţi, caldă sau rece, apa cu lămâie este benefică!