Frumusețe – prin măști cu ingrediente naturale!

0
46978
masca de fata facuta in casa

Pentru că suntem într-o perioadă în care nu putem ajunge la un salon de înfrumusețare, dar și datorită faptului că ingredientele naturale sunt uneori cea mai bună alegere pentru un ten luminos și frumos, ne putem prepara singure acasă o mască de față naturală și cu siguranță vom fi mulțumite de rezultate.

Îngrijirea tenului este un element extrem de important din rutina unei femei, iar măștile de față făcute în casă cu ingrediente naturale sunt foarte eficiente deoarece nutrienții și vitaminele pătrund în piele și hidratează, curăță porii și îndepărtează celulele moarte, exfoliază și aduc strălucire pielii.

Pe lângă produsele pe care le folosim zilnic, măști și tratamente aplicate ori de câte ori simți că este nevoie, nu trebuie să uităm că pentru un ten frumos ai nevoie și de hidratare și odihnă!

Măștile de față naturale, sunt ușor de făcut cu ingrediente pe care le avem în casă și care sunt ușor de procurat, și se pretează pentru toate tipurile de ten astfel încât pielea să radieze de sănătate și strălucire.

Îmi amintesc și acum când mama sau bunica mea obișnuia să își pună pe față cojile de castraveți proaspeți sau să se ungă pe față cu un rest de portocală sau chiar să se ungă pe mâini cu unt sau ulei după ce tapeta vreo tavă de prăjituri.

Toate aceste ingrediente au fost studiate atent și adaptate pentru fiecare tip de ten, urmând să fie folosite în cremele și măștile de față atât de căutate de noi în zilele noastre.

Variante de măști naturale în funcție de tipul de ten

Pentru a putea folosi produsele care ni se potrivesc și a beneficia din plin de ingredientele naturale, trebuie să ne cunoaștem tipul de ten și să folosim exact produsele recomandate.

Măști de față pentru tenul normal

Acest tip de ten este în mare parte echilibrat, are o circulație bună, pielea nu este nici prea grasă și nici prea uscată și rareori pot apărea coșuri ori puncte negre.

Este prezent în principal la persoanele tinere, cu un metabolism echilibrat.

Aspectul pielii este neted, ferm, cu pori foarte puțin vizibili, are o granulație fină, iar ridurile nu sunt vizibile. Pielea este suplă, catifelată, elastică.

Tenul normal nu este unul pretențios, motiv pentru care este important să îl păstrezi în echilibru. Pentru curățare, se pot folosi produse fără săpun precum apa micelară, gelul sau spuma de curățare.

  • Mască de față cu avocado și miere – ingredientele miraculoase pentru toate tipurile de ten

Cea mai simplă și mai eficientă mască este masca cu avocado și miere (opțional se poate adăuga o linguriță de pudră de cacao).

Se folosește jumătate dintr-un avocado bine copt și un sfert de ceașcă cu miere. Se pisează fructul și se amestecă cu mierea până se obține un amestec omogen. Se aplică masca pe față și se lasă să acționeze timp de 10-15 minute. După trecerea timpului alocat, clătiți-vă cu apă călduță, fără alte produse de curățare.

  • Mască din iaurt și făină de ovăz – ingrediente care îți îndepărtează celulele moarte

Masca din iaurt și făină de ovăz este ușor de făcut și face minuni pentru toate tipurile de ten. Aveți nevoie de o lingură de făină de ovăz, măcinată foarte fin, o lingură de iaurt natural și câteva picături de miere. Opțional puteți adăuga și câțiva fulgi de ovăz.

Dupa ce aplicați masca o lăsați să acționeze circa 15 minute după care o îndepărtați cu apă călduță. Pielea va avea un aspect mai luminos și sănătos.

Măști de față pentru tenul uscat

Tenul uscat (piele sebostatică) este lipsit de elasticitate, se exfoliază și este tern, mat, mai degrabă aspru decât catifelat.

Acest tip de ten este predispus la iritații și descuamare și se ridează mult mai ușor, datorită unei insuficiențe secretorii a glandelor sebacee.

Pielea este fină, transparentă, întinsă, cu tendință de cuperoză, iar o dată cu trecerea timpului prezintă un aspect translucid.

Cauzele unui ten uscat pot fi ereditare – de exemplu persoanele blonde cu un ten deschis la culoare se confruntă mai frecvent cu acest tip de ten – sau pot fi datorate unei îngrijiri necorespunzătoare.

Principalele minusuri ale tenului uscat sunt hidratarea redusă (apă, sebum redus) și rezistența redusă la agresiunile factorilor de mediu.

Pentru curățare, se pot folosi produse fără săpun care au o textură cremoasă pentru a nu agresa tenul.

  • Masca de față cu banane și miere

Se utilizează o banană și 2 linguri de miere (opțional o lingură de suc de portocale).

Se amestecă toate ingredientele într-un bol, după ce se pisează banana și se aplică masca pe față. Se lasă să acționeze pentru 20 de minute. Se clătește apoi fața cu apă călduță și se tapotează ușor cu un prosop.

  • Mască de față cu castravete și aloe vera

Se folosește o jumătate de castravete proaspăt și 2 linguri de gel de aloe vera.

Se mixează în blender ingredientele, se aplică pasta obținută pe față prin mișcări ușoare și se lasă 30 de minute să acționeze, după care se spală cu apă.

Pentru tenul uscat se poate folosi, de asemenea, un avocado la care se adaugă o lingură de ulei de vitamina E. Se mixează și se aplică pe față. Se lasă să acționeze 20 de minute și se clătește cu apă călduță.

Măști de față pentru tenul gras

Caracteristica tenului gras este excesul de sebum, cauzat de un dezechilibru al glandelor sebacee.

Tenul devine foarte repede lucios și cu o textură uleioasă și se formează foarte repede coșurile și punctele negre iar porii sunt dilatați.

Acest tip de ten se ridează mai târziu decât pielea uscată sau mixtă, însă ridurile în general sunt profunde. Tenul gras este mai frecvent la femeile brunete.

Este terenul favorabil apariției comedoanelor sau chiar acneei, este lipsit de suplețe și frăgezime din cauza efortului la care sunt supuse glandele sebacee și este mai expus infecțiilor.

Machiajul de asemenea este mai puțin rezistent pe acest tip de ten.

Acest tip de ten necesită eliminarea excesului de sebum (diminuarea luciului) dar și hidratare și prevenirea blocării porilor.

  • Masca cu albuș de ou

Cea mai simplă mască cu ingrediente naturale este masca cu albuș de ou. Proteinele din albușul de ou ajută la eliminarea bacteriilor de la suprafața pielii și elimină roșeața.

Această mască este ideală împotriva acneei și se face din două ouă la care se separă albușul de gălbenus. Se bat albușurile pâna devin spumă și se aplică pe zonele cu probleme. Se lasă să acționeze timp de 20 de minute după care se spală cu apă călduță.

  • Masca de față cu mușețel și mentă – plante benefice în prevenția coșurilor

Acesta mască este benefică în prevenirea apariției coșurilor și în același timp este extrem de revigorantă pentru aspectul pielii.

Folosirea acestei măști atenuează petele lăsate de acnee, zgârieturi și alte inflamații. Se amestecă într-un castron o lingură de flori de mușețel uscate cu o lingură de mentă proaspată maruntita, o lingură de miere și un ou. Compozitia se aplică pe față și se lasă să acționeze 10-15 minute după care se clatește cu apă rece.

Pentru acest tip de ten, benefică este și mierea (1-2 lingurițe) în combinație cu sucul de la o jumătate de lămâie, 3 lingurițe de iaurt și un albuș bătut spumă. Se aplică masca pe față și se lasă să acționeze 10-15 minute, după care se clătește cu apă călduță.

Măști pentru tenul sensibil

Orice tip de ten poate deveni sensibil.

Tenul sensibil are particularitatea de a reacționa rapid și mai puternic decât o piele normală la impactul mediului înconjurator.

Factorii cei mai puternici care ne pot influența sunt: frigul, căldura, poluarea, stresul, oboseala, emoțiile precum și fumatul, alimentația, etc.

Persoanele cu tenul sensibil resimt senzația de întidere a pielii, de înțepături, de deshidratare sau chiar de cuperoză.

Acest tip de ten are nevoie de o îngrijire specială și de o cunoaștere în profunzime a produselor sau factorilor care îi dăunează și care pot fi diferiți de la o persoană la alta.

  • Mască de față cu iaurt și ovăz

Se amestecă 2 linguri de ovăz cu o lingură de iaurt și o lingură de miere într-un bol până când devin o pastă. Se aplică masca pe față și se lasă să acționeze timp de 10-15 minute, după care se clătește cu apă din abundență.

  • Masca de față cu castravete și ceai negru

Se taie un castravete mediu în felii subțiri. Se prepară o cană de ceai negru în care se adaugă o lingură de miere și apoi feliile de castravete. Se lasă să se îmbibe cu ceai feliile de castravete timp de 10 minute. Apoi se așează feliile de castravete pe față și se lasă să acționeze timp de 10-20 minute. Se clătește la final cu apă călduță.

Măști pentru tenul matur

Acest tip de ten este cel mai expus apariției ridurilor și semnelor premature ale îmbătrânirii pielii.

O atenție deosebită trebuie acordată pielii din jurul ochilor și a buzelor, acestea fiind zonele unde se instalează cele mai timpurii riduri.

  • Masca de față cu banană și iaurt

Se pasează bine o banană până când devine cremoasă, se adaugă 3-4 lingurițe de iaurt și 2 linguri de miere. Se aplică pasta obținută pe față și se lasă să acționeze timp de 10-20 minute. Se clătește cu apă călduță.

  • Masca de față cu avocado și miere

Se pasează un avocado până capătă o consistență cremoasă. Se adaugă o lingură de miere și se amestecă bine. Se aplică pe față și se lasă să acționeze 15-20 minute, după care se clătește cu apă călduță.

Măști de față pentru tenul mixt (combinat)

Tenul mixt reprezintă o combinație a tenului gras dispus în zona T (care cuprinde trio-ul frunte-nas-bărbie), iar restul feței (pleoape, obraji, pomeți, gât) poate avea caracteristicile unui ten uscat, normal sau gras.
Deoarece aspectul și calitatea pielii diferă în funcție de zonele feței, acest tip de ten necesită o îngrijire diferențiată cu produse specifice fiecărei zone.

La acest tip de ten se folosesc măști adaptate care se aplică pe porțiuni (pe zona T se aplică măști pentru ten gras iar pe restul feței în funcție de ten, uscat, sensibil, etc).

Argila este un ingredient natural care se folosește la toate tipurile de ten, depinde doar cu ce ingrediente o combini.

Pentru un ten gras se amestecă argila cu apă sau zeamă de lămâie dupa care se aplică pe toată fața și se lasă să acționeze 15 minute.

Pentru tenul normal se recomandă masca făcută dintr-o jumatate de morcov dat prin blender și amestecat cu o lingură mare cu praf de argilă.

Împotriva ridurilor se combină argila cu avocado, deoarece din aceste ingrediente rezultă un cocktail imbatabil care stimulează producția de colagen a pielii și oprește îmbătrânirea epidermei.

Să avem deci grijă de tenul nostru și de frumusețe, care, deși se spune că este trecătoare, dăinuiește prin sufletul nostru, prin fapte, vorbe, și de ce nu, prin stil!

„Frumusețea chipului este o podoabă fragilă, o floare trecătoare, strălucire de o clipă și care nu-i legată decât de epidermă”– Jean-Baptiste Poquelin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.