Pentru că pe parcursul vieţii am dori să citim mult și să ne documentăm, însă nu avem timpul necesar pentru a parcurge atât de multe cărţi minunate, mi-am propus să fac selecţii de câte 5 cărţi care m-au impresionat și m-au marcat profund.
Pentru început, am ales 5 cărţi de beletristică, ale unor autori contemporani, moderni, care se potrivesc cu perioada în care trăim, cu bune şi cu rele.
Sunt romane pe care le-am citit relativ recent şi pe care le-am recomandat mai departe unor persoane care le-au apreciat în egală măsură, ceea ce m-a determinat să vi le recomand şi dumneavoastră.
1. Minciuni pe canapea, de Irvin D. Yalom
Irvin D.Yalom este doctor în psihiatrie, dar şi scriitor, autor a numeroase lucrări de specialitate, precum și a câtorva romane, în care experiența în psihoterapie se împletește cu pasiunea pentru filosofie.
Romanul Minciuni pe canapea este scris în stilul propriu al autorului, care încearcă să ne dezvăluie cât de vulnerabili suntem, fără excepţie, în faţa singurătăţii şi nevoii de iubire.
În încercarea de a trata pacienţii, se poate observa un adevărat duel între psihanalist și mintea umană, care este un teritoriu surprinzător, dar în acelaşi timp, plin de primejdii.
Ernest Lash, un tânăr psihanalist recurge, în timpul şedinţelor de terapie, la tehnici experimentale şi devine vulnerabil în faţa pacientei sale, Carolyne Leftman, cu care el consideră că are o relaţie sinceră psihoterapeut – pacient.
Însă această relaţie terapeutică este pe de o parte o modalitate a pacientei să-l manipuleze şi să-l distrugă pe psihoterapeutul care l-a tratat și pe soțul ei, soț care o înșela, iar pe de altă parte o descoperire din partea terapeutului a unor adevăruri incomode despre sine şi despre natura umană.
Este un roman captivant, emoționant și amuzant despre psihanaliză şi despre mintea umană, atât de surprinzătoare!
2. Splendida cetate a celor o mie de sori, de Khaled Hosseini
Khaled Hosseini este un scriitor afgan-american și medic, originar din Afghanistan.
A profesat ca medic în California, dar dorul după țara sa şi talentul literar au fost cele care l-au impulsionat în 2003 să renunţe la cariera de medic şi să devină scriitor.
În 2003 publică primul său roman, intitulat Vânătorii de zmeie, roman cu care cunoaşte un succes impresionant și intră direct pe lista de bestseller-uri din New York Times, unde a rămas pentru mai mult de 100 de săptămâni.
Al doilea roman, Splendida cetate a celor o mie de sori, a fost publicat în 2007.
Acțiunea se petrece în Afganistan, iar povestea este plasată în timpul celor treizeci de ani tumultuoşi de tranziție din această ţară, de la ocupația sovietică şi până la controlul talibanilor și reconstrucţia post-talibană.
Romanul este inspirat din multe povești despre femeile din Afganistan, tragediile pe care le îndurau acestea, dificultățile, violența psihică şi fizică la care erau supuse, discriminarea, excluderea din viața publică în timpul talibanilor etc.
Cu alte cuvinte, îngrădirea drepturilor legale, sociale şi politice ale femeilor.
Hosseini a mărturisit că acest lucru era o crimă umanitară şi a simțit că povestea acestor femei trebuie spusă, luând naştere romanul Splendida cetate a celor o mie de sori.
Romanul este povestea atât a două femei, cât și povestea a două orașe – Herat şi Kabul.
Dar vă las pe voi să o descoperiţi, aşa cum am descoperit-o şi eu, de multe ori pe parcursul lecturii, cu ochii în lacrimi.
3. Femeia cu părul roşu, de Orhan Pamuk
Orhan Pamuk este considerat unul dintre cei mai renumiți scriitori turci contemporani și este laureat al Premiului Nobel pentru literatură în anul 2006.
A absolvit Institutul de Jurnalistică a Universității Tehnice din Istanbul şi a scris numeroase cărţi care au primit recunoaşterea internaţională.
Orhan Pamuk este primul turc distins cu premiul Nobel pentru Literatură.
Comitetul Nobel a ales un autor care a reflectat în mod critic atât asupra prezentului, cât şi a trecutului Turciei, fără a se feri de capitolele întunecate din istoria ţării sale.
Pamuk concepe fiecare frază ca pe un tablou.
„A concepe un roman înseamnă a imagina un univers care există înainte să ia forma cuvintelor” spune el.
În romanul Femeia cu părul roşu ne aflăm undeva între mit și realitate, unde legendele sunt legate de viaţă, iar viaţa este situată la graniţa dintre Occident şi Orient, trasată chiar prin Istanbul.
Romanul este o exemplificare a melancoliei create de autenticitatea sentimentelor lui Cem Bey, eroul întâmplărilor, faţă de femeia cu părul roşu.
Este vorba de o întâlnire neaşteptată dintre femeia de treizeci şi trei de ani şi tânărul de optsprezece ani (fiu al fostului iubit al femeii).
Ea devine un soi de fantezie supremă, începe un joc al privirilor și urmăririlor, ce se finalizează cu inițierea erotică mult visată de aspirantul scriitor.
Cartea te duce încet încet la deznodământ, pe care cumva îl simţi încă de pe parcursul acțiunii.
Este un roman captivant, care se citeşte uşor şi care te poartă pe acorduri turceşti, spre Istambul.
4. Jacob se hotărăşte să iubească, de Cătălin Dorian Florescu
Cătălin Dorian Florescu este un scriitor de origine română, stabilit în Elveţia.
A studiat psihologia și psihopatologia la Universitatea din Zürich, iar din 2001 a devenit scriitor liber profesionist.
A primit numeroase premii în literatură şi a scris numeroase romane.
În romanele lui, personajele principale trec prin aventuri dramatice, dar reușesc să supraviețuiască.
Una din poveștile sale arată că toți emigranții, dar și ceilalți oameni, băștinași, au un moment în viață în care nu mai știu ce să facă mai departe, sunt pe o stradă fără ieșire.
Dacă toți suntem în aceeași barcă, trebuie să ne punem întrebările: cine sunt eu, care este sensul vieții mele?
Jacob se hotărăşte să iubească este o carte despre viață și suferință, unde istoria europeană și poveștile personale se contopesc într-o mare epopee.
Jacob iubește viața măruntă, mizera și dură; învață să-și iubească tatăl, care însă îl trădează mereu. Le iubește pe Katica, sârboaica, și pe Ramina, țiganca cea grasa, însă una este ucisă și cealaltă deportată.
O poveste despre duritate și sărăcie, dar și despre sensibilitate și tandrețe, o poveste emoționantă și palpitantă în care iubirea devine o artă a supraviețuirii.
5. Călugărul care şi-a vândut Ferrari-ul, de Robin Sharma
Robin S.Sharma este un scriitor, îndrumător spiritual și conferențiar canadian în domeniul leadership-ului, al motivației, al dezvoltării personale și al satisfacției în viață.
S-a făcut renumit prin cartea sa Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul.
A studiat dreptul, a lucrat ca avocat, dar în cele din urmă a renunțat la această ocupație și la stilul de viață legat de aceasta pentru a se consacra scrisului și carierei de îndrumător.
Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul, îți va binecuvânta și îmbogăți viața, indiferent cine ești sau ce faci.
Pentru mine a fost un excelent imbold pentru schimbare, un moment în care am realizat că timpul trece, iar noi trecem o dată cu el.
Am realizat că nu avem timp să ne consumăm pentru lucruri inutile în viață și că ar trebui să ne întoarcem la lucrurile simple care contează, să ne întoarcem către eul interior, către cine suntem cu adevărat.
Scrisă ca o fabulă spirituală, cartea este povestea lui Julian Mantle, un avocat strălucit, care se află pe culmile succesului, dar nu este fericit.
Acesta duce un stil de viață dezechilibrat, muncește continuu și este tot mai solicitat, este părăsit de familie și arată cu cel puțin 15 ani mai bătrân decât este în realitate.
În consecință, suferă un atac de cord într-o sală de tribunal, iar colapsul fizic îi generează o criză spirituală, obligându-l să își înfrunte propriile temeri și limitări și să caute răspunsuri la cele mai apăsătoare întrebări ale vieții.
Sper să citiți aceste cărți, să vă delectați cu ele, iar dacă le-ați citit deja, aștept comentariile dumneavoastră, precum și sugestii de cărți pe care să le comentăm împreună.
„Cărţile sunt prietenii cei mai liniştiţi şi constanţi, consilierii cei mai accesibili şi înţelepţi şi profesorii cu cea mai multă răbdare”. Charles W. Eliot