Fajitas – deliciu mexican

2
343

Fajitas, este un deliciu mexican pe care îl prepar de câțiva ani, fiind unul dintre felurile de mâncare preferate ale copiilor mei.

Este preferat și de mine, fiind extrem de simplu de preparat 🙂

Fajitas, ca fel de mâncare, a fost mâncat în Texas pentru prima dată.

Fermierii de origine mexicană erau deseori plătiți cu părțile nedorite ale animalelor sacrificate, inclusiv diafragma (faja) vitei. Această carne era aplatizată și marinată în suc de lime înainte de a fi gătită la grătar, deasupra unui foc de tabără.

În anii 1970, fajitas a sărit de pe focul de tabără în restaurante, unde a fost servit în tigaie. Într-un interval de zece ani, mâncarea a devenit foarte populară în America, iar acum este prezentă în restaurantele mexicane din toată lumea.

Fajitas – pregătire

La fajitas carnea este marinată într-un amestec de suc de lime, ulei, chimion măcinat, ardei iuți tocați și usturoi pisat și este apoi prăjită puțin într-o tigaie grill încinsă.

Carnea se lasă un pic sub o folie de aluminiu până când fâșiile de ardei gras și ceapă sunt călite rapid în aceeași tigaie.

Carnea este pusă alături de legume în tortillas calde, de preferat proaspete.

Gustul mâncării este desăvârșit de salsa, smântână sau guacamole, acesta fiind farmecul acestui fel de mâncare, și anume faptul că va trebuie să îți „asamblezi” singur propria fajita.

Fajitas înseamnă, aproximativ, fâşii de carne, iar iniţial s-a gătit numai din vită, pentru ca ulterior să fie folosită şi carnea de pui.

Reţeta de mai jos este recomandată de celebrul bucătar britanic Jamie Oliver, însă se poate adapta în funcție de preferințe, şi este ideală pentru o cină preparată rapid.

Ingrediente

 • 500 grame piept de pui dezosat
 • un ardei gras roşu, unul galben și unul verde
 • o ceapă roşie medie
 • o roşie
 • busuioc proaspăt
 • iaurt
 • o lime sau lămâie
 • brânză cedar rasă sau cașcaval ras
 • salată verde (opţional)
 • boia afumată sau dulce, picantă
 • lipii mexicane (tortillas)

Preparare

Puiul se taie fâşii lungi şi se pune la marinat. Se adaugă boia afumată (chipotle) sau dulce, picantă, în funcție de preferințe, o lingură de ulei şi sucul de la o jumătate de lime sau lămâie.

Se taie ardeii fâşii subţiri, pe lungime şi ceapa felii.

Într-un wok sau o tigaie grill se pune o lingură de ulei şi se adaugă puiul.

Fâșiile de pui se întorc pe toate părţile, până se albește carnea și începe să se prăjească, apoi se adaugă ardeii și ceapa şi se amestecă până când puiul este rumenit, iar ardeii sunt crocanţi.

Separat, se taie roșia cubuleţe mici și se adaugă frunzele de busoic tocate şi un pic de sare.

Lipiile se încălzesc într-o tigaie de teflon, câte 20 de secunde pe fiecare parte, apoi sunt umplute cu carnea şi legumele, câteva frunze de salată, sos de roşii cu busuioc, brânză rasă şi o lingură de iaurt.

La alegere, se poate adăuga sos guacamole, preparat dintr-un avocado, lămâie, puțin ulei de măsline și ceapă roșie.

De asemenea, pentru bucuria copiilor, puteți lăsa lipiile, fajitas, salata, brânza, iaurtul, sosul de roșii și alte ingrediente, separat, pentru a fi asamblate de fiecare, după gustul și stilul propriu.

Stil mexican, desigur!

Poftă bună!

Aștept în continuare sugestii de preparare sau rețete ușor de pregătit, pentru că suntem persoane moderne, ocupate, iar timpul este extrem de prețios!

„Nu poţi să mănânci mâncare bună şi atât. Trebuie să şi vorbeşti despre ea. Şi trebuie să vorbeşti despre ea cu cineva care înţelege mâncarea bună şi tot ce înseamnă ea” – Kurt Vonnegut