Pentru că suntem în plin sezon de zmeură, încearcă să nu o ocolești și să consumi cât de multă poți! Pentru că zmeura este extraordinară!
Zmeura, pe lângă faptul că este delicioasă, este și foarte bogată în vitamine, minerale și antioxidanți.
Consumul de zmeură are numeroase beneficii asupra sănătății, iar datorită conținutului bogat în fibre dietetice și mangan, zmeura încetinește procesul de digestie și menține sațietatea pentru o perioadă îndelungată.
Manganul stimulează arderea grăsimilor, astfel încât dacă ții cură de slăbire, îți poți potoli pofta de dulce cu zmeură.
Calorii și valori nutriționale ale zmeurei
La o cană de zmeură (aproximativ 125 g), avem următoarele:
- Calorii: 64
- Proteine: 1,5 g
- Grăsimi: 0,8 g
- Carbohidrați: 15 g (dintre care 8 g de fibre si 5 g de zaharuri)
- Vitamina C: 54% din doza zilnica recomandata (DZR)
- Vitamina K: 12% din DZR
- Acid folic: 6% din DZR
- Mangan: 41% din DZR
Alte vitamine: vitamina B6, calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc sau cupru.
Zmeura conține și cantități semnificative de antioxidanți precum betacarotenul, luteina sau zeaxantina.
După cum se observă, zmeura are puține calorii dar este foarte bogată în nutrienți extrem de benefici pentru un organism sănătos și în special vitamina C.
Beneficiile consumului de zmeură
Consumul de zmeură, așa cum am mai spus, aduce numeroase beneficii organismului.
Zmeura are un conținut bogat în antioxidanți
Antioxidanții ajută celulele să lupte împotriva stresului oxidativ, care este responsabil pentru boli precum cancer, diabet, boli de inimă sau alte boli cronice.
Zmeura conține antioxidanți puternici, precum vitamina C sau acidul elagic, un compus fenolic natural care are proprietati anticancerigene.
Comparativ cu alte fructe de pădure, zmeura are un conținut în antioxidanți similar cu căpșunile, dar nu la fel de bogat ca cel al afinelor și murelor.
Conținutul bogat în fibre și tanini al zmeurei ajută la ținerea sub control a glicemiei
Pentru persoanele care urmează o dietă săracă în carbohidrați, zmeura este o alegere inteligentă aceasta având un conținut scăzut în carbohidrați dar bogat în fibre.
Zmeura ajută la menținerea unui nivel scăzut al glicemiei și îmbunătățește rezistența la insulina, fiind un aliment cu un indice glicemic mic.
De asemenea, zmeura are un conținut bogat în tanini, care blochează alfa-amilaza, o enzimă digestivă necesară pentru descompunerea amidonului. Prin blocarea alfa-amilazei, zmeura poate reduce numărul de carbohidrați absorbiți după o masă, ceea ce reduce impactul asupra glicemiei.
Zmeura reduce riscul îmbolnăvirii de cancer
În general, fructele de pădure datorită conținutului bogat în antioxidanți asigură o protecție împotriva cancerului.
De aceea, este foarte important să le consumăm, în special în stare proaspătă, în sezonul și perioada specifică coacerii lor.
În studiile de laborator efectuate, cercetătorii au descoperit că antioxidanții prezenți în fructele de pădure, și în zmeură, blochează și distrug celulele canceroase existente în colon, stomac, prostată, sân și gură.
Un alt studiu a demonstrat că un anumit antioxidant existent în zmeură (sanguiin H-6) este responsabil de distrugerea a peste 40% din celulele canceroase existente în cancerul ovarian.
Vrei să scapi de câteva kg? Zmeura ajută la slăbit
Pentru că are un nivel caloric scăzut, de numai 64 calorii la 125 g și 8 g de fibre, dar și un conținut de 85% apă, zmeura este considerată un aliment sățios și prețios în curele de slăbire.
Pectina din fibre stimulează digestia, conținutul mic de fructoză din zmeură este benefic atât pentru celule cât și pentru ficat, și în același timp satisface și pofta de dulce.
Vrei să amâni procesul de îmbătrânire? Consumă zmeură!
Prin conținutul bogat în antioxidanți, zmeura ajută la reducerea semnelor de bătrânețe prin combaterea radicalilor liberi din organism.
Conținutul ridicat în vitamina C este benefic pentru o piele sănătoasă și strălucitoare, pentru îmbunătățirea producției naturale de colagen și pentru protecția împotriva razelor UV.
Alte beneficii ale consumului de zmeură
- Zmeura are proprietăți antiinflamatorii datorită resveratrolului (un antioxidant puternic) care pot reduce simptomele artritei.
- Zmeura este bogată în vitamine și, de asemenea, are proprietăți antibiotice naturale, de stimulare a apetitului și diuretice.
- Stimulează anticorpii, sistemul imunitar și optimizează metabolismul.
- Acidul citric conținut de zmeură, influențează ciclul ureei, oferind un efect diuretic și de curățare.
- Cu mulți acizi activi, inclusiv ”aspirina naturală” (acidul salicilic), pectina și câțiva tanini, zmeura ajută ficatul să îndepărteze toxinele și are proprietăți antipiretice.
- Conținutul ridicat de potasiu al zmeurei ajută la reglarea pulsului, dar si a tensiunii arteriale.
- Zmeura este bogata in minerale precum manganul, cuprul si fierul, care contribuie la formarea celulelor rosii din sange.
Cum consumăm zmeura?
Pentru că este delicioasă, este de preferat să o consumăm în stare proaspătă.
Dar pentru că este un fruct foarte perisabil și pentru că are o perioadă scurtă de coacere, zmeura se pretează bine la congelat, pentru a ne putea bucura tot restul anului de ea.
Combină zmeura cu iaurt natural și cereale, peste care pune un strop de miere sau sirop de arțar.
Adaugă zmeura ca topping la porridge! Te asigur că este delicios!
În stare congelată, folosește zmeura în smoothie-ul tău preferat, în shake-uri proteice sau milk-shake-uri.
Treci peste dietă și prepară tarte delicioase cu zmeură și alte fructe de pădure, prăjituri sau dulceață de zmeură.
Deci nu ezita să consumi zmeură!
Ai grijă de tine! Ai grijă de sănătatea ta!
– Așa cum americanii sunt îndrăgostiți de arahide, tot așa și rușii sunt îndrăgostiți de zmeură, pe care o numesc malina (малина).
– Si cine produce cea mai mare cantitate de zmeură pe piața mondială? Bineințeles, Rusia!
– Zmeura și frunzele de zmeur sunt folosite în medicina populară din Rusia pentru tratarea răcelilor, gripei, având proprietăți care ajută la coborârea temperaturii.
– În medicina populară din Rusia fructele uscate de zmeură mai sunt folosite pentru proprietățile lor diaforetice (face să crească secreția glandelor sudoripare).
-Fructele sale mici şi roşii sunt considerate o delicatesă, în limba rusă numele său însemnând „boabele regilor”
Multumim mult pentru toate informațiile prețioase cu care ne-ai obișnuit!