Afinele – fructele considerate superaliment! Calorii, valori nutriționale, beneficii

1
761

Afinele, datorită bogăției de nutrienți, a numeroaselor beneficii asupra sănătății, a efectelor curative și a gustului deosebit sunt considerate a fi superaliment.

Recunoasterea acestui superaliment a început în SUA, în 1996 și de atunci a continuat să surprindă cercetătorii prin numeroasele efecte pozitive ale consumului de afine.

Sunt delicioase, au un conținut caloric scăzut și sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe cu rol antiinflamator, detoxifiant, diuretic, fiind bogate în vitamine, minerale si antioxidanti.

Afine de pădure și afine de cultură

În ultima perioadă găsim afine în două variante: cele de padure și cele de cultură.

Cele de pădure sunt mai mici, mai închise la culoare, puțin mai acrișoare și mai aromate.

Cele de cultură sunt mai mari, cu o culoare mai deschisa, spre violet, și cu o aromă mai puțin intensă.

Însă, indiferent pe care le alegi, te poți bucura de aceleași beneficii, cu condiția ca ele să fie cât mai proaspete.

În afara sezonului cald, poți alege și afine congelate, care păstrează aproximativ 90% din substanțele nutritive.

Beneficiile consumului de afine

Dacă vorbim despre beneficiile consumului de afine am putea sta ore în șir și nu am epuiza acest subiect.

Așa că voi trece în revistă, pe scurt, doar câteva dintre aceste beneficii, pe care ar trebui să le observăm în timp, să ne bucurăm de efecte.

Cu un conținut important de antioxidanți, afinele sunt fructe ce nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică, indiferent că sunt consumate proaspete, congelate, sau sub formă de ceai.

Afinele sunt extrem de bogate în nutrienți și sărace în calorii

O cană de afine de aproximativ 150 g ne oferă:

  • Calorii : 84
  • Fibre: 4 g
  • Vitamina C: 24% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Vitamina K: 36% din DZR
  • Mangan: 25% din DZR
  • Carbohidrați: 15 g
  • Complexul de vitamine B, Calciu, Potasiu, Magneziu, Fosfor
  • Betacaroten
  • Luteină
  • Zeaxantină
  • 85% apă
  • și mulți alți nutrienți în diferite proporții

Frunzele conțin: tanin, arbutină, hidrochinonă, mirtilină, neomirtilină.

Ele au proprietăți de antibiotic și acționează favorabil în tulburări de circulație, diabet, boli hepatice, boli urinare, boli reumatismale, gută.

Fructele conțin antioxidanți numiți antocianină, tanin, pectine, mirtilină (un echivalent vegetal al insulinei), zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic).

Frunzele și fructele de afin au proprietăți astringente datorită taninului.

Au activitate antibacteriană, modificând favorabil flora patogenă intestinală, și antidiareică.

Afinele sunt considerate a fi alimentul cel mai bogat în antioxidanți

Afinele sunt considerate fructele cu cel mai înalt nivel de antioxidanți dintre toate fructele și legumele cunoscute.

Principalii antioxidanți existenți în afine sunt familia de polifenoli numiți flavonoide.

Aceste flavonoide protejează țesuturile de efectele nocive ale radicalilor liberi.

Afinele au capacitatea de a însănătoși celulele și de a distruge formațiunile cu risc tumoral.

Iar dintre flavonoide, antocianinele sunt responsabile pentru cele mai multe beneficii asupra sănătății.

Conținutul de flavonoide ajută la îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive.

În plus, consumul regulat de flavonoide reprezintă un real sprijin pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.

Flavonoidele din afine oferă organismului protecția necesară împotriva tulburărilor neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

Afinele reduc riscul bolilor cardiovasculare

Afinele, datorită conținutului semnificativ de potasiu și magneziu, reglează procesele inflamatorii ale organismului și reduc riscul declanșării tulburările cardiace.

Cu ajutorul afinelor, poți reduce riscul de hipertensiune arterială și de infarct.

În plus, afinele, datorită conținutului mare de antioxidanți și fibre sunt ideale pentru a stimula circulația sanguină și oxigenarea celulelor, ele prevenind suprasolicitarea inimii.

Afinele reduc colesterolul rău 

Complexul de principii bioactive din afine ajută la scăderea colesterolului şi atrigliceridelor suţinând astfel sănătatea cardiovasculară.

Conţinutul ridicat de fibre, antioxidanţi puternici şi abilitatea afinelor de a dizolva colesterolul de joasă densitate, fac din aceste fructe un supliment alimentar ideal pentru tratarea bolilor de inimă.

Aceste principii naturale din afine hrănesc şi întăresc muşchii inimii.

Afinele au abilitatea de a dizolva colesterolul rău, un factor  care se află în strânsă legătură cu declanșarea bolilor de inimă.

La persoanele care consumă vreme de câteva săptămâni afine în doze suficiente se produce o scădere a nivelului colesterolului total şi al colesterolului negativ (LDL) în medie cu peste 10%.

Afinele reduc tensiunea arterială și pulsul

Persoanele care suferă de tensiune arterială mare au doar de câștigat dacă vor consuma afine.

Acestea par să reducă tensiunea, ceea ce este un beneficiu important pentru evitarea bolilor de inimă.

Afinele ajută în lupta împotriva infecțiilor urinare

Afinele au proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene şi luptă cu succes împotriva infecţiilor din organism.

Întrucât afinele sunt înrudite cu merișoarele, ambele fructe conțin substanțe similare care ajută la combaterea infecțiilor urinare.

Aceste substanțe sunt anti-adezive și împiedică bacteriile precum E.coli să se prindă de pereții vezicii urinare, reducând astfel riscul de apariție a simptomelor precum durere, usturimi sau micțiuni dese.

Afinele au un efect benefic asupra menținerii sănătății creierului și a sistemului nervos

Datorită conţinutului în antocianine, seleniu, vitamine (A, C, E), complexul de vitamine B, zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor şi mangan, afinele pot preveni degenerarea şi distrugerea celulelor nervoase.

Prevenirea îmbătrânirii sistemului nervos şi păstrarea funcţiilor congnitive şi motorii până la vârste foarte înaintate, reprezintă un factor extrem de important.

Afinele contribuie la menţinerea sănătăţii neuronilor.

Alte beneficii ale consumului de afine

  • Se recomandă în diabet (scade zahărul din sânge), gută, enterocolită (colită de fermentație sau de putrefacție),
  • Parazitoze intestinale, uremie, ca antiseptic minor (este bacteriostatic) și diuretic
  • În reumatism, afecțiunile dermatologice, tulburările circulatorii periferice, uretrite, stomatite, eczeme, ulcerații cronice sângerânde.
  • Afinele pot preveni sau întârzia problemele oculare specifice înaintării în vârstă, cum sunt: cataracta, miopiasau hipermetropia.
  • Reduc grăsimile de pe abdomen.
  • Previn îmbătrânirea şi protejează împotriva cancerului
  • Au efecte antidepresive prin conținutul de flavonoide responsabil pentru îmbunătățirea stării de spirit.

La fel ca și zmeura, afinele se pot consuma ca atare, în stare proaspătă, ca gustare sau ca ingredient în iaurturi cu cereale.

Se pot adăuga în smoothie-uri sau shake-uri.

Se pot prepara dulcețuri, tarte cu afine și alte prăjituri gustoase.

De asemenea, în unele regiuni, foarte apreciată este afinata, o băutură aromată și gustoasă.

Consumă acest superaliment! Consumă afine!

Ai grijă de tine!

Ai grijă de sănătatea ta!

1 COMENTARIU

  1. Afinele sunt bune pentru vedere: Extractul de afine contine un nivel ridicat de compusi numiti antocianozide. S-a dovedit stiintific ca acestia incetinesc pierderea vederii. De asemenea, acestia pot preveni problemele legate de imbatranirea ochilor, cum ar fi: cataracta, miopia si hipermetropia, uscaciunea ochilor si infectiile. În timpul celui de-al doilea război mondial aviatorii englezi mâncau afine și dulceață din afine pentru a-și îmbunătăți acuitățea vizuală pe timp de noapte.

    Made in SUA: America de Nord este responsabila pentru 90% din productia mondiala de afine. Maine este statul care produce cea mai mare cantitate de afine din lume. Cel putin asta sustine Universitatea din Maine (SUA).
    Din stele: Amerindienii numeau afinele „bilutele din stea”, pentru ca floarea de afin are forma de stea.

    Singurul albastru natural: Afinele sunt singurele alimente naturale care au culoarea albastra. Pentru a face o vopsea naturala pentru ouale de Pasti, se fierb doi pumni de afine intr-un litru de apa, timp de 20 de minute. Apoi, lichidul este folosit pentru a colora ouale in albastru. Colonistii americani fierbeau afinele in lapte pentru a obtine o vopsea gri. Cu aceasta isi vopseau hainele si lemnul pentru mobilier.

    Praful alb: Praful alb de pe afine le protejeaza si actioneaza ca un conservant. In cazul in care nu planuiesti sa le consumi imediat, nu le spala! Daca indepartezi praful alb de pe afine, acestea se vor strica mai repede.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.