1 martie – vine, vine primavara!

0
358

Cred ca fiecare dintre noi am simțit și simțim în perioada 1-8 Martie că vine primăvara și că încet, încet ne „dezbrăcăm” de cele 9 cojoace din Legenda Babei Dochia.

Natura renaște, lumea este mai zâmbitoare, fetele și femeile așteaptă tradiționalele mărțișoare pe care să le poarte cu mândrie la piept, iar băieții sunt încântați că pot oferi flori și cadouri fără să pară că sunt old fashioned ;).

Cel puțin eu așa simt an de an, chiar dacă este frig sau zăpadă, simt mirosul primăverii, simt că primăvara este aproape și parcă renasc, încep să devin optimistă și pozitivă și încep cu zâmbetul pe buze fiecare zi.

Bine ai venit Primăvara!

Legenda Babei Dochia

Se spune că Baba Dochia avea un băiat, Dragobete, renumit pentru frumuseţea sa.

Toate fetele erau îndrăgostite de el, dar băiatul îşi dăruise iubirea doar uneia.

Baba Dochia era extrem de rea – copiii fugeau din calea ei când o vedeau, iar oamenii se ascundeau în curţi.

Bătrâna nu a acceptat-o pe fată şi din răutate, i-a poruncit să meargă la râu cu un ghem de lână neagră şi să o spele până ajunge albă, şi abia atunci se poate întoarce le feciorul ei.

În mijlocul iernii, când era un ger de crăpau pietrele, fata spăla în continuu lâna primită. Obosită şi cu mâinile degerate, fata îşi pierdea speranţa.

Lângă ea, la râu, a venit o bătrână, Sfânta Vineri, care i-a oferit o floare roşie cu care să spele lâna.

Ghemul, din negru tuciuriu cum era, a devenit pe dată alb ca laptele.

Mânioasă că fata a reuşit şi crezând că floarea este un semn de primăvară, baba Dochia a plecat pe munte cu turma sa de mioare în căutarea primăverii.

Şi tot înaintând, mai arunca câte un cojoc. Ajunsese baba să poarte numai o ie. Şi exact atunci, se pare, a pornit un viscol care a făcut-o stană de piatră pe Dochia cea haină şi oile sale.

Tradiții și superstiții de început de primăvară

  • În unele zone ale țării noastre predomină superstiţia conform căreia Baba Dochia va trimite gerul înapoi dacă de 1 Martie au loc diferite activităţi gospodăreşti. Din acest motiv, femeile nu spală, nu dau cu mătura și nu trebăluiesc prin casă, ci doar pregătesc bucatele pentru masă.
  • În prima zi a lunii martie, se spune că este bine să consumi vin roșu, pentru a avea un an plin de prosperitate; deci, sărbătoriți această zi frumoasă alături de un pahar de vin roșu și un desert alb – pentru a păstra tradiția celor 2 culori!
  • Pe 1 Martie nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să stai supărat, deoarece riști să rămâi supărat până la venirea toamnei.
  • În Banat, fetele se spală cu zăpadă în ziua de 1 Martie, pentru a fi iubite mereu.

Primele zile ale lunii martie sunt dedicate Babei Dochia și mai sunt cunoscute în popor și ca Zilele Babei. Aceste zile corespund cu zilele în care Baba Dochia a urcat pe munte cu oile.

  • Cele două culori ale firului de mărțișor au fost alese deoarece roșul era asimilat cu sângele, cu referire la ritualurile de sacrificiu ce erau practicate la începutul primăverii, iar albul simboliza puritatea zăpezii, a gheții și a norilor.

  • Tradiția mărțișorului este veche de sute de ani. Potrivit cercetărilor arheologice efectuate pe teritoriul țării, au fost descoperite amulete ce se aseamănă cu mărțișoarele, datând de mai bine de 8.000 de ani.
  • Un alt mit al babelor, întâlnit în folclorul românesc, spune că babele sunt acele femei înţelepte, care au o legătură strânsă cu divinitatea. De multe ori, ele erau ursitoare sau moaşe care aveau câte un leac pentru orice boală. Zilele Babelor sunt primele nouă zile ale lunii martie, zile capricioase, asemenea unor femei.

Tradiţia a rămas ca pe 1 martie, fetele şi femeile să îşi pună o „babă”, care va previziona restul anului: vor fi frumoase sau urâte, vesele sau supărate, în funcţie de vremea din ziua aleasă.

Gânduri despre primăvară

Spunea cineva că primăvara ar trebui să fie nelipsită din sufletele noastre, din gândurile noastre, pentru că puterea ei magică vindecă.

Cât adevăr! Primăvara te vindecă când inima îți e rănită, te vindecă atunci când simți că toți s-au întors împotriva ta, te vindecă atunci când crezi că ai eșuat, te vindecă prin culorile ei, prin renașterea naturii, prin firavul ghiocel care își face drum prin zăpadă, ca dovadă că speranța încă mai există!

Ce sentiment poate fi mai plăcut decât cel când natura prinde viață? Știința nu s-a putut lăuda niciodată cu inventarea unui tranchilizant atât de puternic precum o zi însorită de primăvară.”W. Earl Hall

Chiar dacă suntem obosiți, stresați sau mereu grăbiți ar trebui să nu trecem indiferenți pe lângă darurile pe care ni le oferă primăvara: o sărbătoare a naturii care renaște sub mii de forme și culori, o multitudine de senzații și emoții, lumină și căldură, optimism și energie bună.

„Primăvara e acea perioadă a anului când la soare e vară, iar la umbră e iarnă” – Charles Dickens

Primavara e o sărbătoare imensă la care participă toate elementele naturii, în care ne bucurăm de flori precum ghiocei, zambile, narcise, lalele sau liliac (liliacul care ne inundă cu mirosul puternic și minunat și care ne încântă cu culori magice).

Primăvara sunt pomii înfloriţi, primăvara ne încântă cu atâtea culori minunate: roz, roşu, galben, mov, alb şi alte sute de culori şi nuanţe, dar mai presus de toate e întodeauna verde.

Vremea este schimbătoare, mai pot apărea ploi sau zăpezi răzlețe, dar știm că acestea nu vor dura și că totul se va transforma foarte curând în vară.

„A cunoaște. A iubi.
Înc-o dată, iar și iară,
A cunoaște-nseamnă iarnă,
A iubi e primăvară.” – Lucian Blaga

Ar trebui să reîncepem să simțim primăvara! Să ascultăm ciripitul păsărilor și să simțim parfumul florilor!

Primăvara este motiv de bucurie și liniște sufletescă, motiv de sărbătoare și speranțe, primăvara este zâmbet și lumină!

Primăvara este acea perioadă în care te saturi să pălăvrăgești despre lucruri absurde și inutile, să auzi bârfe și lucruri urâte spuse de oameni mici și vrei liniște! Vrei să te bucuri VIAȚĂ și să o celebrezi prin tot ce este frumos în natură!

„Existăm nu pentru a pălăvrăgi despre absurditatea lumii, ci pentru a ne da o justificare. Și uneori este de ajuns duioșia unui cer de primăvară ca să ne reamintească acest lucru.” – Octavian Paler

Și pentru că primăvara este o atitudine, o emoție și o stare de bine,

FIE CA PRIMĂVARA SĂ ÎȘI FACĂ LOC ÎN INIMILE, SUFLETELE ȘI VIEȚILE NOASTRE! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.