Meteosensibilitatea – mit sau afecțiune?

0
186

Tot mai des auzim persoane care se plâng de schimbările de vreme care le afectează starea de sănătate!

Este acesta un mit, o consolare că de fapt nu ne simţim bine sau chiar este demonstrat ştiinţific că vremea ne poate afecta starea de bine sau chiar starea de sănătate?

Tot mai multe studii de specialitate demonstrează faptul că între modificările vremii şi starea de sănătate există o legătură strânsă.

Temperatura, umiditatea aerului sau presiunea atmosferică ne pot crea adevărate dezechilibre în organism, transformându-ne în persoane meteosensibile.

Principalele simptome pe care vremea de afară le creează în organism sunt senzaţiile de sufocare, ameţelile sau durerile de cap, dureri articulare sau reumatice.

De asemenea, vremea are impact şi asupra psihicului. De exemplu în perioadele ploioase putem fi mai deprimaţi, nostalgici sau melancolici.

Starea de sănătate se modifică, sunt de părere unii specialişti, în funcţie de anotimpuri.

Persoanele cu probleme respiratorii sau cele care suferă de afecţiuni reumatice întâmpină probleme în perioadele ploioase din an sau iarna, când temperaturile scad considerabil.
Primăvara şi toamna persoanele meteosensibile suferă de ameţeli şi senzaţia de sufocare.

Temperaturile ridicate din timpul verii au efecte negative asupra persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace.

Ce trebuie să facem?

În primul rând trebuie să mergem la medic cu regularitate pentru a stabili un diagnostic corect (dacă este cazul) legat de stările noastre şi să nu lăsăm totul pe seama meteosensibilităţii.

Dacă stările noastre nu se justifică printr-o afecţiune medicală, atunci este cu siguranţă vorba despre această “legătură” a organismului nostru cu starea vremii denumită meteosensibilitate.

În acest caz, încearcă să o tratezi ca atare, odihneşte-te mai mult, relaxează-te, fă o baie caldă şi pune-ţi un film preferat.

Încet încet organismul tău se va obişnui cu noul anotimp şi îl va accepta, iar simptomele vor dispărea.

Însă dacă suntem diagnosticaţi cu diverse afecţiuni, pentru a scăpa de efectele negative ale vremii asupra organismului, medicii recomandă tratarea corectă şi eficientă a acestora.

Este foarte important să mergem la medic cu regularitate, să facem analize medicale pentru a descoperi de ce boli suferim şi să le tratăm corespunzător.

Migrenele

Nu este nici un dubiu că schimbarea vremii are ca efect, de multe ori, apariţia migrenelor.

Deşi mecanismul exact prin care se declanşează migrenele este încă un subiect de cercetat, un articol din The Journal of Headache and Pain spune că persoanele sensibile la schimbările de temperatură au o incidenţă mai mare a migrenelor atunci când temperaturile scad şi se face mai frig.

Alte fenomene care afectează starea de sănătate pot fi umiditatea crescută, vântul puternic şi variaţiile în presiunea atmosferică, toate acestea indicând faptul că vremea va fi ploioasă în următoarea perioadă.

Dar şi lumina puternică a soarelui şi temperatura ridicată pot declanşa migrene, potrivit unui studiu publicat în European Neurology.

Persoanele care poartă pălării şi ochelari de soare şi aleg umbra, au o frecvenţă mai mică a durerilor de cap atâta vreme cât expunerea la soare nu este îndelungată.

Modalităţi de reducere a frecvenţei migrenelor

Dacă sunteți predispus la migrene care sunt declanșate de schimbări de vreme este puţin probabil că le veţi putea evita în întregime. În definitiv, noi nu putem schimba conditiile meteo. Cu toate acestea, urmând câteva reguli simple putem reduce frecvenţa şi intensitatea durerilor de cap. Astfel:

  • evitaţi expunerea îndelungată la soare chiar şi atunci când sunteţi protejat
  • încercaţi să vă formaţi o rutină în ceea ce priveşte ora de culcare şi cea de trezire
  • beţi o cantitate suficientă de apă pentru a evita deshidratarea
  • evitaţi săritul peste mese pentru a preveni căderile de glicemie
  • evitaţi consumul în cantităţi mari de cafea sau băuturi care conţin cofeină, ciocolată sau ceai, în special atunci când se anunţă schimbări de vreme
  • evitaţi alcoolul în special când staţi vreme îndelungată afară
  • exerciţiile fizice ajută la gestionarea stresului, dar nu vă extenuaţi excesiv; dacă sunteţi sensibil la schimbările de vreme, luaţi măsuri de evitare a oboselii şi stresului suplimentar
  • evitaţi antrenamentele în soare strălucitor (în perioada prânzului) sau când bate vântul

Artrita

Un alt fenomen des întâlnit la persoanele meteosensibile este accentuarea durerilor articulare (artrita).

Probabil cunoşti persoane care pot jura că au capacităţi de previzionare a schimbărilor de vreme doar prin apariţia durerilor articulare.

Majoritatea acestor persoane spun că durerile articulare sunt accentuate de schimbările de vreme, şi în special când vremea se răceşte şi este mai ploioasă.

Există studii care caută răspunsuri la această conexiune între vremea ploioasă şi artrită, iar concluziile ar fi că scăderea presiunii precede adesea vremea rece, ploioasă. Această scădere a presiunii poate provoca extinderea inflamaţiei, ducând la creșterea durerii.

Durerile provocate de schimbarea vremii se manifestă în special la genunchi, mâini şi încheieturi şi umeri.

Deşi un climat mai cald şi mai uscat poate ameliora durerile, acesta nu influneţează cursul bolii.

Ştiaţi că cele mai multe cazuri de diabet au fost diagnosticate în timpul lunilor reci din an?

De asemenea, diabetul de tip 1 este mai comun în ţările europene decât în Africa sau America de Sud unde climatul este cald. Iar dintre ţările europene, Finlanda are cea mai mare rată a diabetului de tip 1 din lume.

Ce au în comun toate aceste ţări? Se pare că într-adevăr există o conexiune între vremea rece şi diabet!

Alte afecţiuni care se pot agrava o dată cu schimbările de vreme, ar putea fi:

  • Hipertensiune arterială
  • Oboseală cronică
  • Anemie cu deficit de fier
  • Depresie
  • Boli ale glandei tiroide
  • Boli pulmonare obstructive cronice

Omul ca ființă biologică este supus acelorași schimbări ca mediul înconjurător.

Astfel asociem buna-dispoziție cu o zi însorită, ploaia cu tristețea sau supărarea cu furtuna sau ceva amenințător. Schimbarea stării de spirit în funcție de vreme reprezintă răspunsul fiziologic obișnuit al unui organism sănătos.

În general, tratamentul meteosensibilității la pacienții adulți include:

  • Exerciții fizice, pentru ameliorarea durerilor articulare – efectuate la recomandarea și sub atenta îndrumare a medicului specialist în Fizioterapie și Recuperare medicală. Sunt recomandate o serie de exerciții menite să întărească musculatura, dar și să ajute persoana să fie mai relaxată din punct de vedere mental, ceea ce duce la îmbunătățirea sănătății mentale
  • Exerciții fizice care promovează o oxigenare mai bună a organismului: mers rapid, alergat, schi

  • Exerciții de respirație
  • Tratamente balneare: băi terapeutice relaxante, dușuri reci și fierbinți, înot
  • Meditaţia şi yoga
  • Relaxarea şi înlăturarea stresului

Este clar că vindecarea bolilor cronice este aproape imposibilă și, prin urmare, simptomele de meteosensibilitate la pacienții cu boli cronice vor putea fi cel mult ameliorate și nu eliminate.

În concluzie, încearcă să te bucuri de fiecare anotimp şi să vezi partea bună a lucrurilor! Fiecare anotimp are farmecul său iar noi trebuie să acceptăm modificările de vreme şi să ne obişnuim treptat cu acestea pentru a beneficia din plin de tot ceea ce ne oferă fiecare rază de soare sau fiecare fulg de nea!

Şi ca să îl citez pe Herman Melville (autorul celebrului roman Moby Dick):

“Omule, admiră balena şi străduieşte-te să-i semeni! Rămâi şi tu cald printre gheţuri! Trăieşte şi tu în această lume fără să-i aparţii. Rămâi rece la Ecuator şi fă ca sângele să-ţi curgă în vine chiar şi la Pol. Păstrează-ţi omule în toate anotimpurile propria temperatură”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.