Superstiții de Paști la români

0
361

Superstiția este o credință în care un fapt determinat are o explicație mistică sau magică sau doar asumată cultural, social sau religios fără niciun temei științific, credința în spirite, farmece, vrăji, semne prevestitoare, obiecte care poartă noroc, forțe supranaturale.

România se află pe unul dintre locurile fruntașe în Europa în ceea ce privește încrederea populației în para sau pseudoștiinte, în horoscop sau în numere norocoase.

În general, proporția celor superstițiosi este mare, dar nu mai mare decât în alte țări europene.

Peste trei sferturi dintre români (76%) cred că există minuni, iar 65% cred că există deochi, potrivit unui sondaj de opinie pentru identificarea superstițiilor românilor, realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

Cercetarea arată că mai puțin de 20% dintre români se consideră superstițiosi, dar 61% recunosc că urmăresc horoscopul, 46% cred în sfârșitul lumii și 44% spun că au avut vise premonitorii.

În ce superstiții cred românii cu ocazia sărbătorilor pascale ?

  • Se spune că este bine ca de Paști să te înnoiești, astfel încât să te aștepte o perioadă de belșug și noroc.

  • Dacă vrei să îți meargă bine tot anul și să fii ferit de necazuri în ziua de Paști nu trebuie să pui mâna pe sare, ci să ai la îndemână o bucată de fier, pe care să o atingi chiar în Noaptea de Înviere. Fierul va ține la distanță de tine și de casa ta accidentele.

  • In ziua de Paști nu este bine să dormi, fiindcă se spune că în restul anului vei fi somnoros, nu vei avea noroc, recolta îti va fi distrusă și nu vei avea spor la lucru.

  • În dimineața de Paști este bine să te speli pe față cu apă dintr-o cană nouă, în care ai pus un ou roșu, unul alb, un fir de iarbă și un ban de argint, acestea dăruind sănătate, frumusețe, prosperitate și noroc.

  • Când vii de la biserică, păstrează lumânarea în casă și o poți aprinde în caz de boală sau într-o perioadă în care nu îți merge bine, iar aceasta va aduce binecuvântarea înapoi în viața ta.

  • Se spune că dacă păstrezi un ou roșu timp de 40 de zile de la Paşte și oul nu se va strica vei avea un an plin de noroc și bogăţie.

  • Cum ouăle roşii sunt considerate „păzitoarele casei”, unii români obişnuiau să îngroape ouă înroşite în pământurile cultivate. Făcând asta, credeau că vor fi protejaţi de inundaţii, secetă sau alte dezastre ale naturii.

  • Conform credințelor populare, trebuie să-ţi aminteşti întotdeauna cu cine ai ciocnit primul ou de Paşte, pentru că amintirea lui te va ajuta să găseşti drumul.

  • Oul roşu este considerat un aliment sfinţit, iar fiecare masă de Paşte trebuie să aibă un platou cu ouă roşii pentru că acestea feresc acea casă de rele.

  • Se spune că dacă în ziua de Paşte este timpul urât, aşa va fi până la Rusalii. Dacă îşi fac apariţia câteva picături de ploaie, se anunţă o recoltă bogată. Dacă bate vântul aşa va continua tot restul anului.

  • Tradiția spune că, ducând acasă ramuri de salcie sfinţită în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim şi punându-le pe tocul uşii, ferim casa de duhuri rele.

  • Se spune că numărul tăvilor cu preparate pentru Paşte trebuie să fie cu soţ, fiind indicat să le introducem în cuptor cu mâna dreaptă pentru a fi siguri că vor creşte frumos şi vor fi gustoase.

  • Pentru a-ţi merge bine tot anul, primul care îţi va călca pragul în ziua de Paşti trebuie să fie un bărbat.

  • O altă tradiţie regăsită mai ales în mediul rural spune că, înainte de a pleca la biserică, trebuie să te uiţi într-o fântână pentru a fi frumos tot anul.

  • La masa festivă de Paști este bine să mănânci mai întâi pește și pasăre, pentru a fi zglobiu precum peștele și ușor ca pasărea.

  • Este bine să mănânci hrean după slujba de Paști de duminică, pentru a fi sănătos și iute în tot restul anului.

  • Cine moare în ziua de Paşti sau în Săptămâna Luminată va merge direct în Rai deoarece în această perioadă porţile Iadului sunt închise.

  • Cojile ouălor roşii nu se aruncă afară în ziua de Paşti pentru că se duce norocul

Fie că suntem superstițioși sau nu, tradițiile, obiceiurile și chiar superstițiile ne fac viața mai frumoasă de sărbători, ne aduc prilejul de a fi împreună și de a încerca să fim mai buni.

Și așa cum spune Douglas Horton „In ziua de Paști, valul dintre timp și eternitate se subțiază până ajunge pânză de paianjen.”

Să trăim deci o eternitate într-o zi de Paști!

Paște Fericit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.