Fiecare femeie cu stil, sau orice persoană care iubeşte frumosul, are în casă o orhidee, o plantă specială şi deosebită, care este potrivită pentru orice locuinţă, indiferent de designul interior abordat.
Specie exotică ce s-a cultivat pentru prima dată în China Antică, orhideea a cucerit cu timpul şi Europa, fiind considerată o floare cu totul aparte, simbol al eleganţei si al gingăşiei.
Orhideea este prezentă într-o varietate mare de culori – albastru, galben, alb, portocaliu, roşu – ceea ce o face să fie uşor de integrat în orice tip de decor.
Multe dintre orhidee au miros plăcut de lămâie, portocală, ciocolată, scorţişoară sau cocos.
Familia orhideelor conține peste 30.000 de specii și peste 200.000 de hibrizi şi creşte aproape peste tot în lume, dar cu preponderenţă în zonele tropicale.
Inclusiv Romania este o zonă favorabilă pentru dezvoltarea orhideelor.
În tara noastră cresc numeroase orhidee sălbatice, existând două specii chiar protejate de lege – Sângele Voinicului (Nigritella rubra, nigra) și Papucul Doamnei (Cypripeidum calceolus).
Orhideea fluture (Phalaenopsis) este tipul pe care îl vedem cel mai des în ghivece în locuinţe, fiind cea mai apreciată floare de interior.
Sfaturi pentru îngrijirea orhideelor
Orhideele necesită atenţie şi condiţii optime pentru a putea înflori, dar o dată ce le-aţi amplasat în mediul potrivit şi le acordaţi această atenţie, ele vă vor răsplăti cu flori pe aproape tot parcursul anului.
Cand am primit acasă pentru prima dată orhidee, nu am ştiut foarte exact cum se îngrijeşte şi am lăsat-o pur şi simplu pe pervaz, în lumină, dar uşor ferită de razele puternice ale soarelui.
Uitam să o ud sau pur şi simplu din lipsă de timp o udam doar o dată pe săptămână.
Era aproape permanent plină de flori frumoase şi viguroase şi mi-am dat seama, că fără să vreau, i-am oferit exact îngrijirea de care avea nevoie!
Astăzi am tot pervazul plin de orhidee, în primul rând pentru că sunt atât de frumoase şi de delicate ca flori, dar şi pentru că necesită udarea doar o dată pe săptămână, ceea ce pentru persoanele foarte ocupate, este un adevărat beneficiu!
Lumina
Cel mai bun loc din casă pentru a amplasa o orhidee este pervazul ferestrei cu orientare spre sud sau est.
Este de preferat să fie aşezată după perdea, pentru a asigura un filtru între soarele strălucitor şi plantă.
Orhideea iubeşte lumina, dar nu direct pe flori sau frunze. Inclusiv rădăcinile au nevoie de lumină, de aceea se folosesc ghivece transparente.
Daca nu înfloreşte, primul lucru care trebuie verificat este lumina, intensitatea şi numărul orelor din zi în care planta are parte de lumină.
La orhideele care nu au suficientă lumina, frunzele au o culoare verde închis.
Temperatura
Temperatura este esenţială pentru procesul de înflorire al orhideelor.
Orhideele nu trebuie ferite de variaţiile de temperatură. Dimpotrivă aceste variaţii pot aduce înflorirea.
Vara temperatura ideală pentru orhidee se situează undeva între 22-24 grade, în timp ce iarna, acestea se mulţumesc chiar şi cu 15-17 grade.
De asemenea, este bine ca încăperea unde ţinem orhideele să fie aerisită mereu, deoarece orhideele iubesc aerul.
Apa
Orhideele nu necesită multă apă!
Apa în exces poate fi un factor care va duce chiar la moartea plantelor.
Orhideele se udă cu apă la temperatura camerei, la 7-9 zile o dată, prin udarea uşoară a rădăcinilor, fără a atinge frunzele, sau prin scufundarea ghiveciului în apă pentru cateva minute.
Udarea orhideelor este bine să se facă dimineaţa, cu apă de ploaie sau apă mai puţin dură şi clorurată.
Orhideele preferă umiditatea atmosferica ridicată.
Pământul
Orhideele preferă ca substrat un amestec de scoarță de copac, lemn de ferigă, plută, turbă, cărbune și nisip.
Putem opta pentru substanţe nutritive cu care să hrănim orhideea, substanţe pe care le putem găsi la un magazin specializat, cu indicaţiile de folosire.
Este bine ca o dată la 2 ani, orhideea să se transfere în alt ghiveci, păstrând condiţiile cerute pentru sol (substrat cu scoarţă) pe care trebuie să îl păstrăm aerat.
Se vor tăia şi rădăcinile uscate pentru a reîmprospăta planta.
Înflorirea
Pentru a ajuta orhideea să înflorească din nou, după ce florile s-au uscat, trebuie tăiată tija care va începe să se usuce.
Tija se va tăia deasupra celui de al doilea nod de la bază.
În acest fel asigurăm plantei o nouă înflorire spectaculoasă.
Dacă tija se usucă complet, ea se va elimina de la bază.
Aceste operaţiuni se vor face doar după ce toate florile au căzut şi au trecut câteva zile în care planta s-a „odihnit”.
Dacă doriţi să obţineţi culori spectaculoase pentru orhideea dumneavoastră este suficient să adăugaţi în apa de udare un colorant alimentar.
Iubiţi florile, natura, acordaţi-le timp iar ele vă vor răsplăti cu multă frumuseţe şi delectare, cu speranţa că şi ziua de mâine va aduce un strop de fericire în viaţa dumneavoastră!
Natura este minunată şi are resurse nelimitate de bucurie, iar noi trebuie doar să ne oprim şi să o privim!
“Fiecare floare este un suflet deschizându-se către natura.”– Gerald De Nerval