11 modalități simple de a scăpa de stres

1
648

Stresul biologic este o descoperire relativ recentă. Noțiunea de stres biologic a fost introdusă în anii ’50 de către endocrinologul Hans Selye, care a identificat și apoi a cercetat stresul.

Simptomele stresului existau cu mult înaintea descoperirilor lui Selye, dar acestea au condus la noi cercetări care au ajutat milioane de oameni să facă față stresului.

Iată 11 dintre cele mai ușoare modalități de a scăpa de stres

  1. Ascultă muzică

Când te simți copleșit de o situație stresantă, încearcă să iei o pauză și să asculți puțină muzică relaxantă. Acest gen de muzică are un efect pozitiv asupra creierului și corpului, poate scădea tensiunea arterială și reduce cortizolul, un hormon eliberat ca răspuns la stres.

Ca recomandări de muzică de relaxare: muzica clasică (Bach – setul de suite pentru violoncel, Anotimpurile lui Vivaldi, etc), muzica instrumentală sau orice muzică pe care o asculți cu plăcere și care te relaxează.

  1. Vorbește cu un/o prieten/prietenă

Când te simți stresat, fă o pauză și sună un prieten căruia să îi împărtășești sentimentele tale sau să îi vorbești despre problemele care te afectează. Relațiile de prietenie bazate pe încredere sunt foarte importante pentru fiecare dintre noi.

Dacă nu simți că dorești să împărtășești aceste lucruri, exprimă-ți sentimentele față de cineva (de ex. sună-ți părinții sau rudele, joacă-te cu animăluțul de companie, etc).

  1. Ridică-te și fă puțină mișcare (chiar și pentru câteva minute)

Să faci mișcare nu înseamnă neapărat să ridici greutăți la sală sau să te antrenezi pentru maraton. O scurtă plimbare în jurul biroului sau urcatul câtorva trepte sau câteva exerciții simple de stretching în timpul pauzei îți pot oferi relaxarea într-o situație stresantă. Atunci când pui sângele în mișcare are loc o eliberare de endorfine care îmbunătățește starea aproape instantaneu.

  1. Respiră ușor

Sfatul pe care îl primim adesea “trage adânc aer în piept” poate părea un clișeu dar este adevărat când vine vorba de stres. De secole, călugării budiști au fost conștienți de rolul respirației în timpul meditațiilor.

Controlul respirației este cea mai ușoară și mai la îndemână modalitate de a te detensiona.

Respiră profund și lasă aerul să îți umple plămânii. Ține aerul în piept timp de câteva secunde, apoi expiră pe nas sau pe gură, lent, timp de 6-8 secunde. Repetă exercițiul de câteva ori.

Poți face exercițiul stând în picioare, așezat sau culcat, rezultatul este asemănător. Vei observa o detensionare la nivel mental, iar bătăile inimii se vor regla de la sine.

  1. Bea un ceai

Ceaiul de mușețel relaxează mușchii, calmează stresul sau durerile de cap și reduce stresul. Ceaiul de roiniţă alungă stările de anxietate şi nelinişte, ceaiul verde te energizează iar ceaiul de sunătoare este cel mai folosit remediu naturist în cazuri de depresie.

Poți alege orice ceai care îți place și te relaxează pentru că acesta va avea cu siguranță un rol benefic în reducerea stresului.

  1. Fii mindful (atent)

Multe dintre modalitățile enumerate de eliberare de stres pot oferi o “ușurare” de moment, o relaxare de scurtă durată. Pe termen lung însă, ar trebui să iei în considerare câteva schimbări de lifestyle care să fie eficiente.

Mindfulness-ul este practica şi starea prin care alegem în mod conştient să trăim în prezent, să observăm gândurile şi emoţiile noastre şi să fim în contact cu corpul nostru.

Mindfulness poate însemna aproape orice activitate practicată cu regularitate, care ne induce o stare de linişte şi relaxare.

Acţiuni simple, precum mersul cu picioarele goale prin nisip sau prin iarbă, dansul sau exerciţiile de respiraţie în natură sunt moduri la fel de eficiente de practică a stării de prezenţă, atâta vreme cât ne reamintim mereu să ne întoarcem atenţia către senzaţiile pe care le experimentăm, în loc să ne pierdem în şirul inevitabil al gândurilor care vin şi pleacă.

Yoga este renumită ca modalitate de destresare pentru că realizează un echilibru perfect între minte, corp și spirit. Poți face exerciții simple, tehnici de respirație dar și de meditație.

De asemenea, Pilates-ul încorporează exerciții fizice și mentale care previn agravarea stresului.

  1. Mănâncă ceva bun și sănătos

Nivelul stresului și o dietă adecvată sunt strâns legate între ele.

Atunci când suntem superaglomerați uităm adesea să mâncăm sănătos și avem tendința să ronțăim snacks-uri, chips-uri, covrigi și alte alimente ușor de procurat și care ne dau pe moment o senzație de bine.

Încearcă să eviți toate aceste ronțăieli și să fii pregătit dinainte. Pregătește fructe și legume sănătoase, tăiate și spălate de acasă, numai bune de ronțăit în momentul în care simți că asta ai face. De asemenea, ronțăie migdale, alune de pădure sau nuci, dar ai grijă la cantitate deoarece au un conținut caloric bogat.

Mănâncă pește bogat în omega 3, care s-a demonstrat că reduce nivelul stresului. Un sandwich cu ton poate fi o hrană extrem de sănătoasă pentru creier.

  1. Trage un pui de somn

Somnul este probabil cel mai bun remediu împotriva stresului.

Desigur, nu întotdeauna este realizabil în timpul zilei. Dar dacă nu poți dormi, încearcă măcar să închizi ochii și să îți golești mintea de gânduri pentru 10-15 minute. Aceasta este o tehnică de detensionare mentală care stimulează atenția și crește performanța intelectuală/profesională.

Vei avea un randament mai bun și în mod sigur te vei simți mai bine.

De asemenea, încearcă să dormi 7-8 ore în fiecare noapte. Închide TV mai devreme, lasă telefonul mobil sau alte gadget-uri de o parte, stinge lumina și nu te gândi la nimic.

Somnul poate fi unul dintre cele mai eficiente metode de a scăpa de stres din întreaga listă!

  1. Folosește aromaterapia pentru a te relaxa