Mereu întâlnim termenii de substanțe nutritive, nutrienți, superalimente și alimente sănătoase.
Dar ce sunt acești termeni și cum ne ajută înțelegerea semnificației și rolului acestora în menținerea sănătății?
Substanțele nutritive
Pentru a ne menține sănătoși trebuie să avem o dietă completă.
Substanțele nutritive cuprind carbohidrații, proteinele, grăsimile, vitaminele și mineralele.
Pe scurt, carbohidrații ne dau energie imediată, proteinele au rol în construirea de ţesuturi noi, de a forma anticorpi şi de a dezvolta şi repara masa musculară, grăsimile ne dau energie și ne încălzesc iar vitaminele și mineralele ne mențin sănătoși.
Carbohidrații
Carbohidrații ne dau energie imediată și sunt reprezentați de alimente cum ar fi toate cerealele (ovăz, orz, secară, orez, porumb, quinoa, grâu, etc), unele legume (cartofi, fasole, dar și unele legume verzi), paste, biscuiți, prăjituri, pizza, etc.
Deși noile teorii susțin că grupa carbohidraților este de evitat pentru persoanele care vor să slăbească, această grupă de alimente este foarte importantă pentru menținerea sănătății.
Carbohidrații (adică glucidele sau zahărul) din alimente reprezintă combustibilul preferat al organismului nostru.
Zaharurile sunt principala sursă de energie a corpului nostru, care ar trebui să furnizeze în mod normal, peste 50% din rația zilnică de calorii.
Carbohidrații buni (complecși) și carbohidrații răi (simpli)
Diferența dintre carbohidrații buni și cei răi este diferența dintre o greutate normală și obezitate, diferența dintre sănătate și boală.
De aceea este important să cunoaștem care sunt zaharurile sau carbohidrații buni și să facem diferența dintre cei buni și cei răi.
Carbohidrații sunt de două feluri: carbohidraţi simpli (răi) şi carbohidraţi complecşi (buni).
Carbohidraţii complecşi sunt cea mai bună sursă de energie pentru organism şi îi poţi mânca cu încredere, chiar şi atunci când vrei să slăbeşti.
Datorită faptului că alimentele bogate în carbohidraţi complecşi conţin fibre, absorbţia acestora în sânge se face foarte lent, fără a provoca creșteri bruște ale glucozei, eliberând treptat energie pentru a rămâne fresh un timp îndelungat.
Exemple de carbohidrați complecși: cartofii dulci, cereale integrale, pâine integrală, orez brun, linte sau fasole, quinoa, fulgi de ovăz, legume și fructe proaspete, etc.
Carbohidrații simpli sunt alimente procesate, rafinate pe care corpul nostru le absoarbe rapid si care se depun foarte ușor sub formă de grăsime.
Acești carbohidrați determină creșteri și scăderi bruște ale glicemiei (ale zahărului din sânge), influentând astfel într-un mod negativ apetitul (adica pot crește senzația de foame).
Exemple de carbohidrați simpli: făina albă, zahărul rafinat, produsele de patiserie, gemurile, siropurile, băuturile carbogazoase, pizza, paste, prăjituri, etc.
Proteinele
Proteinele sunt molecule de dimensiuni mari, indispensabile funcționării celulelor.
Structura și funcțiile organismului nostru depind de nivelul de proteine.
Reglarea celulelor, a țesuturilor si organelor este condiționată de proteine.
Mușchii, pielea, oasele și alte părți ale corpului uman, conțin cantități însemnate de proteine, incluzând enzime, hormoni si anticorpi.
Prin urmare, proteinele reprezintă lanțuri lungi de aminoacizi care formează esența vieții.
În general, necesarul de proteine recomandat pentru adulți este de aproximativ 1-1,5 grame proteine pentru fiecare kilogram al greutății sale.
Numeroase diete actuale susțin că proteinele ajută la pierderea în greutate, la formarea mușchilor si accelerează pierderea masei de grăsime.
Însă organismul are nevoie de toți nutrienții pentru a funcționa.
Consumul foarte ridicat de proteine pe termen lung și privarea organismului de alte substanțe hrănitoare a fost asociat cu apariția anumitor boli, precum: afecțiuni cardiovasculare, dereglări ale sistemului sanguin, boli ale ficatului și rinichilor, constipație cronică, etc.
Carenţa de proteine poate duce la simptome precum metabolismul lent, probleme cu pierderea în greutate, atrofierea musculară, nivel de energie scăzut şi oboseală, lipsă de concentrare, dureri musculare, osoase şi articulare, etc.
Exemple de proteine
Cele mai importante surse de proteine complete (care conțin toți aminoacizii esențiali necesari funcționării optime a organismului, dar care nu sunt produși de acesta) provin de la animale și sunt carnea, lactatele și ouăle.
Tot proteine complete întâlnim și la quinoa, semințele de cânepă, semințele de chia sau în soia.
Proteinele incomplete – conțin cel puțin un aminoacid esențial și sunt reprezentate de mazăre, fasole, linte, năut, cereale integrale – grâu, orez, orz, ovăz, secară și alte alimente vegetale.
Foarte importante sunt și proteinele din semințe și nuci.
Proteinele complementare constau în combinarea a două alimente cu proteine incomplete pentru a forma o proteină completă, ele își compensează una alteia lipsurile de aminoacizi.
Aici intră combinații precum orezul cu fasole sau pâinea integrală cu untul de arahide sau tot felul de combinații de proteine incomplete, în funcție de gusturi și preferințe.
Bottom line
Dieta este hrana pe care o mănânci în fiecare zi. Ea este echilibrată atunci când furnizează corpului un ansamblu de substanțe nutritive și nu doar anumite categorii, menținând organismul sănătos.
Atât proteinele, cât și carbohidrații nu trebuie să lipsească din dieta zilnică.
Aceste substanțe nutritive, împreună cu grăsimile, vitaminele și mineralele și fibrele asigură funcționarea în condiții optime de sănătate a organismului uman.
Însă, este foarte importantă calitatea acestor nutrienți și valoarea lor nutritivă.
Încearcă să consumi carbohidrați complecși, de valoare nutritivă deosebită și care să îți asigure energie pe tot parcursul zilei.
Nu uita să consumi proteine de calitate, cât mai complete și bogate în aminoacizi, și să le alegi pe cele care se potrivesc cel mai bine profilului metabolic.
Consumă multă apă! Aproximativ două treimi din greutatea corpului este apa, care prevalează față de orice altă substanță. Fără apă celulele nu pot funcționa!
Nu ține diete restrictive pentru a nu priva organismul de ceea ce îi este necesar pentru a funcționa!
Mânâncă din toate categoriile de substanțe nutritive, dar ai grijă la cantitatea și calitatea acestora!
Învață să mânânci sănătos!
Adoptă o dietă…cu stil! 😉
Prezentat foarte corect si felicit initiativa de-a oferi cititorilor posibilitatea de-a cunoaste macronutrientii. Felicit si faptul ca se atrage atentia in articol, asupra stilului de viata sanatos cu o alimentatie echilibrata.
alenasdiary.ro/2022/03/27/stil-de-viata-vs-dieta