Maşina de spălat – curăţare şi întreţinere

1
878

Poate că aţi experimentat şi voi situaţii în care, deşi s-a încheiat programul de spălat rufe, acestea au un miros ciudat, urât, deşi aţi folosit un detergent bun şi chiar şi un balsam de rufe.

Eu am trecut prin această situaţie, deşi maşina de spălat era relativ nouă, în special la rufele negre.

Aşa că am început căutările pentru a descoperi cauzele acestui miros neplăcut şi modalităţi de remediere şi de curăţare a maşinii de spălat.

Concluzia a fost că maşina de spălat acumulează în timp bacterii care ne pot ameninţa sănătatea.

Bacteriile se dezvoltă datorită depunerilor de reziduuri de săpun, minerale şi chimicale din detergent.

Interiorul maşinii de spălat este în general umed şi cald, deci un mediu propice pentru apariţia bacteriilor şi a mucegaiului.

Problema cea mai gravă este că atunci când spălăm rufele într-o maşină de spălat neigienizată, e posibil ca aceste bacterii să ajungă pe rufe.

În plus, mirosul neplacut, se „prinde” pe haine şi este posibil ca acestea să miroasă mai urât după spalare decât înainte.

Ce este de făcut?

Este foarte important să curăţăm maşina de spălat rufe, pentru igienizarea hainelor şi pentru sănătatea noastră şi a familiei noastre.

În plus, prin curăţare şi igienizare, vom prelungi durata de funcţionare în parametrii normali a maşinii noastre de spălat.

Această curăţare ar trebui făcută măcar o dată pe lună, sau chiar mai devreme, dacă în acest interval simţiţi mirosul neplăcut care se degajă din interiorul maşinii sau de pe rufele proaspăt spălate.

De asemenea, în jurul garniturii se pot observa dungi negre care sunt de fapt microbi, semn că este nevoie de o curăţare urgentă.

Ce soluţii folosim pentru curăţarea maşinii de spălat?

Putem opta pentru o soluţie de curăţare profesională, cumpărată de la magazin, sau putem face singuri o soluţie, cu ingrediente pe care le avem în casă.

Soluția cumpărată de la magazin

Această soluție ajută în special la eliminarea depunerilor de calcar și detergent din interiorul mașinii.

Soluția se toarnă în compartimentul de detergent și se pornește un ciclu gol de spălare, fără rufe.

Se va seta masina de spalat rufe pe un ciclu de spălare mediu, la cea mai înaltă temperatură.

Soluții preparate în casă

Și soluțiile preparate în casă se folosesc prin introducerea lor în compartimentul de detergent și au în componență, în principal, bicarbonat, apă și oțet.

Bicarbonatul de sodiu poate dezinfecta și elimina depunerile de calcar, iar oțetul distruge mucegaiul.

Exemple de soluții preparate în casă

De exemplu, se face o soluție din bicarbonat și apă (jumătate de pahar de bicarbonat și jumătate de pahar de apă) care se introduce în compartimentul pentru detergent al mașinii de spălat.

Bicarbonatul va distruge depunerile existente (reziduuri, calcar, bacterii, etc).

Pentru interiorul cuvei, se folosesc două pahare cu oțet.

Oțetul va dezinfecta interiorul cuvei și va elimina mirosurile neplăcute existente.

Dacă depunerile sunt numeroase, se poate folosi sare în combinație cu oțet, această soluție fiind un puternic decalcifiant si inhibitor al mucegaiurilor.

Această soluție (un pumn de sare și o cană de oțet) se folosește pentru interiorul mașinii și se toarnă în compartimentul de detergent.

O altă variantă de soluție de curățat ar fi o cană de apă, două căni de oțet și un sfert de cană de bicarbonat de sodiu; se toarnă în compartimentul de detergent și se pornește un ciclu de spălare în gol.

De asemenea, peroxidul de hidrogen (apa oxigenata) dă rezultate foarte bune, fiind un dezinfectant pentru mașina de spălat, chiar și la temperaturi ridicate.

Se folosește 1 litru din acest lichid în interiorul cuvei și se setează mașina pe un program lung.

Dupa ce s-a terminat, se pornește încă o dată programul de clătire, pentru a ne asigura că toate resturile de apă oxigenată au dispărut.

De asemenea, se poate folosi sare de lămâie (4-5 plicuri) care se introduce la fel în compartimentul de detergent și se pornește ciclul de spălare.

Cum se face curăţarea?

Igienizarea maşinii de spălat trebuie să cuprindă atât curăţarea internă cât şi curăţarea externă.

Curăţarea internă

Curățarea internă a maşinii de spălat presupune igienizarea cuvei, a uşii, tamburului şi a compartimentelor pentru detergent şi balsam.

Cauciucul garniturii are tendința de a păstra apa, de aceea trebuie sters după fiecare spălare.

Curățarea cuvei, poate fi făcută folosind oricare dintre soluțiile de mai sus.

Trebuie să introducem soluția în compartimentul pentru detergent și apoi să pornim mașina fără haine, la o temperatura de 60 de grade Celsius.

Resturile rămase în interiorul cuvei, precum și garnitura din jurul ei se vor șterge cu un burete înmuiat în soluția de curățat.

Sertarul pentru detergent și balsam se curăță cu o periuță sau cu buretele, folosind oțet, bicarbonat sau una din soluțiile de mai sus și se clătește cu apă fierbinte.

Curățarea externă 

Exteriorul mașinii de spălat se poate șterge cu aceleași soluții ca și interiorul.

Furtunul de alimentare cu apă trebuie demontat și spălat cu apă și detergent lichid.

Se poate scufunda într-o soluție de apă cu detergent și se lasă la înmuiat pentru ca depunerile și fragmentele de mizerie să se desprindă.

Se clătește apoi cu apă, bicarbonat și oțet și se lasă la uscat.

Furtunul de evacuare al mașinii se poate înfunda din cauza depunerilor de calcar și poate căpăta un miros foarte urât.

Se curăță similar cu furtunul de alimentare.

Filtrul se poate înfunda cu scame și resturi de la rufe, iar acest lucru poate deteriora mașina de spălat.

Filtrul de apă se demontează (e posibil să curgă puțină apă în momentul în care îl scoatem) și se spală cu apă fierbinte și detergent, folosind o perie fină.

Se lasă la uscat înainte de a-l monta la loc.

Concluzii și sfaturi

  • Mașina de spălat trebuie curățată periodic, pentru a elimina mirosurile neplăcute și mucegaiul. Mucegaiul poate provoca alergii și diferite probleme de sănătate.
  • Depunerile de detergent și de calcar, din cauzei apei dure, pot strica mașina de spălat sau pot afecta eficiența ei, de aceea este importantă întreținerea și curățarea periodică a acesteia
  • Între spălări, este bine să lăsăm deschisă ușa cuvei, pentru ca apa rămasă să se evapore complet.
  • Dacă menținem uscate cuva și garnitura de cauciuc, va scădea riscul apariției mucegaiului.
  • La fiecare spălare este bine să folosim un praf anticalcar, care previne formarea depunerilor și sporește eficiența detergentului folosit.
  • Nu folosiți mai mult detergent decât este necesar. Prea mult detergent va provoca acumularea de depuneri pe componentele mașinii, iar în timp, acestea vor forma mucegai și vor mirosi urât.

Eu am folosit pentru curățare o soluție de apă, bicarbonat și oțet și am urmat toate instrucțiunile!

Mașina mea se bucură acum de o igienizare periodică, pentru a nu ajunge din nou în situația de a acumula depuneri de bacterii periculoase!

Și iată cum ne întoarcem iar și iar la sfaturile bunicii și folosim ingredientele naturale din ce în ce mai des!

Dacă aveți și alte soluții pentru întreținerea mașinii de spălat, așteptăm sugestii și sfaturi!

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here