Femei extraordinare, femei cu stil – 8 Martie – Ziua Femeii!

0
296

„Femeia nu este sexul slab. E cel mai nobil dintre cele două, prin puterea sa de sacrificiu, de suferinţă în tăcere, de umilinţă, credinţă şi cunoaştere.” – Mahatma Gandhi

Femeia a fost mereu slăvită de poeți, zugrăvită de pictori, cântată de muzicieni și adorată în toate domeniile artei.

Și cum să nu fie? Ea este cea care poartă în pântecele ei Viața timp de nouă luni! Cea care stabilește o relație indestructibilă cu copilul ei încă înainte ca acesta să se nască! Cea care își ia asupra ei poveri de neimaginat și le duce cu ea în numele iubirii!

Femeia ar trebui adorată, iubită și răsfățată în fiecare zi, oră, minut sau secundă!

Dar chiar și așa, ne bucurăm să avem o zi a noastră, ziua de 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii.

 

Scurt istoric al acestei zile

Ziua femeii se sărbătorește încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor.

Mai târziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată Duminca mamei, sărbătorită în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.

În anul 1909, la 28 februarie, în Statele Unite, s-a sărbătorit la nivel național femeia în urma unei inițiative a Partidului Socialist American.

În martie 1911, s-a sărbătorit pentru prima oară Ziua Internațională a Femeii, în Austria, Danemarca, Germania și Elveția.

Ziua Internațională a Femeii, 8 Martie, ca și sărbătoare, a fost oficializată de Organizația Națiunilor Unite în anul 1975.

Ziua de 8 martie este o zi importantă pentru sărbătorirea realizărilor economice, globale și sociale ale femeilor din întreaga lume.

Cum se sărbătorește 8 Martie în diferite părți ale lumii?

Ziua Internațională a Femeii a fost inclusă în sărbătorile culturale din numeroase țări.

Deși a debutat în primii ani ai secolului trecut ca o  sărbătoare politică și socială, ziua de 8 martie s-a transformat treptat.

În această zi specială, bărbații își exprimă dragostea și afecțiunea pentru femei. Ei oferă flori și mici cadouri femeilor (mame, soții, prietene, fete, colege de muncă).

Ziua de 8 martie este văzută în multe țări și ca prima sărbătoare a primăverii.

În România, în 8 Martie se sărbătorește și Ziua Mamei. Mamele sunt răsfățate în această zi și de copii, care le aduc flori, bomboane și mici cadouri prin care își exprimă încă o dată iubirea, recunoștința și respectul.

Florile cele mai iubite și care se oferă cel mai des femeilor din România sunt lalelele și zambilele sau chiar ghioceii.

În această zi, se spune că este bine să porți în continuare mărțișorul primit cadou de 1 Martie, pentru a avea noroc tot anul.

În Italia, de 8 Martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmării drepturilor femeilor, a siguranței acestora la locul de muncă, a sănătăţii.

În această zi, bărbaţii din Italia oferă femeilor mimoze galbene.

Mimozele galbene şi ciocolata sunt daruri oferite frecvent şi femeilor din Rusia şi Albania.

În Portugalia şi nu numai, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 Martie în oraş.

Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentru drepturile femeii şi încercările de natură culturală sau religioasă prin care au trecut acestea.

În China, pe data de 8 martie, femeile au după-amiaza liberă. În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor – soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.

Femei extraordinare care au scris istorie 

Despre acest subiect am putea să vorbim ore în șir, pentru că fiecare femeie este extraordinară în felul ei și scrie istorie, la nivel personal, nu neapărat global.

Femei extraordinare au fost de-a lungul timpului în fiecare domeniu.

Regina Maria a României (1875 -1938)

A avut o influență decisivă asupra destinului României. Ea a fost supranumită mama răniților și regina-soldat, pentru atitudinea ei bravă din timpul Primului Război Mondial, când a lucrat direct pe front și a coordonat activitatea unei fundații de caritate.

Regina Maria a fost sfetnicul regelui Ferdinand până la moartea acestuia în 1927.

Ecaterina Teodoroiu (1894 – 1917)

A fost eroină de război. A deținut gradul de sublocotenent și și-a pierdut viața în
Bătălia de la Mărășești în timpul Primului Război Mondial. Era o bună conducătoare de luptă, foarte iubită și respectată.

Ana Aslan (1897 – 1988)

Medic și academician, a fondat gerontologia și geriatria în România și le-a revoluționat la nivel european. Ana Aslan a inventat (în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu) produsul geriatric Aslavital, brevetat și introdus în producție industrială în 1980. Datorită
activității și descoperirilor sale, ea este una dintre cele mai cunoscute personalități române la nivel internațional.

Maria Tereza (1717 – 1780)

Maria Tereza a preluat coroana Sfântului Imperiu Roman în 1740, pe când avea doar 23 de ani. Timp de 40 de ani (1740-1780), Maria Tereza a Austriei a condus cu mână de fier destinul imperiului, impunând o serie de reforme, printre care abolirea torturii, limitarea puterii nobilimii sau îmbunătăţirea condiţiei ţăranilor.

Maria Tereza este cunoscută şi ca urmare a politicii de asimilare a populaţiei de etnie romă, împărăteasa emiţând mai multe decrete.

Ioana D’Arc (1412 – 1431)

Potrivit legendei, Ioana D’Arc, eroina Franței, a participat la eliberarea zonelor acaparate de englezi în timpul expediţiilor militare din Franţa, de la începutul secolului al XV-lea.

În 1425, pe când avea doar 13 ani, Ioana D’ Arc povestea unor apropiaţi că aude voci care îi comandă să meargă în oraşul Bourges şi să salveze regatul.

Carol al VII-lea decide să-i dea o şansă Ioanei D’Arc şi îi pune la dispoziţie o mică armată, în fruntea căreia  tânăra obţine o primă victorie: eliberarea oraşului Orleans.

Ulterior, fortăreţele ridicate de englezi pe teritoriul Franţei au cedat una câte una, dar Ioana D’Arc cade în mâinile englezilor şi sfârşeşte prin a fi arsă pe rug.

Maica Tereza (1910 – 1997)

Călugăriță catolică de origine albaneză, Maica Tereza a fondat ordinul Misionarii carității în Calcutta (India) și timp de peste 45 ani s-a dedicat îngrijirii săracilor, bolnavilor, copiilor.

A înființat mai multe școli pentru săraci, orfelinate, clinici ambulante, centre de îngrijire a bătrânilor și leproșilor.

A primit premiul Nobel pentru pace în 1979.

Lista poate continua pe multe multe pagini, pentru că femei celebre au fost și sunt în orice colț al lumii și în orice domeniu al vieții.

Femei minunate, femei apreciate

Elen T. White, în  Femei celebre ne oferă povestea celor mai fermecătoare femei din istorie. Eva Peron, Greta Garbo, Coco Chanel, Nivella Lawson, Angelina Jolie, Edith Piaf, Mata Hari, Jacqueline Kennedy Onassis si multe alte figuri feminine care au marcat istoria.

Să nu uităm de Nadia Comăneci, Maria Tănase, Veronica Micle, Maria Rosseti și multe multe altele!

Marie Curie, Anna Fisher, Judy Garland, Aretha Franklin, Coco Chanel și lista nu se mai oprește….

De ce iubim femeile? Pentru că sunt femei, pentru că nu sunt bărbați, nici altceva. Pentru că din ele-am ieșit și-n ele ne-întoarcem, și mintea noastră se rotește mereu și mereu, numai în jurul lor. – Mircea Cărtărescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.