Ovăzul reprezintă una dintre cele mai sănătoase cereale din lume.
Ovăzul este o sursă importantă de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, și nu conține gluten.
Studiile arată că ovăzul, în special sub formă de fulgi de ovăz, și mâncărurile pe bază de fulgi de ovăz, au numeroase beneficii asupra sănătății.
Printre acestea putem enumera scăderea în greutate, scăderea glicemiei și un risc scăzut de boli de inimă.
Ce sunt fulgii de ovăz și cum se pot prepara?
Ovăzul este o cereală integrală, cunoscută științific sub denumirea de Avena sativa.
Crupele de ovăz care au valoarea alimentară cea mai mare și sunt ușor asimilate de organismul uman, necesită un timp mai îndelungat pentru gătire.
Din acest motiv, majoritatea preferă fulgii de ovăz sau tărâțele de ovăz, care sunt mai ușor de preparat.
Fulgii de ovăz sunt cei mai apreciați, în special datorită preparării terciului de ovăz.
De asemenea, fulgii de ovăz se pot folosi la prepararea de brioșe, batoane de cereale, prăjituri dietetice și alte produse delicioase.
Beneficii ale consumului de fulgi de ovăz
1. Fulgii de ovăz sunt incredibil de hrănitori
Compoziția nutrițională a ovăzului este foarte echilibrată.
Acesta este o sursă excelentă de carbohidrați și fibre, inclusiv fibra denumită beta-glucan (ajută la accelerarea sistemului imunitar, la scăderea colesterolului,etc).
De asemenea, ovăzul conține mai multe proteine și fibre decât majoritatea cerealelor.
Fulgii de ovăz sunt încărcați cu vitamine importante (B1, B5, B6, etc), minerale (mangan, fosfor, magneziu, cupru, fier, zinc și seleniu, etc) și antioxidanți.
Toate acestea, ridică fulgii de ovăz la rangul unui aliment extrem de bogat din punct de vedere nutrițional.
Consumul acestui aliment constituie un boost de sănătate.
2. Fulgii de ovăz sunt bogați în antioxidanți
Ovăzul este bogat în antioxidanți, dar cel mai important este că acesta contine un grup unic de antioxidanți numiți avenantramide, care se găsesc EXCLUSIV în ovăz.
Acești antioxidanți ajută la scăderea tensiunii arteriale (prin creșterea producției de oxid nitric) și de asemenea, au rol în dilatarea vaselor de sânge și îmbunătățirea fluxului sanguin.
De asemenea, au rol antiinflamator și efecte anti-mâncărime.
3. Fulgii de ovăz conțin Beta-glucan
Fulgii de ovăz conțin cantități însemnate de beta-glucan, o fibră solubilă puternică, foarte benefică pentru organism.
Beta-glucanul se dizolvă parțial în apă și formează o soluție gelatinoasă, groasă, în intestine.
Beta-glucanul ajută la reducerea nivelului total al colesterolului (și al LDL), la reducerea glicemiei, induce o senzație de sațietate și crește producția de bacterii bune din intestine.
4. Fulgii de ovăz ajută la scăderea colesterolului
Unul dintre riscurile majore care duc la bolile de inimă, este nivelul crescut al colesterolului din sânge.
Multe studii arată că beta-glucan-ul existent în ovăz, reduce atât colesterolul total, cât şi LDL-ul (colesterolul „rău”).
Beta-glucan-ul poate creşte excreţia colesterolului în bilă, reducând astfel circulaţia nivelului de colesterol în sânge.
Beta-glucan-ul din ovăz absoarbe colesterolul și acizii biliari din intestine. Acest lucru împiedică pătrunderea în organism a anumitor compuși toxici și ajută la eliminarea lor în mod natural.
5. Ovăzul poate îmbunătăţi controlul nivelului glicemiei
Ovăzul este un aliment recomandat pentru diabetici, întrucât fibrele solubile din compoziția sa reglează glicemia.
Prin reducerea absorbției de zahăr în intestin, acest produs ajută și la scăderea tensiunii arteriale.
Este important de menționat că, spre deosebire de celelalte cereale, ovăzul conține mai mulți carbohidrați decât alte surse de fibre.
6. Fulgii de ovăz ajută la scăderea în greutate
Porridge-ul, respectiv terciul de ovăz, nu este doar un mic dejun delicios, dar este şi foarte săţios.
Acest lucru ne poate ajuta să consumăm mai puţine calorii şi să slăbim.
Ovăzul consumat la micul dejun menține senzația de sațietate pentru o perioadă mai mare de timp decât alte cereale.
Acest lucru se datorează faptului că ovăzul conține carbohidrați cu absorbție lentă care prelungesc durata sațietății și reglează glicemia.
Beta-glucan-ul produce de asemenea eliberarea unui hormon de saţietate, care reduce caloriile consumate şi scade astfel riscul de obezitate.
Consumul zilnic al acestei cereale te ajută să îți menții greutatea sub control sau să slăbești treptat.
7. Ovăzul este benefic pentru piele
Fulgii de ovăz sunt extrem de eficienți în curățarea în profunzime a pielii. Aceștia absorb tot praful și mizeria de la nivelul porilor, lăsând în urmă o piele curată.
Astfel, fulgii de ovăz reprezintă o modalitate excelentă de a menține un echilibru al pH-ului pielii, fără intervenția unor substanțe chimice dăunătoare.
Mai mult, uleiurile din compoziția ovăzului previn deshidratarea pielii.
Ovăzul are o istorie îndelungată în tratarea diverselor iritaţii şi eczeme ale pielii.
Amestecă o ceaşcă de fulgi de ovăz pulbere în apa de baie călduţă şi stai 15-20 minute.
Baia cu fulgi de ovăz poate trata eczemele şi pielea uscată şi ameliorează simptomele altor probleme de piele. Este indicată chiar şi numai pentru hidratare.
Proteinele din ovăz protejează pielea şi acţionează ca o barieră naturală împotriva deshidratării.
Amestecul de fulgi de ovăz cu apă călduţă aplicat pe faţă are efect benefic şi în tratarea acneei.
Amestecul absoarbe excesul de sebum de la suprafaţa pielii, dar beneficiile nu se rezumă la atât, pentru că antioxidanţii din ovăz reduc inflamatia, iritaţia şi roşeaţa pielii.
8. Fulgii de ovăz pot scădea riscul de apariţie a astmului la copii
Astmul este o boală cronică, des întâlnită la copii. Este o dereglare inflamatorie a căilor respiratorii.
Multe cercetări arată că diversificarea alimentaţiei la copii, începută prea devreme, poate creşte riscul de a dezvolta astmul la copii, precum şi alte boli alergice.
Cu toate acestea, studiile arată că introducerea ovăzului în alimentaţia bebeluşului poate fi chiar protectoare, scăzând riscul de astm.
Cu cât introduceţi mai repede în alimentaţia copiilor terciul de ovăz, cu atât este mai puţin probabil ca ei să sufere de probleme respiratorii.
9. Fulgii de ovăz reglează digestia
Datorită conținutului generos de fibre solubile, ovăzul ajută la digerarea alimentelor și la reglarea sistemului digestiv.
Consumul de ovăz previne constipația și facilitează tranzitul intestinal. Un pahar de apă cu o linguriță de fulgi de ovăz ajută la combaterea refluxului acid și a arsurilor la stomac.
De asemenea, ovăzul scade riscul de cancer de colon, grație fibrelor care în drumul lor absorb toxinele și substanțele care ar putea produce tumori.
10. Ovăzul are beneficii pentru starea de spirit.
„Ovăzul stimulează producţia de serotonină la nivelul creierului şi îţi oferă o stare de calm. Din acest motiv este benefic, dacă te confrunţi cu depresie sau vrei să-ţi îmbunătăţeşti starea de spirit”, declară nutriţionista Nia Rennix.
Tips-uri pentru a introduce fulgii de ovăz în alimentaţie
- Fulgii de ovăz se consumă cel mai uşor sub formă de terci de ovăz, care este delicios, uşor de preparat şi se poate combina cu numeroase alte ingrediente.
- Însă şi combinaţia iaurt – fulgi de ovăz este excelentă, ovăzul fiind o sursă de fibre solubile, minerale şi alte substanţe benefice, iar iaurtul – sursă de probiotice, adică bacterii care reglează tranzitul intestinal și îmbunătățesc digestia.
- Puteţi combina fulgii de ovăz cu iaurt natural, un măr ras şi un vârf de scorţişoară. Amestecul se ţine la frigider peste noapte şi se serveşte dimineaţa. Veţi fi încântat de gustul şi aroma deosebite!
- Consumul de fulgi de ovăz dimineaţa, accelerează procesul de ardere a grăsimilor!
- Puteţi combina fulgii de ovăz cu fructe, nuci, condimente, seminţe, piure de fructe, lapte sau iaurt, parmezan, ouă fierte, frunze de spanac, etc
- Pentru supa din fulgi de ovăz, aveţi nevoie de 40 g fulgi de ovăz, 40 g caimac de lapte, 100 g lapte, 20 g unt şi o jumătate de gălbenuş. Fierbeţi fulgii de ovăz într-o jumătate de litru de apă şi strecuraţi. În zeama obţinută, adăugaţi laptele foarte fierbinte, caimacul şi untul. Amestecaţi şi dregeţi cu gălbenuşul. Supa are efect laxativ şi diuretic.
Dacă până acum nu ați consumat fulgi de ovăz, sper să începeți să o faceți de azi înainte, pentru a beneficia din plin de boost-ul de sănătate pe care îl oferă!
„Lasă hrana să îţi fie medicament şi medicamentul hrană” – Hippocrate
Foarte interesant!multumesc