Fursecuri din turtă dulce – Gingerbread

4
320

Turta dulce sau gingerbread este un desert ușor de făcut, gustos și perfect pentru sărbătorile de iarnă.

Figurinele din turtă dulce erau pe vremuri folosite și pentru decorarea bradului de Crăciun, în loc de globuri, iar azi sunt nelipsite de la masa de Crăciun.

Pe lângă faptul că sunt atât de gustoase, turtele sunt un prilej de a petrece un timp prețios în familie, de a întări și mai mult relațiile de prietenie și sinceritate între membrii unei familii.

Ne putem juca cu ornatul, ne folosim imaginația și apoi admirăm rezultatele muncii noastre.

Astăzi am folosit o rețetă clasică de turtă dulce, simplă și rapidă, și pur și simplu ne-am simțit minunat în toate etapele pregătirii și coacerii.

Avem nevoie de câteva ingrediente, forme speciale de turtă dulce de Crăciun și puțină răbdare pentru ornat.

Pentru rețetă ne-am inspirat din  rețeta găsită pe rețetepractice.ro și am adaptat-o în funcție de preferințele noastre.

Aluatul pentru turta dulce de casa se pregătește cu câteva ore înainte de coacere, sau chiar înainte cu o zi, în seara dinainte de Ajun.

Se lasă la frigider unde se va păstra perfect până în momentul coacerii!

Ingrediente

 •  1 ou
 • 400 g făină
 • 2 lingurițe ghimbir măcinat
 • 2 lingurițe scorțișoară măcinată
 • 1/2 linguriță cuișoare măcinate
 •  1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
 • un praf sare
 • 160 g unt cu 80% grăsime
 • 200 g zahăr brun
 •  60 ml miere

Mod de preparare

Se amestecă ingredientele uscate: făina, scorțișoara, ghimbirul, cuișoarele măcinate, bicarbonatul de sodiu și un praf de sare.

Separat, se bate untul cu zahărul pentru 2-3 minute și se  adaugă oul și mierea. Peste acestea se adaugă treptat ingredientele uscate.

Aluatul obținut se frământă câteva secunde și se ambalează într-o folie alimentară pentru a fi depozitat la frigider pentru minim o oră.

Scoate aluatul din frigider și întinde-l cu sucitorul pe un blat presărat cu făină, până când ajunge la o grosime de aproximativ 0,5 cm.

Decupează-l cu formele speciale de Crăciun și așează-le într-o tavă tapetată cu foaie de copt.

Introdu tava cu turtă dulce la cuptor pentru 10-15 minute, la 170 grade.

Glazura

 • 2 albușuri de ou
 • 360 grame zahăr pudră
 • 1 linguriță zeamă de lămâie

Se mixează toate ingredientele  cca 10 minute până când se obține o consistență omogenă și groasă.

Apoi adaugă câte o linguriță de apă rece, treptat, până când consistența glazurii este în continuare groasă, dar curge fluid din lingură, iar urmele lăsate de firul de glazură dispar complet în compozitie în câteva secunde.

După ce ai scos turta dulce din cuptor, cât mai este încă fierbinte/caldă, orneaz-o cu glazura, folosind o pensulă de silicon.

Peste glazură folosește pentru ornat bombonele de ciocolată, colorate sau sidefate, mixuri de culori și forme, pentru a conferi turtelor un aspect festiv, de sărbătoare!

Pentru a puncta și mai bine acest moment, pune niște colinde și bucură-te din plin de prezența celor dragi!

Chiar dacă la început turtele nu vor ieși perfecte, ne vom bucura din plin de momente magice în apropierea Crăciunului și cu siguranță confecționarea turtelor de Crăciun va deveni cu timpul un obicei minunat!

Crăciun de poveste! Crăciun Fericit!

Fie ca sărbătorile de iarnă să vă aducă multă căldură în inimi și multe multe clipe minunate!