Consumaţi des migdale?
Dacă nu, este cazul să o faceţi zilnic, pe post de gustare, de exemplu.
Pe lângă faptul că sunt delicioase, migdalele oferă multiple beneficii sănătăţii.
Acestea sunt o sursă minunată de nutrienţi sănătoşi, cum ar fi acizii graşi esenţiali, antioxidanţii, proteinele, fibrele, vitaminele şi mineralele.
Într-o porţie de aproximativ 30 g de migdale se regăsesc:
- Fibre: 3.5 g
- Proteine: 6 g
- Grăsimi: 14 g
- Vitamina E: 37% din necesarul zilnic
- Mangan: 32% din necesarul zilnic
- Magneziu: 20% din necesarul zilnic
- De asemenea conţin Cu, vitamina B2 şi fosfor în cantităţi considerabile
Toate cercetările ştiinţifice sugerează că, prin consumul migdalelor în fiecare zi, ca o componentă a unei diete sărace în grăsimi saturate şi colesterol, se poate reduce riscul bolilor de inimă.
Ce alte beneficii ne mai aduc migdalele?
Migdalele crude sunt eficiente pentru creier
Atunci când consumi câteva migdale pe zi trebuie să ştii că ele ajută la îmbunătăţirea puterii de concentrare şi a memoriei, mai ales la copii. De asemenea, se consideră că dezvoltă inteligenţa copiilor şi îi face mai activi.
Ronţăitul migdalelor reduce foamea
Migdalele au un conţinut redus de carbohidraţi, dar în schimb sunt bogate în proteine şi fibre.
Atât proteinele, cât şi fibrele, sunt cunoscute ca fiind generatoare de saţietate, ceea ce ne ajută să consumăm mai puţine calorii.
Deci migdalele sunt o excelentă variantă de gustare între mese.
Acelaşi efect îl pot avea şi nucile.
Migdalele sunt eficiente pentru slăbit
Migdalele, şi în general nucile, conţin numeroşi nutrienţi pe care corpul nostru se chinuie să îi descompună şi să îi digere.
Astfel, consumul de migdale, poate stimula metabolismul.
Datorită proprietăţilor de saţietate, nucile şi migdalele pot fi o componentă importantă a unei diete de slăbit.
Un studiu efectuat pe un eşantion de 100 femei supraponderale a arătat că acele femei care consumau migdale pe post de gustare au slăbit mai uşor şi mai mult decât acelea care nu au inclus migdalele în dietă.
Ele au arătat scăderi în circumferinţa taliei, precum şi îmbunătăţirea altor indicatori de sănătate.
Migdalele sunt o sursă fantastică de antioxidanți
Antioxidanții protejează împotriva stresului oxidativ, care poate distruge moleculele din celule și contribuie la inflamații, îmbătrânire și boli precum cancerul.
Antioxidanții sunt concentrați în special în coaja maronie a migdalelor, astfel încât îndepărtarea acesteia nu este indicată.
Migdalele promovează sănătatea sistemului cardiovascular
Migdalele sunt o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate (100 grame de migdale conțin 49, 4 g de grăsimi, din care 30, 9 g sunt mononesaturate).
Consumul de grăsimi mononesaturate a fost asociat cu o incidență mai scăzută a bolilor cardiovasculare.
Migdalele sunt bogate în vitamina E
Migdalele sunt considerate una dintre cele mai bune surse de vitamina E.
Vitamina E, împreună cu antioxidanții pe bază de flavonoide (niște substanțe care se găsesc în coaja migdalelor), acționează împreună pentru întărirea arterelor și reducerea inflamațiilor și a bolilor grave, cum ar fi Alzheimer sau cancerul.
Migdalele ajută la reglarea glicemiei
Nucile, în general sunt sărace în carbohidrați și bogate în grăsimi sănătoase, proteine și fibre.
Toate acestea fac din ele alegerea perfectă pentru bolnavii de diabet.
Sunt bogate în magneziu
Magneziul ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Introducerea în alimentație a migdalelor bogate în magneziu poate avea un impact major asupra necesarului de magneziu în organism, precum și în protecția împotriva infarctului, accidentelor vasculare sau problemelor renale.
Migdalele reduc nivelul colesterolului
Migdalele s-au dovedit a avea un efect constant de reducere a colesterolului rău, atât în cazul persoanelor sănătoase, cât și a persoanelor care au un nivel ridicat al colesterolului sau care suferă de diabet zaharat.
Ajută la funcționarea corectă a sistemului digestiv
Migdalele sunt o sursă bogată în proteine și fibre alimentare.
Fibrele au un rol important în protejarea tractului digestiv, având rolul de „măturători” care ajută la expulzarea din organism a reziduurilor și a tot felul de substanțe nedorite.
Migdalele te ajută să îți menții pielea tânără și sănătoasă
Efectul de protejare a pielii este datorat prezenței din belșug a vitaminei E (doar 28 g de migdale, adică circa 23 de semințe, furnizează 37% din doza zilnică recomandată de vitamina E), precum și a unei concentrații ridicate de alți antioxidanți care protejează pielea de efectele adverse ale îmbătrânirii.
Vitamina E ajută la menținerea aspectului tânăr prin întârzierea îmbătrânirii celulare cauzate de oxidare.
Sunt o sursă bună de energie
Prezența manganului, a cuprului și a riboflavinei conferă migdalelor un rol energetic, remineralizant, contribuind astfel și la reconstrucția masei musculare. Important pentru reconstrucția mușchilor este și magneziul din compoziția lor.
Deci, ca să vă energizați, beți o cafea (și despre această băutură pe care eu, personal, o iubesc, am scris aici) și mâncați câteva migdale.
Cred că sunt suficiente cele enumerate mai sus pentru a te convinge că migdalele sunt chiar o gustare perfectă, care te ajută să îți potolești foamea, dar în același timp sunt o sursă fantastică de nutrienți benefici organismului.
Păstrează-ți organismul sănătos!
„Ai grijă de corpul tău, pentru că este singurul loc unde va trebui să trăieşti.” – Jim Rohn
Migdalul și fructele sale – migdalele – a fost cunoscut omului din cele mai străvechi timpuri, fiind menționat de 11 ori în Biblie – cartea sfântă a creștinilor.
Prima menționare se găsește în Geneza, prima carte din Biblie:
”Iacov a luat nuiele verzi de plop, de migdal și de platan; a despuiat de pe ele fâșii de coajă, și a făcut să se vadă albeața care era pe nuiele.” Geneza 30: 37
O altă menționare interesantă, aflată în aceeași carte a Genezei, este următoarea:
”Israel, tatăl lor, le-a zis: „Fiindcă trebuie, faceți așa. Luați-vă în saci ceva din cele mai bune roade ale țării, ca să duceți un dar omului aceluia, și anume: puțin leac alinător, și puțină miere, mirodenii, smirnă, fisticuri și migdale.” Geneza 43: 11
Observăm că, alături de miere, mirodenii, smirnă și fistic, midgalele făceau parte din lista onorabilă a celor mai bune roade ale țării. Deloc surprinzător, pentru a sublinia și mai mult importanța pe care o acordau strămoșii antici culturii migdalului, vom găsi migdalul inclus în denumirea a nu mai puțin de 3 localități și cetăți din vremurile biblice străvechi: Migdal-Eder, Migdal-Gad, Migdal-El.
Nu în ultimul rând – încă un amănunt interesant pentru cei care sunt interesați de o cunoaștere mai aprofundată a celor scrise în Sfintele Scripturi – toiagul lui Aaron a produs la un moment niște fructe. Știți care au fost acestea?!
”A doua zi, când a intrat Moise în cortul mărturiei, iată că toiagul lui Aaron, care era pentru casa lui Levi, înverzise, făcuse muguri, înflorise, și copsese migdale.” Numeri 17:8
Multumesc mult!Foarte interesant! 🙂