5 cărţi de dezvoltare personală care o să îţi placă!

1
614

Creșterea încrederii în sine, gestionarea stresului, ieșirea din zona de confort, autocunoaștere, și multe multe altele…pot defini dezvoltarea personală.

Dar dezvoltarea personală mai poate însemna și evoluție…o trecere spre alte dimensiuni ale EU-ului…o creștere a stimei personale (self-esteem) și o iubire de sine pe care nu o conștientizam până acum.

Cum se poate ajunge la autocunoaștere?

În primul rând prin conștientizare, prin înțelegere, prin cărți sau cursuri, prin grupuri de prieteni cu aceleași valori, etc.

Există cărți care ne sunt de mare ajutor, cu experiențe trăite de oameni care au trecut prin diverse întâmplări care le-au marcat viețile și care acum, împărtășesc din aceste experiențe.

Iată 5 cărți care mi-au fost și mie de ajutor la un moment dat și pe care le țin aproape și le recitesc ori de câte ori simt nevoia:

1. Călugărul care şi-a vândut Ferrari-ul, de Robin Sharma

Robin Sharma este un scriitor, îndrumător spiritual și conferențiar canadian în domeniul leadership-ului, al motivaţiei, al dezvoltării personale și al satisfacției în viață.

S-a făcut renumit prin cartea sa Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul și a mai scris după aceea încă 14 best-seller-uri.

A devenit un lider al dezvoltării personale, motivației, succesului personal și profesional, iar titlurile sale sunt traduse într-un numar mare de limbi.

Cartea Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul  este un bestseller international și este citată ca referință de toți autorii din domeniul dezvoltării personale.

Deşi nu pot spune că mi-a schimbat viaţa (aşa cum mulţi cititori au declarat) cartea a reprezentat pentru mine un simbol al schimbării.

După ce am citit această carte am început să mă preţuiesc pe mine, să îmi acord mie mai mult timp şi atenţie.

Oamenii care vor citi cartea vor realiza avantajul unui moment de cotitură ca acesta  şi vor realiza că echilibrul în viaţă este esenţial.

Este o carte scrisă sub forma unei fabule spirituale, o îndemnare la linişte sufletească şi eliberare dintr-un ritm prea alert de viaţă.

Avocatul Julian Mantle renunţă la cariera sa de avocat de succes, sătul de ritmul prea febril al oraşului în momentul în care suferă un atac de cord ce aproape îl ucide.

El pleacă să-și descopere adevăratul sine în munții Himalaya, urmând să  locuiască împreună cu niște călugări înțelepți (din Sivana) care îi vor împărtăși filozofia lor despre viață.

Vei descoperi în paginile cărţii 7 lecţii practice care alcătuiesc sistemul desăvârşirii personale.

Poate că nu ar fi rău să ţinem cartea aproape de noi şi atunci când simţim că din nou alergăm prea repede prin viaţă să ne oprim şi să recitim principiile.

“Toate schimbările sunt grele la început, încurcate la mijloc şi superbe la final”Robin Sharma

2. Puterea prezentului, de Eckhart Tolle

Eckhart Tolle se numără printre autorii de dezvoltare personală.

Eckhart Tolle s-a născut lângă Dortmund, în Germania anului 1948 și a avut o copilărie nefericită.

O experiență trăită la vârsta de 29 de ani își pune amprenta pe viața lui, moment în care autorul şi-a început cariera de scriitor.

Majoritatea cărţilor scrise de Eckhart Tolle se concentrează pe învăţături spirituale.

Cărțile lui Eckhart Tolle vorbesc despre trezirea conștiinței umane, despre depășirea ego-ului, despre noi stări de conştiinţă care să ne permită să vedem adevărul şi lumina.

În Puterea prezentului autorul vorbește despre mindfulness, oferind o perspectivă fresh asupra vieții.

De multe ori sursa anxietății este chiar mintea noastră.

Cu fluxul ei constant de gânduri despre trecut şi griji legate de viitor, mintea ne macină personalitatea, liniştea, potenţialul şi ne împiedică dezvoltarea spiritului.

Mulţi dintre noi vor descoperi că obstacolul cel mai mare în calea acestei dezvoltări îl reprezintă relaţiile noastre cu ceilalţi, mai ales relaţiile intime.

Însă cheia poate fi concentrarea pe momentul prezent, recunoscând emoțiile, acceptându-le și înțelegând că ele nu au control asupra noastră, atât timp cât nu le permitem acest lucru.

Putem deveni noi înşine, ne putem descoperi sinele autentic, complet şi perfect și putem fi stăpâni pe forţa noastră spirituală reală – dacă ne abandonăm momentului prezent.

Deci încă o dată se adeverește faptul că Prezentul este cel care contează cu adevărat, Trecutul este deja poveste iar Viitorul îl putem aștepta cu optimism și încredere fără să ne facem planuri care duc la griji, frustrări și frici nejustificate.

“În tine, ca în oricare fiinţă umană, există o dimensiune a conştiinţei mult mai profundă decât gândirea. Este esenţa a ceea ce eşti tu.” Eckhart Tolle

3. Arta subtilă a nepăsării, de Mark Manson

Mi-a plăcut atât de mult titlul acestei cărți încât am cumpărat-o pentru a o ține aproape și a-i citi (măcar) titlul ori de câte ori îmi pasă prea mult.

Deși are doar 36 ani, Mark Manson este unul dintre cei mai apreciați și mai de succes autori de cărți motivaționale din ultima vreme.

În Arta subtilă a nepăsării autorul ne învață că trebuie să încercăm să luăm totul așa cum este, ca pe niște lecții care ne transformă într-o variantă mai bună a noastră.

Atunci când viața ne dă lămâi nu trebuie să le transformăm în limonadă neapărat, ci putem să le luăm ca atare și să învățăm să ne descurcăm cu ele.

Trebuie să conștientizăm ce anume putem realiza, de ce suntem în stare, fără să ne facem procese de conștiință pentru că nu putem face mai mult de atât.

Nu toți suntem cei mai buni, geniali, talentați sau minunați, dar e ok așa.

Este normal și firesc să fim diferiți, dar trebuie să ne acceptăm așa cum suntem, să ne ridicăm de jos și să ne recompunem.

Este important să ajungem să ne pese doar de lucrurile esențiale și să lăsăm deoparte tot ceea ce nu este reprezentativ pentru noi înșine.

Dacă este nevoie să ieșim din anumite relații pentru a fi bine noi cu noi înșine, atunci trebuie să avem curajul să facem astfel.

Dacă e nevoie să stăm pe canapea și să plângem o pierdere, atunci putem face asta, dar nu trebuie să rămânem acolo la infinit.

Totul este despre găsirea balanței, a echilibrului, a ceea ce este cu adevărat important pentru propria persoană și pentru cei dragi nouă.

Noi suntem singurii responsabili pentru ceea ce gândim, pentru ceea ce trăim și pentru ceea ce simțim.

„Noi nu putem controla întotdeauna ce se întâmplă în viața noastră. Dar putem controla întotdeauna modul în care interpretăm ce ni se întâmplă și modul în care alegem să reacționăm la ce ni se întâmplă”Mark Manson

4. Curajul de a fi vulnerabil, de Brene Brown

Cât de bine este să poți fi vulnerabil și să recunoști asta cu mult curaj.

” A-ți permite să fii vulnerabil, să îndrăznești să spui nu, după ce toată viața ai spus da, să crezi și să simți că-ți ajungi ție însuți, într-o lume în care nimic nu e suficient de bun sau interesant…- toate acestea necesită o schimbare de perspectivă și o nouă viziune la nivel personal și relațional.”

Brene Brown este profesoară și cercetătoare la Colegiul Postuniversitar de Asistență Socială de la Universitatea din Houston, Texas.

În ultimii treisprezece ani, a studiat vulnerabilitatea, curajul, sentimentul valorii personale și cel al rușinii.

În Curajul de a fi vulnerabil Brene Brown demolează mitul cultural potrivit căruia vulnerabilitatea ar fi o slăbiciune și demonstrează că, dimpotrivă, este trăsătura care ne dă adevarata măsura a curajului.

De cele mai multe ori ne gândim că atunci când le arătăm celorlalți emoțiile noastre, devenim în fața lor oameni slabi. ,,Vulnerabilitatea e rudă cu adevărul și seamănă izbitor curajului”, după cum spune autoarea.

A le permite celorlalți să te vadă așa cum ești cu adevărat, cu bune și cu rele, presupune un act de curaj din partea ta.

Brené Brown reușește în cartea sa să se apropie de cititor și pe întreg parcursul cărții oferă exemple din viața sa personală, dovedind că și ea a experimentat situații de viață în care a trebui să își arate curajul de a fi vulnerabilă.

“A trăi din plin înseamnă să te implici în viața ta, fiind conștient de propria valoare. Înseamnă să cultivi curajul, compasiunea și legăturile profunde cu ceilalți, astfel încât să poți să-ți spui dimineața când te trezești:orice voi reuși să fac și oricât de multe lucruri îmi vor rămâne de făcut, eu însumi îmi sunt de ajuns” – Brene Brown

5. Secretele succesului, de Dale Carnegie

Dale Carnegie este considerat cel mai mare autor de literatură motivațională al secolului XX.

A trăit între anii 1888-1955 și la peste șaizeci și cinci de ani de la moartea sa, cărțile lui sunt la fel de solicitate ca în primii ani după lansare.

Secretele succesului, cartea de față, a înregistrat încă de la publicare un succes răsunator. De-a lungul anilor, această lucrare, considerată opera de referință a lui Carnegie, s-a vândut în peste 30 milioane de exemplare.

În cartea sa autorul ne sfătuiește:

  • cum sa devenim un interlocutor agreabil,
  • de ce e bine să facem complimente dezinteresate,
  • când e cazul să ne retragem dintr-o dispută,
  • cum să facem o bună impresie de la prima întâlnire,
  • cât de important e zâmbetul,
  • prin ce strategii ne putem autopromova în ochii celorlalți,
  • în ce fel putem adresa critici fără să provocăm resentimente,
  • de ce e recomandat să ne admitem propriile greșeli înainte de a le face reproșuri altora,
  • cât de adevărat e proverbul „vorba dulce mult aduce”,
  • unde se termină sinceritatea și începe brutalitatea,
  • de ce nu funcționează pe termen lung strategia de a da ordine,
  • cum să ne ajutăm pe noi, ajutându-i pe ceilalți – și multe altele.

Cred că sunt suficiente motive pentru a citi cartea și pentru a o păstra în bibliotecă la loc de cinste.

„Succesul înseamnă să obții ceea ce vrei, iar fericirea înseamnă să vrei ceea ce ai obținut”. – Dale Carnegie

1 COMENTARIU

  1. Sunt convins ca sunt niste carti din care se pot extrage invataminte folositoare.

    Eu recomand cele 4 Evanghelii si Psalmii lui David pentru o recunoastere de sine.

    Dealtfel, fara recunoastere de sine omul nu poate sa se dezvolte nici macar un micron spre o viata mai buna, mai consistenta, spre a atinge macar putina intelepciune. Iar cine crede ca merge altfel, doar se inseala pe sine insusi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.