Coltunașii sunt specifici zonei Moldovei, dar împrumutati de la ruși.
Reţeta pentru colţunaşi are mai multe variante, multe dintre ele fiind adaptate după propriile gusturi.
Tradiţional, colţunaşii se umplu cu brânză sărată, dar pot fi umpluţi cu vişine ori cu carne.
Colţunaşii se prepară aproximativ la fel, diferenţa o face compoziţia folosită.
Se pot prepara cu brânză sărată ori dulce, se pot condimenta cu mărar, ori pot fi aromaţi cu vanilie şi îndulciţi cu zahăr.
Colţunaşii pe care o să îi preparăm sunt umpluţi cu vişine care anterior au fost lăsate cu zahăr şi le-a fost scurs siropul.
Copiii mei îndrăgesc acest desert încă de mici, când bunica lor îi încânta atât cu colțunașii cu vișine, cât și cu cei cu brânză.
Ingrediente
Pentru aluat:
- 400-500 g făină
- 2 ouă
- 100 ml apă
- un praf de sare
Pentru umplutură:
- vișine, aproximativ 700 g
- zahăr după gust, sau deloc
Pentru servit:
- smântână
- sirop de vișine
Mod de preparare
Pentru aluat, se amestecă făina cu sarea şi apoi cu ouăle. Se adaugă încet apa, amestecând şi formând aluatul.
Aluatul trebuie să fie moale și elastic, astfel încât să se poată întinde ușor, în foi subțiri, care să nu se rupă. Acesta seamănă cu aluatul pentru tăiețeii de casă.
Pe masa de lucru se frământă un pic aluatul şi se lasă să se odihnească puțin, până când pregătim vișinele.
Vișinele trebuie spălate bine, după care se scot sâmburii și se lasă la scurs într-o sită, deoarece vom avea nevoie de zeama de la vișine pentru a face siropul.
Această operațiune se poate face înainte puțin de a începe să pregătim aluatul, pentru a lăsa timp să se scurgă bine vișinele, siropul de vișine fiind foarte important la acești colțunași.
Împărțim aluatul în câteva părți egale, de mărimea unei mingi de tenis. Mie mi-au ieșit 5 mingiuțe, după care luăm fiecare parte de aluat și o întindem bine bine pe masa de lucru presarătă cu făină.
Aluatul se întinde în foi subțiri şi se taie pătrate.
Pe jumătatea fiecărui pătrat se pun vişine (cam 4 vișine scurse de zeamă) şi zahăr (unele persoane preferă acest desert mai dulce, însă eu nu am pus deloc zahăr, deoarece siropul de vișine îi conferă suficientă dulceață) apoi se ascund sub cealaltă jumătate. Se strâng bine marginile, pentru ca acestea să nu se desfacă la fiert.
Într-o cratiță, se pune apă la fiert şi, când clocoteşte, se pun colţunaşii. Când se ridică la suprafaţa apei, sunt gata. Eu i-am lăsat să fiarbă aproximativ 20 min.
Se scot ușor colțunașii cu o paletă, având grijă să nu se rupă, după care se pot trece printr-o sită, în apă rece, pentru a evita ca aceștia să se lipească între ei.
Cum se servesc colțunașii?
Cu zeama scursă de la vișine, se prepară un sirop. Se adaugă zahăr după gust, în funcție de câtă zeamă s-a scurs. Dacă aveți nevoie de mai mult sirop, puteți lungi puțin zeama cu apă la care să adaugați 1-2 linguri de zahăr în plus.
Se pune pe foc și se lasă siropul să fiarbă puțin până când se îngroașă.
După ce s-au răcit colțunașii (cei mai buni sunt cei reci), se așează pe o farfurie adâncă și se servesc cu smântână și siropul preparat de vișine.
Vă asigur că sunt delicioși și deși la început mi s-a părut un desert greu de preparat, cu multe operațiuni 😉 acum chiar mă felicit că am avut curaj să îi prepar.
Nu se prepară greu și cu siguranță merită efortul.
Poftă bună!
Neaparat trebuie sa incerc! Multumesc pentru reteta!??