Brioșele sau celebrele muffins sunt un desert pe cât de delicios, pe atât de ușor de gătit.
Ceea ce este atât de apreciat la aceste mici torturi este faptul că te poți juca cu ingredientele după bunul plac, dupa ce realizezi binențeles, aluatul de bază.
Muffins îşi au originea în Marea Britanie, primele relatări despre această reţetă datând din perioada victoriană.
Astăzi, pentru englezi, brioşa reprezintă un cult, fiind una din mâncărurile lor tradiţionale, dar la fel se întâmplă și în America sau Franța.
Brioșele completează de minune gustul cafelei sau al ceaiului, fiind un desert ușor și pufos care se consumă pe scară largă, mai ales la micul dejun.
Rețeta de brioșe de astăzi este o rețetă pe care eu am adaptat-o în funcție de preferințele copiilor mei, adăgând ingrediente cu care „ne jucăm” la fiecare brioșă în parte.
Ingrediente (aluat pentru aprox. 24 bucăți)
- 500 g făină
- 200 g zahăr
- 140 g unt
- 250 g brânză de vaci sau iaurt gras
- 160 ml lapte
- esență vanilie
- 1 plic praf de copt
- 4 ouă
- 2 banane
- 150 g fructe de pădure
- ciocolată
Mod de preparare
La brioșe trebuie să reținem ca regulă generală că se amestecă inițial separat ingredientele lichide și ingredientele solide.
Astfel, într-un vas amestecă ouăle, laptele, esența de vanilie și untul topit (după ce s-a răcit).
În alt vas amestecă ingredientele solide: făina, praful de copt și zahărul.
Apoi, ingredientele solide le adaugi la cele lichide și le omogenizezi, fără a insista foarte mult.
În aluatul obținut încorporează brânza de vaci sau iaurtul (indiferent ce folosești, brânză sau iaurt, brioșele vor fi la fel de gustoase) iar apoi bananele pasate cu o furculiță și ciocolata tăiată fulgi.
Eu folosesc orice ciocolata, fără umplutură, de preferat ciocolata neagră, dar oricare este la fel de bună, iar ca și cantitate se folosește după gust. Se poate chiar omite.
Când toate ingredientele s-au integrat în aluat, umple formele de brioșe pe jumătate și apoi ornează-le cu fructe de pădure. Așează formele într-o tavă și coace-le în cuptorul preîncălzit la 200°C pentru 5 min și la 180°C pentru încă 30 minute.
Pudrează-le cu zahăr și așteaptă aprecierile celor cărora le servești. Ele vor fi de genul: WOW!
Tips:
- este bine de stiut ca toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, deoarece se formeaza o emulsie care incorporeaza aer și păstrează aluatul pufos
- este foarte important sa nu amesteci prea mult aluatul. Dupa ce adaugi ingredientele solide, trebuie sa amesteci doar până se încorporerază, chiar dacă rămân cocoloașe. Daca amesteci prea mult, briosele vor fi mai tari.
- umple cupele de brioșe doar până la jumătate sau puțin peste. Dacă le umpli prea mult, aluatul va curge peste marginea formei.
- la brioşe, este important ca aluatul să nu fie foarte bine amestecat. De aceea, foloseşte un tel pentru a bate ouăle cu laptele şi lingura de lemn pentru a amesteca ingredientele uscate.
- fructele trebuie adăugate la final.
- Brioşele se păstrează foarte bine în congelator. Dacă nu le-ai mâncat în trei zile, pune-le în pungi de plastic la congelator, dar nu le lăsa acolo mai mult de trei luni.
Gătește cu dragoste și răbdare și vei vedea că orice vei face, va fi apreciat cu siguranță!
Poftă bună!
„Brioșele sunt doar o scuză bună pentru a mânca prăjitură la micul dejun” – zicala americană.
yummy, vrem si noi, treci la productia in serie.
Ei…nici chiar asa! Dar pentru prietenii care apreciaza un desert facut in casa, oricand gatim cu placere! Si sunt convinsa ca voi apreciati! Merry Christmas! Ho ho ho…