Bicarbonatul de sodiu – întrebuinţări şi beneficii!

2
631

Un produs aparent banal, cunoscut încă din copilărie când mama ne punea pe periuţele de dinţi şi ne spunea că ne albeşte dinţii, bicarbonatul de sodiu este de fapt un produs miraculos cu întrebuinţări multiple.

Folosit la gătit (datorită proprietăţilor de dospire), la curăţenie (prin proprietăţi de igienizare şi curăţare), în rutina de frumuseţe (aşa cum am amintit la albirea dinţilor) dar şi în probleme de sănătate, fiind un excelent remediu pentru problemele gastrice.

Iată cele mai cunoscute întrebuinţări ale bicarbonatului de sodiu:

Tratează refluxul gastric şi aciditatea

Câteva cauze comune ale refluxului esofagian sunt mâncatul în exces, stressul, condimentele sau grăsimile.

Bicarbonatul de sodiu ajută la tratarea acestor probleme prin neutralizarea acidului din stomac.

Dizolvă o linguriţă de bicarbonat într-un pahar de apă şi bea cu înghiţituri mici această mixtură. Te vei simţi mult mai bine în câteva momente.

Cu toate acestea, este de dorit să nu abuzaţi de acest tratament , decât atunci cand nu aveti alte medicamente la dispozitie.

Împrospătează respirația și albește dinții 

Dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu într-o cană cu apă și folosește-o pe post de apă de gură. Apa de gură este un ajutor de încredere în rutina igienei orale.

Ea ajunge în orificii ale gingiilor și dinților în care periajul dinților nu poate ajunge.

Folosește bicarbonatul de sodiu pe post de apă de gură și te va ajuta să împrospătezi respirația și să beneficiezi de proprietățile sale antibacteriene și antimicrobiene.

Bicarbonatul de sodiu albește dinții. Spală-te pe dinți ca de obicei, dar presară puțin bicarbonat de sodiu peste pasta de dinți înainte; repetă o dată la trei zile.

Acționează ca un deodorant

Transpirația de la axilă, datorită bacteriilor care se adună în acea zonă, devine urât mirositoare. Bicarbonatul de sodiu care este alcalin, va neutraliza mirosul și va elimina bacteriile.

Amestecă o parte de bicarbonat de sodiu cu 4 părți de ulei de cocos și o picătură de ulei esențial de lavandă. Toarnă amestecul într-un recipient și aplică-l la subraț după fiecare duș.

Vei obține un deodorant fără aluminiu sau alte ingrediente artificiale și vei beneficia de o igienă corectă și simplă.

Bicarbonatul de sodiu reduce durerea provocată de arsurile solare

Datorită faptului că bicarbonatul de sodiu este un compus alcalin, acesta calmează arsurile solare și senzația de mâncărime a pielii, fiind în plus antiseptic.

Cu ajutorul unei dischete demachiante, unge pielea afectată cu o soluție formată din apă și bicarbonat de sodiu în părți egale. Las-o să acționeze 5-10 minute și clătește cu apă rece.

O metodă și mai bună (în special pentru mâncărimi) ar fi o baie călduță în care se dizolvă o cană de bicarbonat și eventual o cană de fulgi de ovăz. Efectul va fi de calmare și vindecare.

Ajută rinichii și previne infecțiile urinare

Rinichii sunt extrem de importanți deoarece prin funcțiile lor, filtrează sângele de toxine și apă în exces și echilibrează mineralele din organism (potasiul, calciul sau sodiul, etc).

Persoanele cu boli cronice de rinichi au observat îmbunătățiri ale funcționării rinichilor atunci când consumau bicarbonat de sodiu (vezi studii).

Dizolvă ½ linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă și bea-l zilnic, dacă ai boli cronice de rinichi. Evident, cere întotdeauna sfatul medicului înainte de asta!

De asemenea, bicarbonatul de sodiu scade aciditatea urinară și previne recidivele la infecțiile urinare.

Susţine antrenamentele fizice şi elimină febra musculară

Bicarbonatul de sodiu este un supliment popular în rândul sportivilor şi atleţilor.

Studiile arată că bicarbonatul de sodiu ajută la performanţe sportive, rezistenţă mai îndelungată şi diminuează febra musculară.

În timpul exerciţiilor fizice de intensitate mare  muşchii produc acidul lactic care este responsabil cu arsurile resimţite în timpul antrenamentelor. Acidul lactic diminuează pH din interiorul celulelor, ceea ce duce la oboseală şi febră musculară.

Bicarbonatul de sodiu are un pH ridicat, ceea ce poate duce la întârzierea apariţiei oboselii şi ajută la continuarea antrenamentelor.

Diluează 1-2 linguriţe de bicarbonat de sodiu într-un litru de apă şi bea înainte de antrenament (pentru prelungirea duratei acestuia), în timpul antrenamentului sau chiar după, pentru evitarea febrei musculare.

Reduce numeroase inflamaţii ale pielii, inclusiv acneea

 

Datorită proprietăţilor antiseptice şi antibacteriene ale bicarbonatului de sodiu, acesta poate reduce numeroasele inflamaţii ale pielii.

Dacă ai un ten gras, predispus la coşuri şi acnee, poţi proceda astfel: amestecă 2 linguriţe de bicarbonat de sodiu cu puţină apă, pentru a obţine o pastă; aplică pasta pe zonele afectate; las-o câteva minute, apoi clateşte cu apă şi hidratează-te.

Calmează înţepăturile de insecte

Nu te mai îngrijora de înţepăturile de insecte! Ai grijă să porţi în poşetă un pliculeţ de bicarbonat de sodiu. Formează o pastă de bicarbonat cu puţină apă şi aplică pe zona afectată. După 5 minute, clăteşte cu apă.

Exfoliază pielea

Bicarbonatul de sodiu acţionează ca un adevărat scrub natural şi îndepărtează celulele moarte, lăsând pielea catifelată şi pregătită pentru plajă sau pentru hidratare cu loţiuni adecvate.

Amestecă 3 părţi de bicarbonat de sodiu cu 1 parte apă şi aplică pasta, cu mişcări circulare, pe întregul corp, apoi clateşte-te bine. Crema sau loţiunea pe care le vei aplica ulterior, vor pătrunde adânc în piele şi vor hidrata pielea curăţată de impurităţi şi celule moarte.

Alte întrebuinţări ale bicarbonatului de sodiu

Neutralizează mirosurile din frigider

Curăţă frigiderul cu un amestec de bicarbonat şi apă caldă. Pentru a neutraliza orice miros de mâncare din frigider, pune bicarbonat de sodiu într-un recipient  şi lasă-l permanent în spatele unui raft.

Este un ajutor de nepreţuit în bucătărie

Bicarbonatul de sodiu este un produs de curaţare excelent pentru bucataria ta.

Cu ajutorul lui scapi de pete dificile, grăsime, arsuri si mirosuri neplăcute. Astfel iti vei igieniza cuptorul (clasic/cu microunde), frigiderul, chiuveta, oalele, vesela şi gresia.

Amestecă bicarbonat de sodiu cu o cantitate mică de apă şi cu pasta formată curăţă toată bucătăria cu ajutorul unui bureţel de vase.

Bucătăria va străluci de curăţenie, va fi igienizată, iar tu vei scuti ceva bănuţi pentru shoppingul de după curăţenie :).

Acelaşi ajutor îl vei obţine şi pentru baie

Albeşte şi dezinfectează suprafeţele din băi, toaletele, duşurile, chiuvetele.

Desfundă scurgerea chiuvetei turnând pe scurgere 1 cană de bicarbonat, apoi 1 ceaşcă de oţet fierbinte şi, după câteva minute, 1 litru de apă fierbinte.

Elimină pesticidele de pe fructe şi legume

Cel mai eficient mod de a curăţa pesticidele de pe alimente este de a le introduce într-un vas plin cu apă în care am dizolvat câteva linguri de bicarbonat. Lăsaţi să acţioneze 12-15 minute şi spălaţi-le cu apă curată.

Albeşte rufele, fără a le decolora

Adaugă o jumătate de cană de bicarbonat în detergentul obişnuit de rufe. Vei vedea că bicarbonatul va înlătura petele nedorite, murdăria şi va deduriza apa, îmbunătăţind şi efectul detergentului folosit.

Curăță covorul

Dacă ai o pată de murdărie pe covor, presară deasupra un strat subțire de bicarbonat de sodiu; toarnă într-un recipient tip spray un amestec 1:1 de oțet și apă și pulverizează lichidul obținut peste bicarbonat; așteaptă până când suprafața se usucă de tot; curăță locul pătat cu o perie și aspiră ce rămâne.

Curăță periuțele de dinți

Dacă nu ai de unde să achiziționezi o periuță de dinți nouă sau pur și simplu vrei să îți dezinfectezi periuța din când în când, pune-o într-un recipient peste care ai turnat o soluție de apă cu bicarbonat. Lasă să acționeze 15-20 minute.

Scapa de mirosul neplăcut al încălțămintei

Umple două șosete vechi cu câte 2-4 linguri de bicarbonat și leagă-le la capăt. Pune-le în pantofii care au prins un miros urât și scoate-le când îi porți.

Mirosurile neplăcute de pe diferite suprafețe, obiecte, etc (coșuri de gunoi, pilote sau perne, valize, etc) se elimină cu ajutorul bicarbonatului de sodiu.

Dezinfecteaza salteaua

Presară bicarbonat de sodiu peste saltea, așteaptă câteva ore, apoi aspiră bine salteaua.

Elimina buruienile

Scapă de buruienile care apar printre pavelele curții, presărând bicarbonat de sodiu peste ele. Nu îl folosi însă și pentru buruienile nedorite din gradină – bicarbonatul va afecta și celelalte plante!

Un produs miraculos cu întrebuințări multiple!

Folosește bicarbonat de sodiu pentru că este un remediu pentru….aproape orice!

Aprovizionează-te cu acest produs și ține-l la îndemână: în bucătărie, baie, în poșetă, la birou și în mașină!

Nu se știe când vei avea nevoie de el!