Drumețiile montane – excelentă formă de mişcare şi fitness!

1
1211

Urcatul pe munte şi drumeţiile montane reprezintă o formă de mişcare fizică minunată pentru că, pe lângă efortul depus, care implică aproape toţi muşchii, te încântă şi cu peisaje de vis, cu aer curat şi ozonat, cu sunetul liniştitor al naturii.

Pentru că această activitate de fitness se poate efectua doar câteva luni pe an (pentru excursioniştii amatori şi pentru persoanele care vor să facă mişcare) este bine să profitaţi la maxim de aceasta formă de mişcare.

Multe persoane preferă drumeţiile scurte de o zi, cu trasee de câteva ore, însă sunt şi persoane care adoră astfel de excursii şi care îşi prelugesc excursiile chiar şi pe câteva zile sau chiar pe toată durata vacanţei.

Câte calorii ardem pe durata drumeţiei?

Intensitatea antrenamentului şi caloriile care se ard în timpul urcatului pe munte depind de mai mulţi factori, cum ar fi înclinarea terenului, cât de abrupt este acesta, temperatura şi condiţiile meteo.

De exemplu o persoană de 55 kg, la o înclinare a terenului de 6-15 % grade poate arde într-o oră aproximativ 440 calorii, iar la o înclinare a terenului de 1-5 % grade aproximativ 292 calorii.

O persoana de 68 kg arde aproximativ 544 calorii/oră, iar o persoană de 82 kg aproximativ 656/oră la o înclinare a terenului de 6-15 % grade.

Având în vedere că în general traseele montane sunt de aproximativ 2-4 ore, veţi vedea că după o zi de drumeţie aţi ars caloriile pentru 3-4 zile de altfel de antrenamente şi v-aţi bucurat de peisaje magnifice şi aer ozonat.

O înclinare de 6-15 % grade înseamnă un traseu mediu spre abrupt. La o înclinare de 35 % grade înseamnă o pantă abruptă, un efort mai mare şi automat mult mai multe calorii arse pe parcurs.

Beneficii ale drumeţiilor montane

Scăderea în greutate

Pentru că drumeţiile şi urcatul pe munte sunt responsabile de arderea a numeroase calorii, unul dintre principalele beneficii ale acestora este scăderea în greutate, mai ales dacă sunt asociate cu diete şi un mod de viaţă echilibrat.

Scăderea în greutate însă, depinde de durata drumeţiei, de greutatea traseului, de înclinarea pantei, etc.

Binenţeles că pentru a face o drumeţie montană sunt anumiţi factori de care vom ţine cont: vremea, timpul pe care îl avem la dispoziţie, proximitatea faţă de traseele montane, toate acestea limitând numărul de asemenea excursii şi automat numărul de kg pe care îl vom scădea.

Dar în măsura în care este posibil, faceţi acest tip de mişcare! Veţi fi încântaţi şi veţi dori să o repetaţi cât mai curând.

Îmbunătăţirea stării generale

Pe lângă efortul fizic şi satisfacţia că ai antrenamentul necesar să urci pe vârful unui munte, drumeţia montană aduce numeroase îmbunătăţiri: a mood-ului, a stării de linişte sufletească şi calm, precum şi o reducere semnificativă a anxietăţii.

De asemenea, o îmbunătăţire a sănătăţii fizice şi mentale.

Îmbunătăţirea echilibrului

Urcatul pe munte poate ajuta la întărirea şi tonifierea musculaturii picioarelor, a mobilităţii şi flexibilităţii şi a echilibrului.

Toate acestea sunt foarte importante pe măsura înaintării în vârstă când mobilitatea şi echilibrul devin din ce în ce mai rigide.

Cât de motivant este atunci când facem excursii montane şi întâlnim pe trasee persoane de 60 ani şi chiar mai mult care în ritmul lor, străbat munţii şi admiră peisajul!

Ameliorează afecţiunile pulmonare

Aerul de munte fiind mult mai puţin poluat decât aerul de la altitudini joase, nu irită căile respiratorii şi ameliorează bolile pulmonare. Acesta conţine mai puţini alergeni, de aceea muntele este recomandat persoanelor care suferă de astm bronșic alergic.

Stimulează digestia

Ionii negativi, care se regăsesc în cantităţi mai mari în aerul de munte, au abilitatea de a stimula sistemul digestiv.

Alte beneficii

  • îmbunătățește activitatea inimii și ajută la scăderea tensiunii arteriale.
  • reprezintă o lecție bună de organizare și disciplină. Organizarea rucsacului de drumeție, informarea despre condițiile meteo, hidratarea și mâncarea sănătoasă sunt doar câteva din aspectele pe care trebuie să le avem în vedere.
  • muntele te învață să apreciezi lucrurile simple; peisaje superbe, experiențe inedite, băutul apei din izvor sau tolănitul în iarba umedă sunt doar câteva exemple.
  • muntele este locul ideal unde să îți exersezi răbdarea. Traseele sunt lungi și anevoioase, distanțele și durata parcurgerii lor pot deveni uneori intimidante, însă bucuria destinației finale și a peisajului superb te face să uiți de oboseală și de stres.
  • pe lângă menținerea unei condiții fizice bune sau peisaje frumoase, muntele leagă prietenii între persoanele care au un scop comun, dragostea pentru natură.

  • urcatul pe munte este terapie pentru creier, oamenii care urcă pe munte sunt mai optimiști și consideră că au mai multe perspective în viață.
  • muntele ne aduce bucurie şi ne reîncarcă bateriile.

Nu ezitați să faceți drumeții montane! Nu vă aleargă nimeni și nici nu vă cronometrează!

Bucurați-vă de peisaje, eliberați stresul și trăiți clipa!

Veți simți că viața are un nou sens, veți vedea noi perspective și veți cunoaște o altă latură a eu-lui interior!

„Munţii: o imensă carte deschisă în care citim totul despre natură şi despre noi înşine” Victor Hugo

Toata lumea vrea să trăiască pe vârful unui munte, fără să știe că adevărata fericire este felul în care urci pantele abrupte spre vârf „- Gabriel Garcia Marquez

1 COMENTARIU

  1. „Cea mai bună priveliște vine după cea mai grea urcare.” Sir Edmund Hillary
    „Nu oprim drumețiile pentru că îmbătrânim; îmbătrânim pentru că încetăm drumeția.” Finis Mitchel
    „Dacă credeți că ați atins vârful, găsiți un nou munte.”
    „Munții sunt catedralele unde îmi exersez religia.” Anatoli Boukreev
    „Călătoria de o mie de mile începe cu un singur pas.” Lao Tzu
    „Dacă puteți găsi o cale fără obstacole, probabil că nu duce nicăieri.” Frank A. Clark

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.