Pepenele roșu – aliatul curelor de slăbire! Calorii, beneficii și valoare nutrițională

1
368

De câte ori nu zâmbim la amintirea copilăriei când mușcam dintr-o felie de pepene roșu și ne murdăream inevitabil hăinuțele cu zeama roșie și dulce?

Sau când mâncam atât de mult pepene și burțile noastre se umflau încât părea că am îndesat cu totul un pepene în stomac? 😉

Mie mi se întâmplă și acum să mănânc cu atâta poftă pepenele roșu, de parcă ar fi cel mai minunat desert din lume!

Și să vă dau un pont: pentru amatorii de nuci, încercați să combinați pepene roșu cu nuci…mmm…zău că mi se face iar poftă!

Pepenele roșu, acest fruct atât de îndrăgit încă din primii ani ai copilăriei este un fruct ideal de consumat vara, fiind hidratant și fresh.

Originar din Africa de Sud, pepenele roșu este unul din fructele care conține cea mai mare cantitate de apă și foarte puține calorii.

Valori nutriționale pepene roșu

100 grame de pepene roșu conțin:

  • calorii: 30
  • apă: 91%
  • carbohidrați: 7,6 grame
  • zahăr: 6,2 grame
  • fibre: 0,4 grame
  • proteine: 0,6 grame
  • grăsimi: 0,2 grame

Pepenele roșu este una dintre cele mai bogate surse de citrulină.

Citrulina este un aminoacid neesențial și antioxidant, care este transformat într-un alt aminoacid, numit arginină, de către anumite enzime speciale.

Arginina are un rol cheie în diviziunea celulară, vindecarea rănilor și în eliminarea amoniacului din organism.

Pepenii conțin de asemenea fitonutrienți, cum ar fi licopenul sau beta-caroten-ul, extrem de importanți pentru sănătate.

1 cană de pepene roșu conține următoarele procente de vitamine (doza zilnică recomandată):

  • 17% vitamina A
  • 21% vitamina C
  • 2% fier
  • 1% calciu.

Totodată, pepenele roșu conține tiamină (sau vitamina B1), riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), vitamina B6, acid folic (sau vitamina B9), acid pantotenic (sau vitamina B5), magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, seleniu, colină, licopen și betaină.

Potrivit experților, pepenele roșu conține mai mult licopen decât oricare alt fruct sau altă legumă.

Beneficiile consumului de pepene

Beneficiile consumului de pepene pentru sănătate sunt numeroase, incluzând scăderea tensiunii arteriale și a pulsului, scăderea rezistenței la insulină sau reducerea durerilor musculare sau a articulațiilor.

Scăderea tensiunii arteriale

Datorită conținutului ridicat de licopen, pepenele roșu protejează celulele și scade riscul de boli cardiovasculare.

De asemenea, fiind o sursă bogată de citrulină care se transformă în organismul nostru în arginină, ajută la creșterea nivelului de oxid nitric care relaxează și dilată pereții vaselor de sânge, ceea ce are ca efect scăderea tensiunii arteriale.

Reducerea rezistenței la insulină

Insulina este hormonul responsabil de controlul zahărului din sânge.

Rezistența la insulină apare atunci când celulele devin rezistente la efectele insulinei, ceea ce duce la creșterea nivelului zahărului în sânge și chiar la diabet.

Arginina are ca efect reducerea rezistenței la insulină, potrivit studiilor.

Reducerea durerilor musculare 

Sucul de pepene roșu (datorită conținutului ridicat de citrulină) reduce rigiditatea musculară și previne apariția febrei musculare a doua zi după un antrenament intens, care solicită musculatura foarte tare.

În acest fel, consumul de pepene roșu după antrenament, te scapă de febra musculară.

Stimulează diureza

Pepenele roșu este recomandat persoanelor care suferă de retenție de apă pentru că stimulează diureza. Acesta ajută la eliminarea toxinelor din organism, dar oferă în schimb săruri minerale, magneziu si potasiu.

Pepenele hidratează și remineralizează, datorită conținutului ridicat de apă.

Alte beneficii ale consumului de pepene

  • Arginina reduce acumularea grăsimilor în exces și îmbunătățește circulația sanguină.
  • Licopenul din pepenele roșu oferă acestui fruct proprietăți antiinflamatoare (în special pentru cei care suferă de artrită).
  • Pepenele conține cantități mari de electroliți, foarte importanți pentru menținerea hidratării și prevenirea insolației.
  • Datorită conținutului bogat în vitamina A, consumul de pepene este eficient în menținerea hidratării pielii și a părului. Totodata, vitamina A stimulează producția de colagen și elastină.
  • Este ideal pentru scăderea în greutate;

Cum se poate consuma pepenele roșu?

Pentru a beneficia din plin de acest fruct este bine să îl consumăm ca atare, pe stomacul gol, nicidecum după masă.

Insă, poți prepara și un smoothie din pepene adăugând și alte fructe (capsuni, zmeura, menta, ghimbir) sau doar pepene roșu și câteva cuburi de gheață.

Acest smoothie te va hidrata după exercițiile fizice sau te va răcori după o zi caniculară.

Poți combina pepenele roșu și cu salata verde, rucola sau baby spanac, combinat cu mozzarella și semințe de muguri de pin. Va ieși o salată exotică, răcoritoare și hidratantă pe care o vei savura din plin.

Efecte adverse ale consumului de pepene

Pepenele roșu este în general bine tolerat de majoritatea populației.

Cu toate acestea, acest fruct poate cauza reacții alergice și probleme digestive la persoanele predispuse.

Alergiile la pepenele roșu sunt rare, dar pot apărea la persoanele sensibile la polen. Simptomele pot fi mâncărimi la nivelul nasului și al gurii sau gâtului.

Datorită conținutului de fructoză, există persoane care nu digeră suficient pepenele roșu, astfel încât vor suferi de balonare, crampe și dureri abdominale, diaree sau alte probleme digestive.

Însă, chiar și la aceste persoane, cu un consum pe stomacul gol pentru a evita fermentația, pepenele roșu va fi bine tolerat.

Bottom line

Pepenele roșu este un fruct excepțional, cu beneficii multiple pentru sănătate.

Conține citrulina și licopen, doi nutrienți puternici, care ajută la scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățesc metabolismul, scad durerile musculare, inflamațiile, etc.

Este dulce, delicios, te hidratează și te menține fresh, te remineralizează!

Este aliatul perfect pentru curele de slăbire din timpul verii, cu un conținut mare de apă și mic de calorii!

Consumă cu încredere pepene roșu! Bucură-te de vară și de fructele de sezon pentru a-ți menține sănătatea!

1 COMENTARIU

  1. Cand eram mic, imi placea sa mananc pepenele rosu cu paine neagra proaspata. Delicios!

    – Se crede că pepenii au apărut în urmă cu 5000 de ani în Egiptul Antic; era considerat fruct sacru și era îngropat odată cu împărații egipteni;
    – Putem spune că pepenele este atât fruct cât și legumă: fruct, deoarece crește din semințe și este dulce, legumă, fiindcă face parte din familia cucurbitaceelor din care mai fac parte dovleacul și castravetele;
    – În lume există peste 1200 de specii de pepene; se cultivă în aproximativ 96 de țări;
    – Coaja este comestibila: chiar conține anumite minerale (precum citrulina) care se regăsesc doar în această parte;
    – Semințele conțin substanțe nutritive precum: fier zinc, vitamine din complexul B;
    – În zona mediterană se consumă împreună cu brânza feta;
    – În China și Japonia există obiceiul de a duce pepeni ca dar gazdei;
    – Conține mai mult licopen decât roșiile: licopenul este substanța care oferă culoarea roșu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.