Prajitură cu vișine – deliciu cu fructe!

0
347

Ador vara pentru minunatele fructe colorate și gustoase, dar și foarte sănătoase!

Și ador prăjiturile de vară, cu fructe, în primul rând pentru că sunt foarte bune, dar și pentru că se prepară foarte ușor și repede.

Prăjitura cu vișine îmi aduce aminte de bunica mea, care, în timpul vacanțelor de vară, prepara această prăjitură pe toată durata sezonului de vișine.

Vişinele conţin numeroase vitamine (A, B1, B2, B9, C, E) şi săruri minerale (calciu, fier, magneziu, zinc, potasiu) cu proprietăţi antioxidante şi regenerante.

Vişinele fac parte din categoria fructelor şi legumelor de culoare roşie care au în compoziţie antociani, antioxidanţi puternici care menţin circulaţia normală a sângelui şi au proprietăţi anti-cancer.

De asemenea, vişinele conţin o doză crescută de vitamina C, cu rol esenţial  în sinteza colagenului (care asigură elasticitate pielii) şi care întăreşte bariera sistemului imunitar în faţa răcelilor şi a altor infecţii.

Însă cel mai bine este să le consumăm proaspete.

Dar, datorită faptului că sunt ușor acrișoare și nu toată lumea le agreează, foarte multe persoane aleg să le folosească în prăjituri, dulceață, compot, etc.

Ingrediente

Rețeta este simplă și se prepară rapid, mai greu este doar cu scoaterea sâmburilor din vișine, dar având în vedere rezultatul delicios, merită cu siguranță.

  • 5 ouă
  • 1 cană zahăr tos (pentru cei care preferă mai puțin dulce, se reduce cantitatea de zahăr în funcție de preferințe)
  • 1 cană făină
  • 100 ml ulei
  • 1/2 praf de copt (unele persoane aleg să nu pună praf de copt, însă eu am pus o jumătate de plic)
  • 1 plic zahăr vanilat
  • Coajă de lămâie
  • un praf de sare
  • 800 g vișine

Mod de preparare

Se spală vișinele, se curăță de sâmburi și se lasă la scurs.

Se separă albușurile de gălbenușuri și se bat albușurile spumă tare.

Albușurile se bat cu mixerul, se adaugă apoi zahărul și se bate în continuare până ce se obține o spumă tare, densă și lucioasă.

Se adaugă treptat gălbenușurile, zahărul vanilat, sarea și coaja de lămâie.

Apoi se pune mixerul pe turație mai mică și se adaugă treptat jumătate din faină, uleiul și apoi cealaltă jumătate de făina (și opțional o jumătate de plic de praf de copt).

Într-o tavă tapetată  se întinde aluatul.

Tava mea are dimensiunile de aproximativ 40 x 30 cm.

Vișinele care s-au scurs se adaugă peste aluat bucată cu bucată.

Unele se pun mai de sus, pentru a ajunge mai adânc în aluat, iar altele mai de jos, pentru a rămâne la suprafață. Astfel vom avea vișine în toată grosimea prăjiturii.

Eu am pus de data aceasta vișine congelate și datorită greutății au coborât ușor în aluat.

Prajitura se coace 35 minute la 180°C .

Cum s-a scos din cuptor, se presară cu zahăr pudră.

Este o prăjitură zemoasă, vanilată și acrișoară, foarte bună în perioadele calde de vară și perfectă pentru copii.

Are foarte multe fructe, iar fructele se pot schimba toată vara, în funcție de preferințe.

Se poate prepara și cu piersici, caise, pere, prune, zmeură sau chiar o combinație de fructe care vor aduce un plus de culoare și arome.

Poftă bună!

Vă aștept în comentarii și cu alte variante și ingrediente gustoase la aceste prăjituri cu fructe!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.