Superalimente – sănătate la superlativ!

0
323

Superalimente… hmm…ce poate să fie atât de super la un aliment? Vindecă boli? Face minuni? Un aliment…este doar un aliment.

Superalimentele sunt produse cu o densitate nutriţională extrem de mare care pot avea un impact pozitiv asupra organismului.

Acestea conțin un procentaj mare de vitamine, minerale, enzime, aminoacizi și antioxidanți.

Spre deosebire de alimentele sănătoase, care în mod normal conțin două sau trei proprietăți nutriționale, superalimentele dețin adesea 12 sau chiar mai multe.

Superalimentele oferă energie suplimentară şi astfel ne ajută să ducem o viață mai activă.

Superalimentele sunt cunoscute și pentru faptul că ard calorii, deoarece ele îmbunătățesc metabolismul.

De asemenea, au un efect de întinerirea asupra pielii, datorită antioxidanților și a vitaminei C pe care le conțin. Acestea ajută și la reducerea riscului de cancer și protejează inima.

Ce ziceţi? Cred că v-am convins că trebuie să începem să le consumăm, atâta vreme cât ne ajută să nu simţim aşa repede semnele bătrâneţii, să fim activi şi să slăbim, să arătăm bine şi să fim sănătoşi.

Însă toate acestea nu înseamnă că pot vindeca orice afecţiune.

Multă lume are aşteptări nerealiste de la superalimente.

Pentru a beneficia de toate efectele pozitive pe care acestea le dovedesc, va trebui să le includem într-un stil de viaţă sănătos, să avem o alimentaţie echilibrată şi să facem sport şi mişcare.

Exemple de superalimente

Superalimentele reprezintă o colecție diversă de alimente bogate în nutrienți, precum :

  • legume verzi cu concentrații mari de vitamine, proteine, minerale și bacterii sănătoase, precum iarba de grâu, iarba de orz, spirulina, chlorella și legume cu frunze verzi precum salata verde, spanacul, varza kale și iarba grasă, prazul, broccoli și leguminoasele (de exemplu, mazărea, fasolea, lintea, năutul).
  • Avocado, cartofii dulci, sfecla roşie,usturoiul
  • Kefirul şi iaurtul
  • fructe și nuci cum ar fi: fructele de padure, fructele de acai, merișoarele, goji, dudele, noni, cătina, rodiile, maca, migdalele, nucile, alune de pădure, boabele de cacao crude, nuca de cocos, etc
  • ierburi şi condimente cu proprietăți medicinale cum ar fi: urzica, aloe vera, echinaceea, ginsengul, gheara-diavolului, ghimbirul, ginkgo biloba, gălbenelele, ceai verde, turmericul (curcuma), scorţişoara, etc
  • produsele apicole, precum polenul, mierea și lăptișorul de matcă
  • o varietate mare de alge
  • uleiurile de măsline, avocado, cocos, uleiul din semințe de dovleac sau susan, uleiul din seminţe de struguri, etc.

Deci, o varietate mare de alimente bogate în nutrienţi, sănătoase şi benefice întregului organism.

5 superalimente accesibile

Legumele  verzi

Legumele verzi  reprezintă o sursă excelentă de nutrienţi  precum acid folic, zinc, calciu, fier, magneziu, vitamina C şi fibre.

În mare parte, acestea au fost denumite superalimente datorită potenţialului lor de a reduce riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă şi diabetul zaharat de tip 2.

Ele conţin cantităţi mari de componente antiinflamatoare cunoscute sub denumirea de carotenoide, care pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancer.

Consumaţi cu încredere spanac, varză Kale, năsturel sau creson de apă, broccoli, andive, salată verde, pătrunjel, varză de Bruxelles, sparanghel, etc.

Fructele de pădure

Iată că de la verde trecem la roşu şi negru :).

Fructele de pădure sunt adevărate comori pentru sănătate.

Ele sunt o combinaţie puternică de vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi, ceea ce le asociază cu reducerea riscului de boli de inimă, cancer şi alte boli inflamatorii.

De asemenea, fructele de pădure sunt eficiente în tratarea diferitelor afecţiuni digestive şi tulburări legate de imunitate.

Cele mai cunoscute şi mai apreciate la noi sunt: afinele, murele, căpşunile, zmeura, merişoarele, goji, coacăzele sau cătina.

Deosebit de bogate în nutrienţi sunt şi fructele de acai, fructele Aronia, maqui sau merişoare de munte, mai puţin cunoscute la noi.

Nucile şi seminţele

Nucile şi seminţele sunt bogate în fibre, proteine vegetale şi grăsimi sănătoase.

De asemenea, vin la pachet cu numeroase componente  antiinflamatoare şi antioxidante care protejează împotriva stresului oxidativ.

Studiile indică faptul că nucile şi seminţele pot avea un efect protector împotriva bolilor de inimă.

Cele mai cunoscute nuci şi seminţe sunt:

  • migdalele, nucile, nucile pecan, fisticul, alunele de pădure, nucile braziliene, caju, nucile de macadamia, etc
  • seminţele de floarea soarelui, de dovleac, de chia, seminţele de in, de cânepă, seminţe de susan, chimen, etc

Interesant este faptul că, deşi nucile şi seminţele sunt dense din punt de vedere caloric, unele tipuri de nuci şi seminţe sunt legate de scăderea în greutate dacă sunt încluse într-o dietă echilibrată.

Kefirul şi iaurtul

Kefirul este un produs lactat obţinut din lapte fermentat.

Granulele de chefir sunt o combinație de bacterii și drojdii (ciuperci) într-un amestec de proteine, lipide și zaharuri.

Kefirul este o sursă bogată de probiotice având proprietăţi antibacteriene. Aceste probiotice lupta cu bacteriile precum Salmonella, Helicobacter Pylori ori E.coli.

Datorită conţinutului bogat în calciu şi vitamina K2, kefirul întăreşte oasele şi scade riscul de osteoporoză.

Fiind un aliment obţinut prin fermentare, kefirul s-a dovedit a fi eficient în combaterea unor tumori canceroase (în special în cancerul de sân).

Kefirul întăreşte sistemul imunitar şi este eficient în ameliorarea sindromului de colon iritabil. Bacteriile benefice care se regăsesc în kefir ajută la reducerea inflamaţiei de la nivel intestinal, dar şi la tratarea simptomelor acestui sindrom.

Avocado

Avocado este un fruct extrem de bogat în nutrienţi incluzând fibre, vitamine, minerale sau grăsimi sănătoase.

Despre acest superaliment şi beneficiile acestuia asupra sănătăţii am vorbit aici.

Fiecare dintre noi suntem principalii factori de decizie în ceea ce priveşte sănătatea şi stilul nostru de viaţă.

Mâncaţi sănătos şi echilibrat, faceţi mişcare şi fiţi pozitivi!

Schimbările pornesc din interior, dar o dată ce organismul a pornit pe acest drum, va beneficia de aceste schimbări şi ne vom simţi din ce în ce mai bine.

Aceste rezultate vor fi vizibile în atitudine, tonus, energie dar şi pe piele, aceasta fiind mai elastică şi mai strălucitoare.

Nu ne râmâne decât să începem schimbarea şi… de ce nu…să strălucim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.