Uleiul de maceşe – binefacere pentru piele!

2
3023

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, căutăm tot felul de remedii pentru tenul nostru care îşi pierde din elasticitate şi luminozitate şi devine din ce în ce mai uscat şi tern.

Plecând de la experienţa mea cu tot felul de creme hidratante, de la cele naturiste şi relativ mai ieftine şi până la creme scumpe, profesionale (gen Academie sau Guinot) am ajuns şi la uleiurile naturale.

Deşi multe creme au avut efecte benefice asupra tenului meu, efectele au fost de scurtă durată.

Astfel, am început să folosesc uleiurile naturale atât de preţioase şi bogate în vitamine şi antioxidanţi, care sunt un adevărat miracol pentru piele.

Fiecare ulei natural, presat la rece, are particularităţile sale, şi poate deveni un boost de frumuseţe pentru orice tip de ten.

Eu le folosesc pe rând, cu răbdare, (pentru că efectele folosirii lor sunt de durată şi se observă în timp) şi urmăresc cu atenţie reacţiile pe care mi le oferă tenul meu.

Iar uleiul de măceşe este unul din preferatele mele şi îl folosesc fie ca atare, prin aplicare directă pe ten şi masare, fie adaug câteva picături în cremele mele obişnuite.

Ce conţine uleiul de măceşe?

Uleiul de măceșe provine din semințele unei varietăți specifice de trandafiri, Rosa Canina, o specie de plantă nativă în Europa, nord-vestul Africii și în vestul Asiei.

Acesta era un remediu folosit de egipteni și maiași cu mii de ani în urmă, tocmai datorită proprietăților sale vindecătoare.

Uleiul de măceşe este unul dintre cele mai nutritive uleiuri vegetale.

Conţine un buchet de antioxidanţi, acizi graşi esenţiali ce au capacităţi regenerante, calmante şi antirid, dar şi vitamina E, vitamina C şi B-caroten, precum şi vitamina A.

Uleiul de măceşe ajută la prevenirea ridurilor, hidratează eficient, estompează cearcănele  şi iluminează pielea, oferă fermitate şi îmbunătățește aspectul cicatricelor.

Uleiul de măceşe sau din sâmburi de măceşe, este un ulei care intră adânc în piele, regenerează celulele şi stimulează producerea de colagen şi elastina naturală.

Uleiul din sâmburi de măceşe este potrivit tuturor tipurilor de ten, indiferent de vârstă, inclusiv tenurilor hipersensibile, cuperotice sau cu acnee.

Este recomandat ca după folosirea acestuia, pielea să nu fie expusă razelor solare.

De asemenea, conţine fenoli care au proprietăţi antivirale, antibacteriale şi antifungice.

Ce face uleiul de măceşe ?

1. Hidratează

Hidratarea este foarte importantă la nivelul pielii.

Lipsa hidratării poate fi o problemă care se poate agrava datorită condiţiilor de vreme nefavorabilă sau pe măsură ce îmbătrânim.

Uleiul de sâmburi de struguri are un conţinut bogat în acizi graşi esenţiali, inclusiv acid linoleic şi linolenic, care ajută la întărirea pereţilor celulelor, astfel încât acestea să nu piardă apa.

Multitudinea de acizi graşi existenţi în uleiul de măceşe, îl recomandă pentru hidratarea tenului uscat şi predispus la iritare.

Tenul absoarbe rapid uleiul, permiţând antioxidanţilor să intre adânc în straturile pielii.

Având ingrediente precum vitamina C și licopen, uleiul de măceșe reușește să repare stratul superior al pielii, refăcând elasticitatea prin stimularea producției de colagen.

Previne în acest fel apariția prematură a ridurilor.

2. Ajută la exfoliere şi luminează tenul

Uleiul de măceşe fiind bogat în vitamina A şi C, ajută la exfolierea şi curăţarea tenului tern şi lipsit de strălucire.

Vitamina A (retinolul) ajută la regenerarea celulelor pielii, iar vitamina C adaugă un boost de strălucire şi luminozitate.

3. Ajută la formarea colagenului

Colagenul este piatra de temelie a pielii, fiind esenţial pentru elasticitate şi fermitate.

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră produce mai puţin colagen în mod natural.

Uleiul de măceşe, datorită conţinutului mare de vitamina A şi C, ajută la formarea colagenului şi la îmbunătățirea fermității pielii şi previne apariția liniilor fine.

4. Reduce inflamaţiile

Uleiul de măceşe fiind bogat în polifenoli şi antocianina (un antioxidant puternic) are rolul de a reduce inflamaţiile.

De asemenea, conţine vitamina E, un antioxidant cunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii.

Uleiul de măceşe este extras din seminţe şi are un conţinut mare de Omega 3 (acid linolenic), Omega 6 (acid linoleic) si Omega 9 (acid oleic), ceea ce îi măreşte acestuia rolul antiinflamator şi regenerativ.

Uleiul de măceşe poate calma iritaţiile rezultate din afecţiuni precum rozaceea, psoriazis, eczeme sau dermatite.

5. Protejează împotriva efectelor nocive ale soarelui

Expunerea la soare pentru o perioadă îndelungată poate avea efecte nocive asupra pielii și asupra capacității acesteia de a produce colagen.

Antioxidanții prezenți în uleiul de măceșe, cum ar fi vitamina A, C și E, în mod sinergetic, combat efectele nocive ale soarelui asupra pielii și previn fotoîmbătrânirea.

6. Reduce hiperpigmentarea

Hiperpigmentarea este o problemă dermatologică ce se manifestă prin apariția pe piele a unor pete colorate, concentrate într-o anumită zonă, cum ar fi pe față sau pe mâini, sau pot avea o dispunere generalizată, pe întreg corpul.

Hiperpigmentarea, denumită în limbaj medical melanoză, reprezintă de fapt o depunere excesivă de melanină, pigmentul care conferă culoarea pielii.

Ea poate avea cauze diferite, cum ar fi expunerea la soare, schimbări hormonale (de ex. sarcina sau menopauza) sau o anumită medicație.

Vitamina A și compușii acesteia (retinoizii), existenți în uleiul de măceșe, reduc hiperpigmentarea și alte semne vizibile de bătrânețe.

Uleiul de măceșe conține, de asemenea, licopen și beta-caroten care au proprietăți de iluminare a tenului.

7. Reduce cicatricele și ridurile fine

Uleiul de măceșe este bogat în antioxidanți și acizi grași esențiali care regenerează celulele și țesuturile.

Nu este de mirare că acest ulei a fost folosit în trecut ca un remediu popular pentru vindecarea rănilor sau pentru reducerea cicatricelor și a ridurilor fine.

Într-un studiu din 2015, participanții care aveau cicatrice post-operatorii au folosit de două ori pe zi uleiul de măceșe.

După 12 săptămâni, participanții au prezentat îmbunătățiri semnificative ale cicatricelor, atât ca și colorație cât și ca grad de inflamare.

8. Ajută la îmbunătățirea imunității

Antioxidanții și acizi grași polinesaturați cum ar fi acidul linoleic, existenți în uleiul de măceșe au rol în prevenirea degradării membranelor celulare ale pielii.

Celulele sănătoase, puternice, acționează ca o barieră împotriva invaziei bacteriilor.

9. Hrănește părul uscat și acționează împotriva mătreții

Pe lângă numeroasele beneficii asupra tenului și a pielii, uleiul de măceșe este recomandat si pentru păr, mai exact, pentru părul uscat.

Este suficient să adaugi câteva picături calde de ulei pe păr și să îl masezi ușor.

Lasă uleiul de măceșe să acționeze o jumătate de oră, apoi clătește-te bine.

Vei observa că părul tău este mătăsos și revitalizat.

Același lucru îl poți face și în cazul în care te confrunți cu mătreața.

După șamponare, masați scalpul cu ulei de măceșe.

10. Hidratează unghiile fragile

Uleiul de măceșe hidratează și întărește unghiile fragile.

Unghiile se masează cu acest ulei, timp de câteva zile, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Ele vor avea un aspect sănătos și se vor întări.

Concluzie

Nu ezitați să includeți uleiul de măceșe în ritualul dumneavoastră zilnic de frumusețe!

Beneficiile aduse de acesta sunt multiple, iar pielea, părul și unghiile dumneavoastră vor beneficia de un boost de energie și frumusețe!

Voi ce uleiuri naturale folosiți?

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.