Stilul smart casual – unul dintre cele mai apreciate stiluri de îmbrăcăminte

0
255

Moda, în ultimii ani, a trecut prin fel de fel de schimbări şi de tendinţe, iar stilurile de vestimentaţie au cunoscut şi ele trenduri ascendente sau descendente în fiecare perioadă.

Stilul smart casual este foarte apreciat, şi mai ales extrem de căutat de persoanele mai clasice dar care vor să fie moderne, conservatoare dar nu exagerate, persoane stilate care vor să fie elegante, dar în acelaşi timp comode şi lejere.

Este stilul care se potriveşte cel mai bine persoanelor care un job la o companie care cere o conduită în ceea ce priveşte îmbrăcămintea, dar totuşi nu este foarte restrictivă.

Pentru că stilul smart casual este un stil de zi cu zi puțin mai elegant, mie personal, mi se pare că acesta este stilul care mă reprezintă din toate punctele de vedere.

Stilul smart casual pleacă de la îmbinarea conceptelor caracteristice casual-ului, respectiv confortul și simplitatea, cu cele esențiale pentru stilul smart, adică eleganța, rafinamentul.

Aşa cum spuneam, este stilul care presupune purtarea de haine și accesorii sofisticate, cu un look  prețios, dar care să aibă un croi confortabil, relaxat.

Este un stil din ce în ce mai des întâlnit, mai ales la evenimente formale.

În ultima perioadă putem vorbi despre stilul smart casual chiar şi la nunți și botezuri, la birou, la cine simandicoase sau la întâlniri romantice.

Cum ar trebui să arate ţinutele smart casual ?

O ținută smart casual ar trebui să fie un outfit de zi, în culori pastel sau neutre, la care se adaugă elemente de stil business, cum ar fi un sacou sau blazer, pantofi cu toc mediu  și bijuterii discrete, de bun gust (fără brățări de plastic și coliere supradimensionate din lemn, ci mai degrabă argint, perle sau cristale micuțe, pentru eleganță).

Pentru femei, ținuta smart casual poate însemna două piese vestimentare (pantaloni și o bluză, bluză și fustă sau o salopetă și un sacou), o rochie casual accesorizată elegant, sau chiar blugi cu o bluză mai elegantă sau un sacou în tonuri închise.

Purtarea blugilor, în ţinutele smart casual, este posibilă, cu condiția să fie de culoare închisă, relativ drepți și strâmți și purtați cu tocuri sau sandale mai elegante.

De asemenea, rochiile pot fi de tip sarafan, închise și cuminți,  sau pot fi rochii de vară, colorate, dar accesorizate apropiat de stilul business, pentru o notă de seriozitate, care temperează o ținută prea veselă și informală.

În sezonul rece, o ținută smart casual clasică poate însemna un pulover larg, pantaloni strâmți și în nuanțe închise, combinați cu cizme sau ghete elegante și accesorii discrete.

Ținutele smart casual se situează undeva între ținutele business și ținute casual, colorate, comode, din materiale ușoare și în care te simți comod.

Însă, de multe ori înclinarea balanţei spre stilul business sau spre cel casual, în funcţie de eveniment, poate fi dificil de realizat.

Stilul business casual, de exemplu, poate să difere în funcţie de zona în care locuieşti, compania sau domeniul în care lucrezi, profesia, cariera sau chiar de sezon.

Elemente clasice şi combinaţii câştigătoare în ţinutele smart casual

  • Jeans şi un top elegant (accesorizaţi cu geanta, botine, sandale şi bijuterii elegante)
  • Fustă creion şi bluză cu imprimeu sau simplă, neapărat eșarfă colorată sau bijuterie discretă
  • Rochia smart casual de lungime medie, cu imprimeu, cu linii clasice, combinată cu sacou uni
  • Pulover şi pantaloni drepţi, accesorizate cu botine cu toc şi bijuterii potrivite
  • Pantalonii cu talie medie sau înaltă, straight sau slim, sunt prima opţiune pentru majoritatea femeilor la locul de muncă
  • O pereche de pantaloni negri eleganţi asortaţi cu pantofi eleganţi şi chiar cu un tricou basic, poate fi o opţiune foarte accesibilă
  • Un sacou clasic are puterea de a ridica orice ţinută casual la rangul de eleganţă al stilului
  • Accesoriile sunt foarte importante pentru a schimba instantaneu întreaga ţinută; bijuterii, ceasuri, curele şi eşarfe cât mai stilate şi elegante, cu siguranţă vor da ţinutei touch-ul de smart casual
  • Genţile, un alt accesoriu important, pot fi stilate dar încăpătoare, cu o mulţime de buzunare şi separatoare pentru a depozita toate lucrurile esenţiale pentru o femeie, din piele sau piele ecologică, de preferat de culoare neutră pentru acest stil
  • Cămăşile business pot fi albe, din bumbac sau mătase dacă sunt accesorizate cu jeans sau pantaloni mai puţin eleganţi sau cu imprimeuri colorate şi mâneci de diferite dimensiuni, dar accesorizate cu un pantalon elegant, uni

Ce ar trebui să evităm în ţinutele smart casual?

Nu purtați prea multe imprimeuri. În afara unor evenimente creative, un cod de smart casual trebuie să fie cât mai neutru, fără o încărcare prea mare de culori și imprimeuri.

Nu purtați exclusiv ținute business. Smart casual nu înseamnă doar o fustă creion asortată cu o cămașă albă. Accesorizează ținuta cu o eșarfă colorată sau o curea elegantă de altă culoare sau bijuterii discrete de culori mai pastelate.

Ținutele smart casual pentru femei, nu trebuie să fie niciodată indecente.

Lungimea rochiilor sau a fustelor nu trebuie să fie niciodată cu mult deasupra genunchilor, trebuie sa fie potrivită. Fustele sau rochiile prea scurte creează disconfort la ridicare sau așezare, sau la urcatul scărilor.

De asemenea, decolteul nu trebuie să fie prea larg, provocator. Totul trebuie sa fie discret și fin, în nici un caz vulgar și indecent.

Asigurați-vă că bretelele sau cusăturile de la sutien nu sunt vizibile; acest lucru este de prost gust.

Evitați orice articol de îmbrăcăminte prea strâmt sau prea larg, prea strălucitor sau cu aplicații stridente.

Evitați bretelele multiple sau cămășile fără mâneci, topurile scurte în talie; încercați să acoperiți umerii goi cu blazere moderne.

Evitați bijuteriile mari, prea evidente.

Evitați articolele de îmbrăcăminte cu inscripționări sau grafice, desene, etc.

Îmbrăcămintea sport, fitness, colanții sau articolele de plajă sunt un mare NU în ținutele smart casual.

Ce ar trebui să punem în valoare?

Ar trebui sa punem în valoare frumusețea naturală, accentuată prin ținute decente, discrete, confortabile și elegante.

Albul, negrul, bejul, griul, roz pal sau alte culori neutre, clasice, pot fi cheia unei ținute de succes în acest stil vestimentar. Acestea ar trebui puse în valoare de accesoriile care să fie petele de culoare din ținută.

Dacă urmează să mergeți la o cununie sau un eveniment în afara jobului, optați pentru o rochie până la genunchi elegantă dar totuși casual, sau o pereche de pantaloni chic, asortați cu un blazer elegant.

Dacă doriți să purtați o piesă îndrăzneață, la modă, cum ar fi un imprimeu floral sau animal print, echilibrați-l cu alt articol business minimalistic, cum ar fi o bluză alb imaculat.

Machiajul trebuie să fie discret, natural.

Fiți smart! Fiți casual! Fiți smart casual!

„Îmi doresc să fi fost eu cel care a inventat blugii. Au putere de expresie, modestie, sex appeal, simplitate: tot ceea ce îmi doresc la hainele mele.” – Yves Saint Laurent

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.