Dansul – fitness și emoție

0
260

„Dansul este un antrenament minunat pentru femei; este cel mai bun mod de a învăța să-și dea seama ce va face un bărbat, înainte de a o face”. Christopher Morley

Dansul este o formă de descărcare a energiei, prin trăiri, ritm si mișcare.

Dar în același timp este una dintre cele mai bune metode de menținere în formă, deoarece antrenează toate grupele de mușchi.

Există ceva în felul în care ne mișcăm în ritmul muzicii care pare că ne ia pur și simplu toate grijile și ne eliberează de stres și de ganduri, astfel încât corpul se poate concentra doar la mișcare.

Probabil este unul dintre sporturile sau mișcările corpului care golește cel mai bine mintea și ascute simțurile pentru acest moment unic: dansul!

Poate că este ritmul muzicii sau pulsul care crește în timpul dansului sau provocarea de a reuși să faci cele mai complicate mișcări de dans.

Cert este că toate acestea te ridică și te coboară în timpul antrenamentului și în același timp îți aduc atât de multă bucurie.

Beneficiile dansului 

Beneficiile fizice, mentale și sănătatea emoțională pe care le aduc dansul sunt nelimitate iar activitățile fizice care includ dansul te vor schimba în adevăratul sens al cuvântului!

Din punct de vedere fizic, dansul înseamnă exercițiu, deci beneficiile fizice ale dansului sunt similare cu orice altă activitate cardio.

Cercetătorii au găsit numeroase beneficii ale dansului, iar multe dintre acestea le-am simțit fiecare dintre noi în timpul acestui minunat tip de mișcare care este dansul:

Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară

Persoanele care dansează suficient de energic pentru a simți cum le crește ritmul cardiac beneficiază de o formă de antrenament fizic excelentă, care tonifică musculatura, întărește oasele și crește rezistența la efort.

Îmbunătățește flexibilitatea si echilibrul

Flexibilitatea este o condiție esențială pentru menținerea sănătății fizice, iar dansul folosește tocmai această calitate a corpului omenesc.

Deoarece dansul începe cu exerciții de întindere pentru încalzire, care să permită efectuarea de mișcări cât mai complexe, aceste exerciții angrenează toate grupele majore de mușchi.

Dansatorii reușesc să iși contorsioneze cu ușurință trupul, tocmai pentru că și-au îmbunătățit constant flexibilitatea prin mișcări de dans cât mai ample și solicitante.

Crește forța corporală

Dansul dezvoltă musculatura, forțând-o să susțină propria greutate corporală a dansatorului.

Pentru copii, dansul ajută în procesele de creștere a oaselor și a mușchilor, previne afecțiunile coloanei vertebrale precum scolioza de exemplu și ajută la o creștere și dezvoltare armonioasă a copilului.

Încetinește îmbatranirea

Dansul, ca și alte tipuri de mișcare sau sporturi, are capacitatea de a încetini procesele de îmbătrânire, mișcarea fiind un factor important al longevității.

Sportul reduce stresul organic și psihic – stres despre care se știe că afectează funcțiile celulelor organismului nostru și accelerează procesele de îmbătrânire.

Combate stresul și previne depresia

Dansul este o formă excelentă de combatere a stresului, atât prin eliberarea tensiunii musculare, cât și prin îmbunătățirea stării de spirit.

Dansurile în doi stimulează dispoziția pentru intimitate și relaxare. Este o formă de prevenire a depresiei.

Potrivit unor studii, oamenii de știință au descoperit că părțile creierului care controlează memoria și aptitudinile, cum ar fi planificarea și organizarea, își îmbunătățesc funcțiile prin dans.

Ajută la pierderea în greutate, definește talia și ajută la arderea grăsimii abdominale

Această activitate fizică ajută la arderea rapidă a caloriilor în aceeași măsură cu alte antrenamente fizice cardio, precum joggingul, mersul pe bicicletă sau antrenamentele de aerobic.

Câte calorii ajung să fie pierdute prin dans depinde în mare masură de organism dar și de mișcările efectuate într-o anumită perioadă de timp.

Circa 30 de minute de dans în ritm moderat pe zi, poate facilita pierderea de până la 0,5 kg săptămânal.

Picioarele și brațele sunt cele mai solicitate zone ale corpului în timpul dansului, însă musculatura abdominală și cea a spatelui sunt lucrate și ele intens.

Astfel, dansul contribuie la arderea mai rapidă a grasimii abdominale și la definirea taliei, dacă este practicat cu regularitate.

Intărirea sistemului imunitar

Dansul are multe efecte benefice asupra sistemului imunitar.

Acesta crește numărul de leucocite, asigură o buna circulație sangvină, un acces mai rapid al anticorpilor în tot organismul, crește nivelul endorfinelor, scade nivelul hormonilor de stres și crește temperatura internă a corpului, ceea ce previne dezvoltarea bacteriilor.

Și cum să nu crească nivelul endorfinelor (hormonii fericirii) pentru că atunci când dansezi simți că plutești și că pășești într-o nouă dimensiune?

Faceți un simplu exercițiu!

Dați drumul la o muzica pe care o iubiți!

Închideți ochii și încercați să simțiți cum muzica intră și vibrează, rezonează cu trupul și sufletul dumneavoastră!

Apoi începeți să vă mișcați ușor în ritmul muzicii.

Încet încet  mintea se eliberează, stresul dispare și apare nevoia de mișcare!

Schimbați muzica și alegeți o melodie ritmată!

Dansați așa cum simțiți, fără nici o inhibiție, ca și cum nu vă vede nimeni!

Veți simți cu siguranță toate beneficiile pe propria dumneavoastră persoană!

Încercați să faceți des aceste exerciții acasă, iar când aveți ocazia, la petreceri, nunți, botezuri, aniversări, fiți un exemplu bun și dați tonul la dans!

Veți fi uimit de cât de bine vă veți simți și cum veți atrage toate energiile pozitive asupra dvs!

„Dansează ca și cum te vede nimeni; iubește ca și cum nu ai fost niciodată rănit; cântă ca și cum nu te-ar auzi nimeni; trăiește ca și cum ai fi singurul om de pe pământ.” Mark Twain

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.