Hainele pe care le purtăm reprezintă a doua noastră piele. De aceea este important să le păstrăm mereu curate şi igienizate.
Fie că le spălăm noi înşine acasă, fie că optăm pentru o curăţătorie, va trebui să ţinem cont de numeroase aspecte pentru ca pielea noastră să nu aibă de suferit.
În ultima perioadă, datorită numeroaselor produse de curăţare chimice, cu foarte mulţi compuşi chimici care dau miros şi textură moale şi catifelată lucrurilor (balsam), pielea a devenit sensibilă.
Astfel, apar din ce în ce mai des reacţii alergice, iritaţii şi prurit, în special la copii, dar şi la adulţi.
De asemenea, au apărut din ce în ce mai des cazurile de dermatită atopică, care poate avea efecte pe termen lung.
Ce putem face?
Dacă spălăm rufele acasă, va trebui să încercăm să ţinem cont de anumite aspecte:
- Dacă aveţi o sensibilitate crescută a pielii, evitaţi balsamul de rufe şi folosiţi un detergent blând, care are inscripţionat pe etichetă ca este hipoalergenic
- Nu umpleţi maşina de spălat decât pe treisferturi, pentru a lăsa detergentul şi apa să ajungă la toate rufele
- Adăugaţi la programul de spălat rufe o clătire suplimentară
- Nu uitaţi că şi maşina de spălat are nevoie de curăţare şi îngrijire. Cum să o faceţi, citiţi aici.
Curăţătorie chimică vs curăţătorie ecologică
Dacă optăm pentru o curăţătorie, va trebui să o alegem înţelept pe cea care se potriveşte stilului nostru de viaţă.
Însă, există anumite haine, geci, costume sau chiar lenjerie şi pături, pilote, etc care necesită o curăţare profesională şi periodică.
Deşi nu conştientizăm necesitatea spălării atât de dese a unei pilote sau a unei pături, aceste spălări chiar trebuie efectuate deoarece acarienii reprezintă una din principalele cauze ale apariţiei alergiilor de piele sau respiratorii.
Deci, dacă ne-am hotărât să alegem o curăţare profesională pentru lucrurile noastre, ce alegem?
Curăţătoria chimică
După cum îi spune şi numele, curăţătoria chimică foloseşte substanţe chimice pentru a scoate petele și murdăria din țesătură.
Una dintre aceste substanţe este percloritilena care este o substanţă toxică şi este foarte periculoasă pentru persoanele care suferă de alergii.
Uneori , deși petele vor fi scoase, mirosul hainelor va rămâne.
Curăţătoria ecologică
Curăţătoria ecologică nu este dăunătoare nici omului, nici mediului, deoarece se folosesc detergenți biodegradabili, la fel de buni și eficienți ca și cei chimici.
Calitatea hainelor tratate ecologic nu este afectată, nu există schimbări în țesătură şi nu se deteriorează .
Spălătoria ecologică elimină murdăria, dar scoate şi mirosul din haine, oferindu-le țesăturilor un miros proaspăt.
Materialele pretenţioase precum caşmirul, mătasea, lâna nu se degradează sau scămoşează, iar textura acestora îşi păstrează caracteristicile originale.
Un aspect important este intensitatea culorii obţinute în urma unei spălări profesionale ecologice.
Astfel, culoarea hainelor va fi mai vie şi mai strălucitoare, iar aspectul este de nou şi curat.
Alegând noua tehnologie „eco friendly” , protejăm atât mediul înconjurator, cât şi pe noi şi cei dragi nouă, având grijă de sănătate.
Aparatura profesională şi de ultimă generaţie a acestor spălătorii ecologice implementează la nivel global metoda de curățare și sterilizare a articolelor vestimentare cu ajutorul apei.
Astfel noul wet cleaning a luat locul vechiului dry cleaning, fiind primul și unicul sistem profesional de îngrijire ecologică a hainelor, agreat ca alternativă ideală la curățarea chimică.
Eu am ales curăţătoria ecologică pentru numeroase geci de iarnă (care şi-au recăpătat culoarea strălucitoare şi arată ca noi), pilote, pături, dar şi lenjerii şi draperii.
Am optat, de asemenea, pentru curăţare ecologică la diverse bluze din mătase şi alte materiale fine, care aveau mici pete, pe care nu am reuşit să le scot acasă cu nici o soluţie.
Pentru sănătatea copiilor mei am ales varianta ecologică de curăţare a hanoracelor, a halatelor de baie sau a diferitelor cuverturi din camerele lor, care din când în când trebuie să fie dezinfectate şi împrospătate.
Jucăriile de pluş, de asemenea, o sursă de atragere a acarienilor, trebuie din când în când dezinfectate.
Bottom line
Suntem atenţi cu sănătatea noastră şi ne dorim tot ce e mai bun pentru cei dragi nouă.
Dar sănătatea implică numeroase eforturi şi schimbări în rutina noastră, cu care trebuie să ne obişnuim şi cu care trebuie să ţinem pasul.
Viruşii, precum COVID-19, gripă, rotavirus, etc, vor apărea în continuare, însă, datoria noastră este să ne protejăm, să ne informăm şi să acţionăm în consecinţă.
Şi alături de alimentaţie, hidratare, mişcare, un loc foarte important îl ocupă şi igiena noastră şi a lucrurilor noastre.
Aşadar, fiţi informaţi, protejaţi-vă şi alegeţi înţelept când vine vorba despre sănătate!
????????