Viena – oraşul sufletului meu

Nu știi ce să vizitezi în Viena? Iată care sunt cele mai frumoase obiective turistice din Viena, după părerea mea, care ar trebui văzute neapărat, dacă mergi în capitala Austriei.

2
734
Obiective turistice Viena

De câte ori sunt întrebată unde mi-ar plăcea să călătoresc, gândul meu se întoarce iar şi iar la Viena.

Şi sunt convinsă că cine trece o dată prin Viena, rămâne cumva prins în amintirile acestui oraş fermecător.

Deşi pare un clişeu, eu chiar m-am îndrăgostit de Viena şi m-am întors cu drag aici, de câte ori am avut ocazia.

Istoria Vienei, pe scurt

Viena, capitala Austriei, a fost secole la rând capitală imperială și reședință a familiei imperiale de Habsburg, ceea ce a dus la dezvoltarea sa ca unul dintre cele mai importante centre culturale și politice ale Europei.

Orașul se află între culmile nord-estice ale Alpilor, iar la început oraşul istoric a fost ridicat numai în partea de sud a Dunării, însă astăzi se întinde pe ambele maluri. Dunărea formează aici mai multe brațe, care cuprind numeroase insule fluviale.

Este foarte interesantă istoria acestui oraş, precum şi „înrudirea” cu oraşul Praga, alături de care a cunoscut dezvoltarea.

În 1278  ducatul a fost cucerit de regele german Rudolf I, din Casa de Habsburg. Astfel a început domnia acestei familii în Austria, domnie care a continuat până în 1918, la sfârșitul Primului Război Mondial.

Viena s-a aflat în evul mediu în umbra orașului Praga, care fusese desemnată reședință imperială pentru Casa de Luxemburg. Dinastia de Habsburg a încercat să dezvolte Viena, pentru a ține pasul cu Praga.

O contribuție remarcabilă a avut Rudolf al IV-lea care, printr-o politică economică inteligentă, a ridicat nivelul de trai al populației.

Două decizii importante i-au adus acestuia titlul de fondator: constituirea Universităţii din Viena în 1365 (după modelul Universităţii Caroline din Praga) și construirea Bazilicii Sfântul Ştefan.

Etapele următoare au fost marcate de conflicte între moștenitori, care au stârnit tulburări și au condus la declinul economic al țării.

La propunerea Republicii Austria, centrul vechi al oraşului Viena precum și castelul Schonbrunn au fost trecute de UNESCO pe lista monumentelor patrimoniului mondial.

Obiective turistice din Viena

Ar fi foarte multe de spus despre atracţiile turistice, fiind extrem de multe şi interesante. Să nu mai spun că dacă vrei să îţi încarci sufletul cu ele, îţi trebuie puţin timp, vizitele „în fugă” nefiind indicate.

Primul obiectiv pe lista mea de priorităţi, şi cel care, împreună cu gradina zoologică a făcut ca timpul să se oprească în loc (deşi a durat întreaga zi) a fost Palatul Schonbrunn.

Palatul Shonbrunn

Obiective turistice Viena Palatul Schonbrunn
Obiective turistice Viena: Palatul Schonbrunn

Reședința de vară a împărătesei Sissi, palatul este unul dintre cele mai frumoase complexe arhitectonice în stil baroc din Europa, situat departe de porțile orașului vechi. Clădirea este o construcţie impresionantă, care încântă orice iubitor de artă și frumos.

Vă puteți petrece o întreagă zi la Schonbrunn pentru a vizita palatul, parcul, Casa Palmierilor și grădina zoologică.

Istoricul palatului

În 1642 s-a construit un palat de divertisment, la comanda soţiei împăratului Ferdinand al II-lea, Eleonora de Gonzaga şi a fost numit pentru prima oară „Schönbrunn”.

Palatul și grădina, construite din 1696, după asediul Vienei, au fost reamenajate în timpul Mariei Tereza (1717-1780), după câteva din ideile ei.

Palatul Schönbrunn a servit din secolul al XVIII-lea până în 1918 drept reședință de vară a Casei de Habsburg. Palatul are 1.441 de încăperi, din care se pot vizita 45. Dotările interioare sunt în stil Rococo.

Încăperi cu „amprentele” personalităților

Împăratul Franz Josef s-a născut în 1830 la Palatul Schönbrunn. Monarhul şi-a petrecut în acest loc ultimii ani din viaţă.

În Sala Oglinzilor a Palatului Schönbrunn a concertat Mozart, copilul-minune ce avea pe atunci şase ani. Am fost deosebit de impresionată de acest aspect și parcă auzeam pe holurile palatului acordurile de pian ale acestui îndrăgit compozitor.

În Cabinetul Chinezesc Rotund, Maria Tereza îşi ţinea consfătuirile sale secrete.

În Camera Vieux Lacque a dus tratative Napoleon.

În Salonul Chinezesc Albastru, Împăratul Carol I semna în 1918 renunțarea sa la tron (sfârşitul monarhiei).

Camera Milioanelor, placată cu panouri din lemn de trandafir, decorată cu miniaturi preţioase din India şi Persia se numără printre cele mai frumoase încăperi în stil Rococo.

În Galeria Mare a avut loc Congresul de la Viena, în anii 1814-1815.

Palatul aurit este înconjurat de un parc impresionant, cu grădini artistic amenajate, ce fascinează prin arhitectura lor barocă și se remarcă prin aleile dispuse geometric, înaltele garduri vii, împodobitele fântâni arteziene și statuile de marmură în stil clasic.

Așa numita „Palmenhaus” este începând din 1883 cea de-a treia clădire din sticlă din lume (ca mărime). Ea adăpostește astăzi un număr de 4500 de specii de plante.

Parcul dispune și de un loc de joacă pentru copii. Datorită semnificaţiei sale istorice, a poziţiei unice şi a dotărilor splendide, palatul face parte în zilele noastre din Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Gradina zoologică din Sconbrunn

Dacă tot aţi ajuns la Palatul Schonbrunn, ar fi păcat să nu vizitaţi şi grădina zoologică.

Deşi, ideea era să vizităm grădina de dragul copiilor, eu am fost super impresionată şi încântată de ceea ce am văzut acolo.

Grădina zoologică din Schonbrunn este una dintre cele mai vechi grădini zoologice din lume, unde există specii rare de animale și unde am văzut pentru prima dată ursuleţii Panda, pui de urşi polari, numeroase specii de pinguini şi flamingo, hipopotami şi multe altele.

Habitatele animalelor sunt amenajate deosebit de generos şi foarte apropiat de mediul natural. Aici trăiesc peste 700 de specii de animale, de la tigrul siberian şi ursul Koala până la rinoceri.

Punctele de atracţie sunt sera tropicală uriaşă, amplul areal sud-american, spaţiul rezervat urangutanilor din Viena.

Începând cu luna mai 2014, la Grădina Zoologică pot fi admiraţi din nou urşii polari, în incinta numită „Zona Franz Josef“ cu o suprafaţă de 1700 m², care oferă marelui alb, suficient spaţiu pentru a zburda în voie; vor putea fi observați chiar şi când fac scufundări.

În 2017 a fost deschis pentru public, noul parc al girafelor, iar vizitatorii, dintr-o galerie, pot privi girafele faţă în faţă.

Noul bazin pentru hipopotami, cu dimensiuni ample, a fost inaugurat în vara lui 2018 şi ne dau posibilitatea de a vedea animalele la bălăceală, în aer liber.

Palatul Belvedere

Ce să vizitezi în Viena Palatul Belvedere
Ce să vizitezi în Viena: Palatul Belvedere

Palatul se află în mijlocul unui parc splendid şi a fost construit pentru Eugen de Savoia (Prinţul Eugen, un mare colecționar de artă și un iubitor de frumos).

Din grădinile sale, palatul oferă o priveliște minunată asupra orașului vechi.

Domeniul Belvedere are două castele, unul mai mare construit între 1720-1722 și un al doilea, mai confortabil, construit între 1714-1716, în care a locuit Prințul Eugen.

Grădinile unesc cele două palate și sunt amenajate cu bazine de apă, fântâni, sculpturi, trepte și mici cascade.

Tema întregului ansamblu este călătoria omului, din întuneric către lumina divină. După moartea Prințului Eugen în anul 1736, domeniul a intrat în proprietatea Habsburgilor.

Cele două palate găzduiesc muzee. În palatul în care a locuit Prințul Eugen se găsește Muzeul Austriac de Artă Barocă.

În celălalt palat se află Galeria Austriacă de Artă, unde se găsesc tablouri din secolele XIX și XX, şi care adăposteşte una dintre cele mai valoroase colecţii de artă din Austria, cu operele principale ale lui Gustav Klimt, Egon Schiele şi Oskar Kokoschka.

Tot aici, în Palatul Belvedere Superior, cum este denumit, se află 24 de lucrări ale lui Gustav Klimt, inclusiv  picturile sale aurii „Sărutul” şi „Judith”.

În mod special, pictura lui Klimt „Sărutul“ este renumită la nivel mondial. Pictura a fost creată în anii 1908-1909 şi îl reprezintă pe Klimt alături de prietena sa, Emilie Flöge ca pereche de îndrăgostiţi.

Nu ai cum să nu rămâi impresionat de aceste lucrări de artă, care efectiv te compleşesc prin măreţie şi culori.

În 1803 a fost construită prima grădină alpină din Europa, în parcul de la Belvedere, unde se află peste 4000 de plante din Alpi.

Cea mai bună perioadă din an pentru a vizita grădinile este primăvara sau la începutul verii, deoarece atunci înfloresc marea majoritate a plante