Viena – oraşul sufletului meu

Nu știi ce să vizitezi în Viena? Iată care sunt cele mai frumoase obiective turistice din Viena, după părerea mea, care ar trebui văzute neapărat, dacă mergi în capitala Austriei.

2
687
Obiective turistice Viena

De câte ori sunt întrebată unde mi-ar plăcea să călătoresc, gândul meu se întoarce iar şi iar la Viena.

Şi sunt convinsă că cine trece o dată prin Viena, rămâne cumva prins în amintirile acestui oraş fermecător.

Deşi pare un clişeu, eu chiar m-am îndrăgostit de Viena şi m-am întors cu drag aici, de câte ori am avut ocazia.

Istoria Vienei, pe scurt

Viena, capitala Austriei, a fost secole la rând capitală imperială și reședință a familiei imperiale de Habsburg, ceea ce a dus la dezvoltarea sa ca unul dintre cele mai importante centre culturale și politice ale Europei.

Orașul se află între culmile nord-estice ale Alpilor, iar la început oraşul istoric a fost ridicat numai în partea de sud a Dunării, însă astăzi se întinde pe ambele maluri. Dunărea formează aici mai multe brațe, care cuprind numeroase insule fluviale.

Este foarte interesantă istoria acestui oraş, precum şi „înrudirea” cu oraşul Praga, alături de care a cunoscut dezvoltarea.

În 1278  ducatul a fost cucerit de regele german Rudolf I, din Casa de Habsburg. Astfel a început domnia acestei familii în Austria, domnie care a continuat până în 1918, la sfârșitul Primului Război Mondial.

Viena s-a aflat în evul mediu în umbra orașului Praga, care fusese desemnată reședință imperială pentru Casa de Luxemburg. Dinastia de Habsburg a încercat să dezvolte Viena, pentru a ține pasul cu Praga.

O contribuție remarcabilă a avut Rudolf al IV-lea care, printr-o politică economică inteligentă, a ridicat nivelul de trai al populației.

Două decizii importante i-au adus acestuia titlul de fondator: constituirea Universităţii din Viena în 1365 (după modelul Universităţii Caroline din Praga) și construirea Bazilicii Sfântul Ştefan.

Etapele următoare au fost marcate de conflicte între moștenitori, care au stârnit tulburări și au condus la declinul economic al țării.

La propunerea Republicii Austria, centrul vechi al oraşului Viena precum și castelul Schonbrunn au fost trecute de UNESCO pe lista monumentelor patrimoniului mondial.

Obiective turistice din Viena

Ar fi foarte multe de spus despre atracţiile turistice, fiind extrem de multe şi interesante. Să nu mai spun că dacă vrei să îţi încarci sufletul cu ele, îţi trebuie puţin timp, vizitele „în fugă” nefiind indicate.

Primul obiectiv pe lista mea de priorităţi, şi cel care, împreună cu gradina zoologică a făcut ca timpul să se oprească în loc (deşi a durat întreaga zi) a fost Palatul Schonbrunn.

Palatul Shonbrunn

Obiective turistice Viena Palatul Schonbrunn
Obiective turistice Viena: Palatul Schonbrunn

Reședința de vară a împărătesei Sissi, palatul este unul dintre cele mai frumoase complexe arhitectonice în stil baroc din Europa, situat departe de porțile orașului vechi. Clădirea este o construcţie impresionantă, care încântă orice iubitor de artă și frumos.

Vă puteți petrece o întreagă zi la Schonbrunn pentru a vizita palatul, parcul, Casa Palmierilor și grădina zoologică.

Istoricul palatului

În 1642 s-a construit un palat de divertisment, la comanda soţiei împăratului Ferdinand al II-lea, Eleonora de Gonzaga şi a fost numit pentru prima oară „Schönbrunn”.

Palatul și grădina, construite din 1696, după asediul Vienei, au fost reamenajate în timpul Mariei Tereza (1717-1780), după câteva din ideile ei.

Palatul Schönbrunn a servit din secolul al XVIII-lea până în 1918 drept reședință de vară a Casei de Habsburg. Palatul are 1.441 de încăperi, din care se pot vizita 45. Dotările interioare sunt în stil Rococo.

Încăperi cu „amprentele” personalităților

Împăratul Franz Josef s-a născut în 1830 la Palatul Schönbrunn. Monarhul şi-a petrecut în acest loc ultimii ani din viaţă.

În Sala Oglinzilor a Palatului Schönbrunn a concertat Mozart, copilul-minune ce avea pe atunci şase ani. Am fost deosebit de impresionată de acest aspect și parcă auzeam pe holurile palatului acordurile de pian ale acestui îndrăgit compozitor.

În Cabinetul Chinezesc Rotund, Maria Tereza îşi ţinea consfătuirile sale secrete.

În Camera Vieux Lacque a dus tratative Napoleon.

În Salonul Chinezesc Albastru, Împăratul Carol I semna în 1918 renunțarea sa la tron (sfârşitul monarhiei).

Camera Milioanelor, placată cu panouri din lemn de trandafir, decorată cu miniaturi preţioase din India şi Persia se numără printre cele mai frumoase încăperi în stil Rococo.

În Galeria Mare a avut loc Congresul de la Viena, în anii 1814-1815.

Palatul aurit este înconjurat de un parc impresionant, cu grădini artistic amenajate, ce fascinează prin arhitectura lor barocă și se remarcă prin aleile dispuse geometric, înaltele garduri vii, împodobitele fântâni arteziene și statuile de marmură în stil clasic.

Așa numita „Palmenhaus” este începând din 1883 cea de-a treia clădire din sticlă din lume (ca mărime). Ea adăpostește astăzi un număr de 4500 de specii de plante.

Parcul dispune și de un loc de joacă pentru copii. Datorită semnificaţiei sale istorice, a poziţiei unice şi a dotărilor splendide, palatul face parte în zilele noastre din Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Gradina zoologică din Sconbrunn

Dacă tot aţi ajuns la Palatul Schonbrunn, ar fi păcat să nu vizitaţi şi grădina zoologică.

Deşi, ideea era să vizităm grădina de dragul copiilor, eu am fost super impresionată şi încântată de ceea ce am văzut acolo.

Grădina zoologică din Schonbrunn este una dintre cele mai vechi grădini zoologice din lume, unde există specii rare de animale și unde am văzut pentru prima dată ursuleţii Panda, pui de urşi polari, numeroase specii de pinguini şi flamingo, hipopotami şi multe altele.

Habitatele animalelor sunt amenajate deosebit de generos şi foarte apropiat de mediul natural. Aici trăiesc peste 700 de specii de animale, de la tigrul siberian şi ursul Koala până la rinoceri.

Punctele de atracţie sunt sera tropicală uriaşă, amplul areal sud-american, spaţiul rezervat urangutanilor din Viena.

Începând cu luna mai 2014, la Grădina Zoologică pot fi admiraţi din nou urşii polari, în incinta numită „Zona Franz Josef“ cu o suprafaţă de 1700 m², care oferă marelui alb, suficient spaţiu pentru a zburda în voie; vor putea fi observați chiar şi când fac scufundări.

În 2017 a fost deschis pentru public, noul parc al girafelor, iar vizitatorii, dintr-o galerie, pot privi girafele faţă în faţă.

Noul bazin pentru hipopotami, cu dimensiuni ample, a fost inaugurat în vara lui 2018 şi ne dau posibilitatea de a vedea animalele la bălăceală, în aer liber.

Palatul Belvedere

Ce să vizitezi în Viena Palatul Belvedere
Ce să vizitezi în Viena: Palatul Belvedere

Palatul se află în mijlocul unui parc splendid şi a fost construit pentru Eugen de Savoia (Prinţul Eugen, un mare colecționar de artă și un iubitor de frumos).

Din grădinile sale, palatul oferă o priveliște minunată asupra orașului vechi.

Domeniul Belvedere are două castele, unul mai mare construit între 1720-1722 și un al doilea, mai confortabil, construit între 1714-1716, în care a locuit Prințul Eugen.

Grădinile unesc cele două palate și sunt amenajate cu bazine de apă, fântâni, sculpturi, trepte și mici cascade.

Tema întregului ansamblu este călătoria omului, din întuneric către lumina divină. După moartea Prințului Eugen în anul 1736, domeniul a intrat în proprietatea Habsburgilor.

Cele două palate găzduiesc muzee. În palatul în care a locuit Prințul Eugen se găsește Muzeul Austriac de Artă Barocă.

În celălalt palat se află Galeria Austriacă de Artă, unde se găsesc tablouri din secolele XIX și XX, şi care adăposteşte una dintre cele mai valoroase colecţii de artă din Austria, cu operele principale ale lui Gustav Klimt, Egon Schiele şi Oskar Kokoschka.

Tot aici, în Palatul Belvedere Superior, cum este denumit, se află 24 de lucrări ale lui Gustav Klimt, inclusiv  picturile sale aurii „Sărutul” şi „Judith”.

În mod special, pictura lui Klimt „Sărutul“ este renumită la nivel mondial. Pictura a fost creată în anii 1908-1909 şi îl reprezintă pe Klimt alături de prietena sa, Emilie Flöge ca pereche de îndrăgostiţi.

Nu ai cum să nu rămâi impresionat de aceste lucrări de artă, care efectiv te compleşesc prin măreţie şi culori.

În 1803 a fost construită prima grădină alpină din Europa, în parcul de la Belvedere, unde se află peste 4000 de plante din Alpi.

Cea mai bună perioadă din an pentru a vizita grădinile este primăvara sau la începutul verii, deoarece atunci înfloresc marea majoritate a plantelor ce se găsesc aici.

Catedrala Sf. Ștefan

Stephansdom este unul din obiectivele emblematice ale orașului.

Catedrala a fost construită în stil gotic acum aproape 900 de ani și reprezintă o adevărată comoară arhitecturală fiind formată din 4 turnuri.

Domul măsoară 34 metri în lățime, 107,2 metri în lungime, iar turnul cel mai înalt este cel din partea de sud și măsoară 137 de metri înălțime.

Construcția sa a început în secolul al XII-lea, dar catedrala a fost terminată abia în anul 1433.

Clopotul catedralei este unul dintre cele mai mari din lume.

Acoperișul catedralei se constituie din 230.000 țigle policrome, ce formează vulturul imperial cu două capete, precum și stemele oraşului Viena şi ale Austriei.

Ambele turnuri ce străjuiesc intrarea principală (Heidentürme) au o înălțime de 65 de metri și adăpostesc clopotul, care, la rândul său, are o înălțime de trei metri și cântărește 22 de tone.

Chilia din turn este accesibilă urcând 343 de trepte, de unde se deschide o panoramă deosebită asupra Vienei. Tot aici sunt atârnate în total 13 clopote.

A fost o întreagă aventură să urcăm atât de multe trepte, însă priveliştea superbă care ni s-a oferit, a meritat fiecare treaptă.

Poarta principală și partea de vest a domului aparțin stilului romanic.

Poarta episcopală realizată în stil gotic revelează vizitatorului aspecte din viața pământească a Sfintei Maria, în vreme ce poarta corului relatează momente importante din viața Sfântului Paul.

Casa Hudertwasser

Deşi nu ştiam foarte multe despre acest obiectiv turistic, am ajuns acolo la insistenţele unor prieteni, şi nu am regretat nici un minut, deşi a fost destul de dificil de găsit.

Casa Hundertwasser se numără printre atracţiile turistice arhitecturale ale Austriei.

Casa proiectată de Friedrich Stowasser (pe numele său real) atrage vizitatori din întreaga lume.

Tablourile lui Hundertwasser sunt bogat colorate şi se caracterizează prin forme naturale și linii curbe în spirală („linia dreaptă nu corespunde naturii” este una din afirmaţiile acestuia).

Faţada ornamentată într-o diversitate de culori a clădirii Hundertwasserhaus din Viena, captează atenţia într-un mod aproape magic.

Un număr de peste 200 de copaci şi tufe de pe balcoanele şi teraselele de pe acoperiş transformă clădirea Hundertwasser într-o oază verde în mijlocul oraşului.

Hundertwasserhaus se poate admira exclusiv din exterior.

Chiar peste drum de clădirea Hundertwasser se află Hundertwasser Village, care se poate vizita.

El a fost amenajat în perioada 1990-1991, dintr-un vechi atelier de pneuri.

Artistul crease aici un centru comercial unic în propriul stil, cu un „loc în sat“, un bar şi numeroase magazine în stilul Hundertwasser.

Casa artelor din Viena, situată la numai câteva minute de mers pe jos de Casa Hundertwasser, a fost proiectată tot de Friedensreich Hundertwasser.

Nici aici liniile drepte nu îşi găsesc locul, ceea ce este deja tipic pentru casele Hundertwasser.

Pe o suprafaţă expoziţională de 1.600 de metri pătraţi, în afară de expoziţia permanentă Hundertwasser, sunt găzduite şi expoziţii temporare ale diferiţilor artişti.

Prater

Despre Viena mi-ar trebui ore în şir să vorbesc, despre tot ce mi-a plăcut şi mi-a rămas în suflet, însă voi încheia cu parcul de distracţii Prater, pentru că a fost un punct de atracţie în special pentru copii.

Parcul este amenajat pe un vechi teren de vânătoare deschis publicului de către împăratul austriac Iosif al II-lea.

Apoi a fost transformat în zonă de recreație pentru toți austriecii în 1766, fiind astfel unul din cele mai vechi parcuri de distractie din Europa.

Praterul se află în nord-estul și partea centrală și de est a orașului Viena şi se întinde de-a lungul Falezei Dunării, pe o suprafață de 6 km2.

Roata gigantică din Prater este un adevărat simbol al Vienei, cea mai veche roată și cea mai mare din Europa Continentală.

Din ea se poate admira priveliștea întregii Viene. Are peste 25 de cabine și a fost construită în 1895 de către Daniel Prater.

Atracţiile mobile precum Turbo Boos, Ejektion Seat, turnul vienez de cădere liberă sau Space-Shot imprimă o acceleraţie de la 0 la 100.

Iar caruselul cu lanţuri cu o înălţime de 117 m, Turnul Praterului, Praterturn îşi roteşte pasagerii prin aer, cu o viteză de 60 km/h şi oferă o panoramă de vis asupra citadelei.

Experienţă cu adrenalină din plin poate fi găsită la minicarul Boomerang, care circulă înainte şi înapoi, precum și în două montagne russe-uri.

Iar noi ne-am răcorit în instalaţia de distracţie acvatică Aqua Gaudi.

Madame Tussauds

Pentru că am ajuns la Prater, nu puteam să ratăm Muzeul figurilor de ceară , Madame Tussauds, unde am admirat peste 80 de figuri de ceară.

Ne-am conversat cu împăratul Franz Joseph şi a sa Sisi, l-am salutat cu plecăciuni pe preferatul meu Mozart, am râs puţin cu Falco, ne-am fotografiat cu Gustav Klimt şi cu multe alte personalităţi şi personaje istorice pe care le-am întâlnit pe suprafaţa expoziţională de 2000 m² (distribuită pe trei etaje).

Ar fi atât de multe de povestit, dar vă las pe voi să îmi oferiţi prin comentarii şi alte impresii despre Viena.

Pe voi ce oraş v-a impresionat, atât de mult încât să îl consideraţi de suflet ?