Plăcintă cu aluat fraged

0
1969

Această plăcintă este o plăcintă tradițională la noi în familie, în special varianta cu brânză sărată.

O servim ca aperitiv, înainte de felul principal, iar musafirii noștri s-au cam obișnuit cu acest lucru.

De multe ori, la o petrecere, aperitivele au farmecul lor și sunt cele mai așteptate.

Iar această plăcintă vine să echilibreze cumva gustul de maioneză și diferite preparate din carne, de multe ori fiind cea care pune „capacul”, cum se spune.

Pe lângă plăcinta cu brânză sărată, ne-am obișnuit să preparăm cu acest aluat și plăcinta cu mere, fiind puțin aluat și multe mere, deliciul copiilor.

Aluatul se aseamănă puțin cu aluatul de foietaj, pe care îl găsim la orice supermarket, și pe care îl folosim de multe ori în lipsă de timp.

Dar, având în vedere că este preparat în casă, aluatul propus de noi este cu siguranță mai sănătos și mai bun.

Ingrediente aluat

Acest aluat fraged se prepară din două părți, care ulterior se unesc într-un singur aluat.

Prima parte de aluat

  • 200 g făină
  • 1 ou
  • 3 linguri smântână sau iaurt gras
  • un vârf de cuțit sare

A doua parte de aluat

  • 150 g făină
  • 150 g margarină sau unt

Umplutura pentru plăcinta cu brânză

  • 500 g brânză de vaci
  • 150 g telemea sărată
  • 3-4 ouă

Umplutura pentru plăcinta cu mere

  • 1 kg mere
  • zahăr după gust
  • scorțișoară

Mod de preparare

Pentru primul aluat se amestecă făina cu smântâna, sarea și oul și se frământă un aluat care trebuie să aibă  o consistență elastică și să nu fie lipicios.

Dacă îl simțiți lipicios, mai adăugați puțină făină. Dacă este prea tare, adăugați încă o lingură de smântână.

Se lasă primul aluat deoparte, iar pentru cel de al doilea aluat, într-un vas, se amestecă făina cu margarina sau untul.

Eu am folosit margarina Unirea, care se pretează foarte bine la acest aluat, dar și untul este foarte bun și aluatul va fi chiar mai fin.

Se fărâmițează margarina/untul și se amestecă cu făină până când capătă consistența unui fel de aluat.

Se întinde primul aluat cu ajutorul unui sucitor, până la dimensiunea aproximativă a unei tăvi.

Peste primul aluat se întinde al doilea aluat (practic se unge primul aluat cu cel de al doilea, acesta neputând fi întins cu sucitorul datorită grăsimii).

După ce s-a întins cel de-al doilea aluat pe toată suprafața, se împăturește aluatul obținut și apoi se întinde din nou cu sucitorul, pentru ca cele două să devină unul singur.

Se împăturește din nou aluatul astfel obținut și se lasă la „odihnit ” la frigider cel puțin o jumătate de oră.

Plăcinta cu brânză

Pentru plăcinta cu brânză sărată, se amestecă brânza de vaci cu telemeaua sărată rasă și cu 3-4 ouă până când se omogenizează.

Se scoate aluatul de la figider și se împarte în două părți egale.

Prima parte se întinde cu sucitorul până când ajunge la dimensiunea tăvii. Tava se unge cu unt sau margarină și se tapetează cu făină.

Se pune prima foaie de aluat, se adaugă amestecul de brânză și apoi următoarea foaie, după ce s-a întins bine cu sucitorul.

Cele două foi de aluat se lipesc de jur împrejur una cu alta, pentru a nu lăsa umplutura de brânză să iasă.

Se introduce plăcinta la cuptorul preîncălzit la 200 grade.

Se lasă la 200 grade 10-15 minute și apoi se micșorează temperatura la 180 grade. Se mai lasă încă aproximativ 25 minute, depinde de cuptor.

La un moment dat, foaia de deasupra se va umfla, dar dacă este bine lipită de cea de dedesubt, nu se va desprinde.

Când se rumenește, plăcinta este gata.

Plăcinta cu mere

Pentru plăcinta cu mere, se efectuează aceeași pași ca la plăcinta cu brânză, doar umplutura diferă.

Se curăță merele de coajă și se dau pe răzătoarea mare. Se scurg de zeamă, dar să nu fie neapărat uscate. Doar atât cât să nu curgă zeama.

Nu este necesară călirea acestora. Eu le pun crude în plăcintă și sunt delicioase.

Se întinde prima foaie de aluat în tava unsă în prealabil și se așează merele rase.

Se presară zahăr peste mere (în funcție de cât de dulce doriți plăcinta). Eu pun atâta zahăr cât să acopere merele, dar nu foarte mult.

Peste acestea, presar scorțișoară pudră, de asemenea, după gust.

Se întinde și cealaltă foaie de aluat, având grijă să le lipim pentru a nu se desprinde.

Se introduce în cuptorul preîncălzit și se lasă aproximativ 40-45 minute.

Când se scoate de la cuptor, se presară zahăr pudră.

Se poate servi și caldă, lângă înghețată de vanilie, dar și rece.

Poftă bună!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.