Istanbul – giuvaer turcesc!

0
470

Când mă gândesc la Istanbul, nu pot să nu am un zâmbet larg pe faţă, deoarece îmi aduc aminte de prima senzație când am păşit în acest oraş, complet diferit de ceea ce văzusem până atunci.

Prima senzație a fost o atmosferă de vacanţă, cu oamenii calzi şi zâmbitori, cu străduţe înguste şi aglomerate, cu magazine diverse şi cu sute de culori.

Îmi aduc aminte de vânzătorii stradali care se plimbau cu felii imense de pepene roşu care te îmbiau, sau cu tot felul de patiserie turcească cum nu mai mâncasem nicăieri.

Turcii ospitalieri te invitau la o ceşcuţă minusculă de ceai, tradiţional pentru ei, şi chiar dacă nu cumpărai nimic, te tratau ca şi cum ai fi cumpărat tot magazinul.

Istanbul a fost prima mea întâlnire cu Turcia.

Au urmat multe concedii în Turcia, în principal în Kusadasi şi Antalya, dar aceeaşi bucurie de a revedea peisaje de vis, oameni muncitori şi primitori şi vacanţe minunate.

Despre Istanbul

Istanbul este cea mai mare concentrare urbană a Turciei și singurul megalopolis din lume întins pe două continente, Europa şi Asia.

Este situat în nord-estul Mării Marmara.

Oficial a primit denumirea turcă de Istanbul în 28 martie 1930, până atunci păstrându-și pe plan internațional numele antic și tradițional de Constantinopol.

Cu o populație de peste 18,8 miloane Istanbulul este un megalopolis, precum și principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei.

Se întinde peste 27 de districte din cele 39 ale provinciei cu același nume, fiind una dintre cele mai mari metropole din lume.

Partea europeană a Istanbulului se află situată în regiunea istorică Tracia, iar cea asiatică în Anatolia.

Istanbulul a fost înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO începând cu anul 1985.

Asemănător cu Constantinopolul în evul mediu, astăzi Istanbul este cea mai mare aglomerare umană a Europei.

Cu numele de Constantinopol, orașul a servit drept capitală a Imperiului Roman în totalitatea sa, în două scurte perioade ale secolului al IV-lea e.n..

Apoi a fost capitala Imperiului Roman de Răsărit (Imperiul Bizantin) până la cucerirea turcă din anul 1453 și a Imperiului Otoman, până la transformarea acestuia în Republica Turcia.

Pe parcursul unui mileniu, Constantinopolul și imperiul său au fost stindardul civilizației și culturii europene medievale, păstrătoare ale tezaurului de cultură, artă și civilizație antică.

Obiective turistice din Istanbul

Există numeroase atracţii de vizitat în Istanbul şi multe dintre ele sunt atât de spectaculoase încât nu ai voie să treci prin Istanbul şi să nu le bifezi.

Trei dintre aceste atracţii turistice se află în acelaşi cartier, Sultanahmet şi sunt conectate între ele de grădini verzi și întinse, resprectiv Moscheea Albastră, Hagia Sofia și  Palatul Topkapi.

Moscheea Albastră

Construită în secolul al XVII-lea pe vremea sultanului Ahmet I, Moscheea  Albastră este cea mai frumoasă moschee din Istanbul.

Moscheea Albastră conține nu mai puțin de 21000 de plăci de ceramică albastră de Iznik, 200 de vitralii pe post de ferestre și sute de metri pătrați de covor roșu decorat cu simboluri misterioase.

Am rămas copleşită în faţa unei asemenea lucrări de artă şi pot spune că nu mai văzusem niciodată asemenea măiestrie şi atâta albastru (care întâmplător este şi culoarea mea preferată).

O altă caracteristică a acestei moschei este faptul că ea deține 6 minarete (cele mai multe din Turcia).

Minaretele sunt turnurile anexe ale unei moschei, amenajate în partea superioară, cu un balcon circular de unde „muezinul” cheamă credincioşii la rugăciune.

În Moscheea Albastră au loc zilnic toate cele 5 slujbe specifice islamului, iar în timpul slujbelor accesul vizitatorilor nu este permis.

Daca aveti noroc si nu prindeti slujba, accesul în moschee este gratuit.

Hagia Sofia

Hagia Sophia sau Biserica Sfintei Întelepciuni este una dintre cele mai mari construcții religioase din lume.

Aceasta a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee iar astăzi este muzeu.

A fost cladită pe ruinele altor două biserici la ordinul împăratului Iustinian I care şi-a dorit un lăcaş de cult decorat cu aur, argint si marmură aduse din Grecia și Africa.

Hagia Sofia este acoperită de un dom cu diametrul de 31 de metri având o înălţime de 56 de metri.

Este un exemplu de arhitectură bizantină, interiorul decorat cu mozaicuri și coloane de marmură, precum şi acoperişul sunt de o mare importanţă artistică.

Una din curiozităţile pe care le puteţi vedea acolo este coloana de marmură din spaţiul central pe care există o amprentă de palmă care a intrat în legendele creştine şi turceşti.

Legenda leagă urma acelei palme pe piatră de trecerea Sfintei Fecioare prin ținutul acelei biserici.

O altă legendă spune că Sultanul Mahomed, cuceritorul Constantinopolului, a dat ordin ca Sfânta Sofia să fie transformată în moschee, iar pe unul din pereții albi s-a păstrat amprenta palmei pline de sânge a sultanului.

O altă legendă (apărută încă de pe vremea lui Iustinian I) spune că dacă îţi bagi degetul mare într-o mică gaură aflată pe o coloană, denumită coloana dorinţelor şi aceasta se umezeşte, vei fi vindecat de toate suferinţele.

Taxa de intrare la Hagia Sofia este de 72 de lire turceşti, aproximativ 10 €.

Palatul Topkapi

Palatul Topkapi reprezintă unul dintre simbolurile oraşului şi unul dintre cele mai vizitate obiective din Istanbul.

Palatul a fost construit la ordinele lui Mehmet Cuceritorul, între 1459 şi 1465, pe colina cea mai înaltă din vechiul Constantinopol, pentru a servi drept centru de administrare a Imperiului Otoman timp de aproape 400 de ani.

Acesta a fost folosit ca primă reşedinţă pentru 22 de sultani otomani şi familiile lor, până când Sultanul Abdulmecid I a mutat curtea regală în Palatul Dolmabahce în anul 1853.

Dupa declinul Imperiului Otoman, Palatul Topkapi a fost transformat în muzeu, odată cu crearea Republicii Turcia, în anul 1924.

Mărginit de mare la est şi sud, iar la vest şi sud de Parcul Gülhane, fosta Grădină Imperială, Palatul Topkapi este înconjurat de ziduri de apărare, în care sunt deschise trei porţi principale de acces: Poarta Imperială, Poarta Otluk şi Poarta Demir, precum şi alte câteva porţi secundare.

Palatul este înconjurat de 4 km de ziduri înalte si are o suprafata de 700.000 metri patrati.

Palatul este compus din patru secțiuni si multe expoziții cum ar fi trezoreria, armureria, colecția de ceasuri, colecția de caftane, colecția de portrete şi relicve sacre ale profeților.

Printre sectoarele palatului care se bucură de cea mai mare atenţie din partea publicului vizitator se numără: Tezaurul Imperial, Relicvele Sfinte, Haremul, Consiliul Imperial, Camera de Audienţe şi, nu în ultimul rând, Terasa Imperială.

Haremul era locul unde familia sultanului locuia, un loc interzis, privat, care dispunea de 300 de camere, 9 băi turcesti (hamam), 2 moschei și un spital.

În zona Haremului sunt expuse cele mai frumoase mostre de faianţă de Iznik.

Diamantul Lingurarului – sau diamantul Kasikci este o altă atracţie pentru vizitatori.

Acesta este expus în cadrul Trezoreriei, fiind un diamant de 86 de carate, al cincilea diamant ca mărime din lume şi cel mai prețios exponat al muzeului de la Palatul Topkapi.

Taxa de vizitare este de aproximativ 10 € pentru adulți (72 lire), iar accesul copiilor cu vârste de până la 12 ani este gratuit. Taxa nu include vizitarea Haremului, pentru care se cumpără bilet separat şi este 42 lire turceşti, aproximativ 5 euro.

Palatul Dolmabahce

Palatul Dolmabahce, comoara de pe malul Bosforului, este o adevarată bijuterie arhitecturală.

Este unul dintre cele mai somptuoase palate din lume.

Pe timpul domniei Sultanului Abdulmecid, cel de-al 31-lea sultan al Imperiului Otoman, a fost ridicat Palatul Dolmabahce, sub îndrumarea iscusită a celor mai destoinici arhitecți ai vremii.

Constructia a durat 13 ani, între 1843 si 1856, fiind alcătuită din 15.000 de metri pătrați construiți, 285 de camere, fără a socoti băile, holurile și anexele şi 43 de saloane de recepţie.

În palat se întâlnește opulența orientală a celor șase sultani care l-au locuit (ultimii conducători ai Imperiului Otoman) dar și rafinamentul occidental (palatul seamănă mai mult cu o reședința imperială franceză sau austriacă).

După proclamarea Republicii Turcia de către Kemal Mustafa Ataturk, primul preşedinte al ţării, acesta a trăit şi şi-a desfăşurat activitatea la palat timp de 4 ani, cu intermitenţe, în perioada 1927-1938.

Până în anul 1949, în timpul lui Ismet Inonu, palatul a fost folosit ca Birou Prezidenţial, iar începând cu 1984, Palatul Dolmabahce a fost transformat în palat-muzeu şi a fost deschis publicului larg.

Palatul este format din trei părţi principale: Apartamentele Administrative, Sala de Ceremonii şi Haremul Imperial.

Haremul reprezintă cea mai importantă parte a complexului, atât datorită rolului pe care-l avea dar şi graţie frumuseţii construcţiei şi a decoraţiunilor.

Aici se pot admira covoare de Hereke, candelabre şi balustrade de cristal, precum şi şeminee unice în lume.

Hamamul imperial este decorat cu alabastru egiptean şi este impresionant.

Candelabrul de 4.5 tone din Sala de Ceremonii a fost un cadou din partea Reginei Victoria a Angliei şi este cel mai mare candelabru din cristal de Boemia din lume.

În 2014, într-o anexă a palatului a fost inaugurat Muzeul Naţional de Pictură al Palatului Dolmabahce. Acesta conţine 202 opere de artă din secolele al XIX-lea si al XX-lea.

Intrarea în Palatul Dolmabahce costă 60 de Lire, iar secţiunea Haremului costă 40 de Lire Turceşti.

Marele Bazar

Nu se poate să vizitaţi oraşul Istanbul şi să nu treceţi şi prin Marele Bazar.

Marele Bazar reprezintă una dintre cele mai mari şi mai vechi pieţe acoperite din lume, care cuprinde un total de 61 de străzi şi peste 3.000 de magazine.

În 2014, Marele Bazar a devenit cel mai vizitat obiectiv turistic din întreaga lume. Anual are peste 91 de milioane de vizitatori.

Străzile sunt acoperite de pânză şi căptuşite pe ambele părţi de tarabe mici.

Standurile care comercializează produse similare sunt de obicei grupate.

Preţurile sunt rareori fixe, astfel încât tocmeala este partea cea mai importantă a ritualului comercial de la Marele Bazar.

Cele mai căutate produse din Bazar sunt bijuteriile, ceramica, covoarele, broderiile, condimentele și antichitățile.

Dar în Bazar poți cumpăra aproape orice, dacă ai răbdare să străbați miile de magazine întinse pe cele 61 de străzi ce compun piața.

Sunt foarte multe atracţii în Istanbul şi nu prea ai cum să te plictiseşti.

Nenumărate biserici, moschei, palate şi muzee care ne dezvăluie cultura orientală, religia şi obiceiurile diferite de cele ale occidentalilor.

Iar croaziera pe Bosfor este poate cea mai frumoasă atracţie turistică din Istanbul, unde pe lângă relaxarea de cca 90 minute (45 dus/45 întors) poți să admiri construcţiile impresionante de pe marginea Bosforului, palate otomane, fortăreţe, moschei, hoteluri şi reşedinţe luxoase.

Recomand din toată inima acest oraș minunat!

Tesekkurler Istanbul!