Când mă gândesc la Istanbul, nu pot să nu am un zâmbet larg pe faţă, deoarece îmi aduc aminte de prima senzație când am păşit în acest oraş, complet diferit de ceea ce văzusem până atunci.
Prima senzație a fost o atmosferă de vacanţă, cu oamenii calzi şi zâmbitori, cu străduţe înguste şi aglomerate, cu magazine diverse şi cu sute de culori.
Îmi aduc aminte de vânzătorii stradali care se plimbau cu felii imense de pepene roşu care te îmbiau, sau cu tot felul de patiserie turcească cum nu mai mâncasem nicăieri.
Turcii ospitalieri te invitau la o ceşcuţă minusculă de ceai, tradiţional pentru ei, şi chiar dacă nu cumpărai nimic, te tratau ca şi cum ai fi cumpărat tot magazinul.
Istanbul a fost prima mea întâlnire cu Turcia.
Au urmat multe concedii în Turcia, în principal în Kusadasi şi Antalya, dar aceeaşi bucurie de a revedea peisaje de vis, oameni muncitori şi primitori şi vacanţe minunate.
Despre Istanbul
Istanbul este cea mai mare concentrare urbană a Turciei și singurul megalopolis din lume întins pe două continente, Europa şi Asia.
Este situat în nord-estul Mării Marmara.
Oficial a primit denumirea turcă de Istanbul în 28 martie 1930, până atunci păstrându-și pe plan internațional numele antic și tradițional de Constantinopol.
Cu o populație de peste 18,8 miloane Istanbulul este un megalopolis, precum și principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei.
Se întinde peste 27 de districte din cele 39 ale provinciei cu același nume, fiind una dintre cele mai mari metropole din lume.
Partea europeană a Istanbulului se află situată în regiunea istorică Tracia, iar cea asiatică în Anatolia.
Istanbulul a fost înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO începând cu anul 1985.
Asemănător cu Constantinopolul în evul mediu, astăzi Istanbul este cea mai mare aglomerare umană a Europei.
Cu numele de Constantinopol, orașul a servit drept capitală a Imperiului Roman în totalitatea sa, în două scurte perioade ale secolului al IV-lea e.n..
Apoi a fost capitala Imperiului Roman de Răsărit (Imperiul Bizantin) până la cucerirea turcă din anul 1453 și a Imperiului Otoman, până la transformarea acestuia în Republica Turcia.
Pe parcursul unui mileniu, Constantinopolul și imperiul său au fost stindardul civilizației și culturii europene medievale, păstrătoare ale tezaurului de cultură, artă și civilizație antică.
Obiective turistice din Istanbul
Există numeroase atracţii de vizitat în Istanbul şi multe dintre ele sunt atât de spectaculoase încât nu ai voie să treci prin Istanbul şi să nu le bifezi.
Trei dintre aceste atracţii turistice se află în acelaşi cartier, Sultanahmet şi sunt conectate între ele de grădini verzi și întinse, resprectiv Moscheea Albastră, Hagia Sofia și Palatul Topkapi.
Moscheea Albastră
Construită în secolul al XVII-lea pe vremea sultanului Ahmet I, Moscheea Albastră este cea mai frumoasă moschee din Istanbul.
Moscheea Albastră conține nu mai puțin de 21000 de plăci de ceramică albastră de Iznik, 200 de vitralii pe post de ferestre și sute de metri pătrați de covor roșu decorat cu simboluri misterioase.
Am rămas copleşită în faţa unei asemenea lucrări de artă şi pot spune că nu mai văzusem niciodată asemenea măiestrie şi atâta albastru (care întâmplător este şi culoarea mea preferată).
O altă caracteristică a acestei moschei este faptul că ea deține 6 minarete (cele mai multe din Turcia).
Minaretele sunt turnurile anexe ale unei moschei, amenajate în partea superioară, cu un balcon circular de unde „muezinul” cheamă credincioşii la rugăciune.
În Moscheea Albastră au loc zilnic toate cele 5 slujbe specifice islamului, iar în timpul slujbelor accesul vizitatorilor nu este permis.
Daca aveti noroc si nu prindeti slujba, accesul în moschee este gratuit.
Hagia Sofia
Hagia Sophia sau Biserica Sfintei Întelepciuni este una dintre cele mai mari construcții religioase din lume.
Aceasta a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee iar astăzi este muzeu.
A fost cladită pe ruinele altor două biserici la ordinul împăratului Iustinian I care şi-a dorit un lăcaş de cult decorat cu aur, argint si marmură aduse din Grecia și Africa.
Hagia Sofia este acoperită de un dom cu diametrul de 31 de metri având o înălţime de 56 de metri.
Este un exemplu de arhitectură bizantină, interiorul decorat cu mozaicuri și coloane de marmură, precum şi acoperişul sunt de o mare importanţă artistică.
Una din curiozităţile pe care le puteţi vedea acolo este coloana de marmură din spaţiul central pe care există o amprentă de palmă care a intrat în legendele creştine şi turceşti.
Legenda leagă urma acelei palme pe piatră de trecerea Sfintei Fecioare prin ținutul acelei biserici.
O altă legendă spune că Sultanul Mahomed, cuceritorul Constantinopolului, a dat ordin ca Sfânta Sofia să fie transformată în moschee, iar pe unul din pereții albi s-a păstrat amprenta palmei pline de sânge a sultanului.
O altă legendă (apărută încă de pe vremea lui Iustinian I) spune că dacă îţi bagi degetul mare într-o mică gaură aflată pe o coloană, denumită coloana dorinţelor şi aceasta se umezeşte, vei fi vindecat de toate suferinţele.
Taxa de intrare la Hagia Sofia este de 72 de lire turceşti, aproximativ 10 €.
Palatul Topkapi
Palatul Topkapi reprezintă unul dintre simbolurile oraşului şi unul dintre cele mai vizitate obiective din Istanbul.
Palatul a fost construit la ordinele lui Mehmet Cuceritorul, între 1459 şi 1465, pe colina cea mai înaltă din vechiul Constantinopol, pentru a servi drept centru de administrare a Imperiului Otoman timp de aproape 400 de ani.
Acesta a fost folosit ca primă reşedinţă pentru 22 de sultani otomani şi familiile lor, până când Sultanul Abdulmecid I a mutat curtea regală în Palatul Dolmabahce în anul 1853.
Dupa declinul Imperiului Otoman, Palatul Topkapi a fost transformat în muzeu, odată cu crearea Republicii Turcia, în anul 1924.
Mărginit de mare la est şi sud, iar la vest şi sud de Parcul Gülhane, fosta Grădină Imperială, Palatul Topkapi este înconjurat de ziduri de apărare, în care sunt deschise trei porţi principale de acces: Poarta Imperială, Poarta Otluk şi Poarta Demir, precum şi alte câteva porţi secundare.
Palatul este înconjurat de 4 km de ziduri înalte si are o suprafata de 700.000 metri patrati.
Palatul este compus din patru secțiuni si multe expoziții cum ar fi trezoreria, armureria, colecția de ceasuri, colecția de caftane, colecția de portrete şi relicve sacre ale profeților.
Printre sectoarele palatului care se bucură de cea mai mare atenţie din partea publicului vizitator se numără: Tezaurul Imperial, Relicvele Sfinte, Haremul, Consiliul Imperial, Camera de Audienţe şi, nu în ultimul rând, Terasa Imperială.
Haremul era locul unde familia sultanului locuia, un loc interzis, privat, care dispunea de 300 de camere, 9 băi turcesti (hamam), 2 moschei și un spital.
În zona Haremului sunt expuse cele mai frumoase mostre de faianţă de Iznik.
Diamantul Lingurarului – sau diamantul Kasikci este o altă atracţie pentru vizitatori.
Acesta este expus în cadrul Trezoreriei, fiind un diamant de 86 de carate, al cincilea diamant ca mărime din lume şi cel mai prețios exponat al muzeului de la Palatul Topkapi.
Taxa de vizitare este de aproximativ 10 € pentru adulți (72 lire), iar accesul copiilor cu vârste de până la 12 ani este gratuit. Taxa nu include vizitarea Haremului, pentru care se cumpără bilet separat şi este 42 lire turceşti, aproximativ 5 euro.