Slăbitul între obsesie şi necesitate

1
483

Slăbitul a devenit în ziua de azi un subiect pe care toată lumea îl abordează, toată lumea îl cunoaşte şi are o părere; există numeroase cure şi diete foarte cunoscute şi probabil majoritatea dintre noi am urmat măcar o dată în viaţă o cură de slăbire (exceptând persoanele foarte norocoase care au un metabolism şi nişte arderi care pur şi simplu nu lasă grăsimea să se depună).

De ce vor femeile să slăbească?

Femeile vor să fie slabe pentru că asociază slăbitul cu succesul, spun specialiştii.

„Moda slăbitului” este o consecinţă firească a factorilor socio-culturali actuali.

Ne lăsăm influenţate de imaginea unor vedete, de postări din social media şi devenim nemulţumite de noi, de imaginea noastră şi de kg pe care le considerăm vinovate de stresul pe care ni-l induce problema slăbitului.

Să nu crezi că vedetele nu au această problemă!

Au şi vedetele această problemă şi fiind persoane publice se stresează mult mai mult decât noi (persoanele de rând) pentru felul în care arată şi pentru fiecare kg în plus care vine într-o zi în care şi-au făcut puţin de cap (culinar vorbind :)).

Slăbitul este de multe ori o necesitate

Dar există şi situaţia când slăbitul este o necesitate, când problema a devenit una medicală şi nu estetică şi de slăbit poate depinde viaţa unui om.

În aceste cazuri grăsimea îngreunează ritmul cardiac şi funcţionarea organelor interne, apar numeroase probleme care formează un cerc vicios şi a căror rezolvare poate fi în mod miraculos slăbitul.

Bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, tulburările de respiraţie, diabetul şi cancerul sunt principalele „efecte secundare“ ale obezităţii. În aceste cazuri, slăbitul nu este doar o necesitate! De slăbit poate depinde chiar viaţa unui om.

Dar la fel de periculos poate fi şi slăbitul obsesiv şi din raţionamente estetice. Specialiştii avertizează că între preocuparea excesivă şi obsesia pentru slăbit este o linie foarte fină.

Există multe persoane care ajung în pragul bulimiei sau anorexiei, care se vindecă greu şi cu consecinţe grave.

Am întâlnit o persoană care după numeroase diete şi înfometări pentru a slăbi, a ajuns anorexică, cu dificultăţi la înghiţire, cu numeroase perfuzii pentru a putea trăi (hrănită prin vene pentru că pur şi simplu organismul nu mai accepta hrana) şi dornică de a redeveni ceea ce a fost: un om normal care trăieşte, se hrăneşte şi se bucură de viaţă.

Majoritatea femeilor vor să slăbească pentru a arăta mai bine şi pentru a fi mai sănătoase

Dar să lăsăm extremele şi să revenim la majoritatea femeilor din ziua de azi, care vor să slăbească pentru că vor să arate bine şi de ce nu, să fie mai sănătoase.

În vremurile actuale, în care imaginea este mai mult decât importantă, precuparea femeilor pentru un fizic frumos este firească, spun unii specialişti.

Până la un punct, nu e nimic rău în dorinţa de a avea o greutate scăzută, fie că vorbim de femeile de 20 sau de 40 de ani.

Greutatea corporală este importantă pentru sănătate, dar este apreciată în zilele noastre şi ca un etalon al frumuseţii.

Între dorinţa de a avea o greutate optimă şi obsesia pentru slăbit este o diferenţă considerabilă. Şi acest lucru ar trebui să ne dea de gândit.

Până unde merge dorinţa de a arăta bine şi unde începe obsesia cântarului, de a avea cât mai puţine kg?

Şi până la urmă, ce contează cu adevărat? Câte kg arată cântarul sau cum sunt distribuite kilogramele între masă musculară, grăsime şi apă?

Da, slăbitul poate fi periculos dacă nu se realizeaza cu rabdare şi cu conştientizare a importanţei sănătăţii.

Cum ne dăm seama că slăbitul a devenit o obsesie?

  • te cântăreşti în fiecare dimineaţă, uneori chiar şi de două ori pe zi pentru că eşti nerăbdătoare să vezi rezultatele dietei cât mai rapid

  • cauţi în mod constant diverse diete, de cele mai multe ori, încercate de prietene sau luate din surse nesigure, şi eşti permanent nemulţumită de rezultate
  • revii la alimentaţia obişnuită dinaintea dietei şi te îngraşi la loc, poate chiar pui mai multe kg în plus
  • faci orice fel de compromisuri doar pentru a pierde câteva kg, ţii diete drastice şi te înfometezi, ţii posturi intermintente sau nu mânanci deloc şi asta te afectează atât fizic cât şi psihic

  • faci sport în mod obsesiv dar în loc să pierzi din kg creşti masa musculară şi nu lucrezi la alimentaţie, după care eşti nemulţumită şi renunţi la sport, ceea ce nu face decât să agraveze lucrurile;

Ce ar trebui să faci pentru a scăpa de obsesie?

  • să te cântăreşti o dată pe săptămână, iar în rest să ascunzi cântarul, astfel încât tentaţia de a te cântări să fie diminuată.
  • evită dietele draconice care implică înfometare şi urmează un regim de slăbit care implică o alimentaţie săracă în grăsimi şi calorii, porţii mai mici şi mult sport.
  • încearcă să te gândeşti ce este bine pentru tine, să îţi faci propriul plan alimentar şi să respecţi echilibrul între proteine, grăsimi şi carbohidraţi pentru a beneficia timp îndelungat de efectele acestui stil de alimentaţie
  • nu reveni la greşelile alimentare pe care le făceai în trecut! Kilogramele vor reveni şi se va instala frustrarea şi renunţarea la tot ce a fost bun în planul tău;

  • permite-ţi din când în când o recompensă şi mănâncă ceva ce îţi place mult, chiar dacă este mai caloric, mai puţin sănătos şi destul de periculos pentru slăbit. Te vei simţi bine, vei scăpa de frustrări şi îţi vei continua dieta zilele următoare cu mai multă ambiţie.

  • evită ronţăielile nesănătoase între mese, acestea pot fi chiar sursa îngrăşării tale. Dacă ţi se face foame între mese, asigură-te că ceea ce mănânci ca gustare este sănătos şi nu îngraşă (poţi încerca cu rondele de morcovi, mere, ardei capia, migdale sau nuci, etc).
  • încearcă să ai 3 mese principale pe zi şi două gustări sănătoase. Nu ţi se va face foame şi organismul va consuma energie şi calorii din ceea ce îi oferi, fără să îşi facă “depozite” de grăsime în eventualitatea în care nu va mai fi hrănit în perioada următoare

  • probabil ştii deja că cea mai bună şi sănătoasă variantă prin care poţi să slăbeşti este respectarea unei diete personalizate, oferită de nutriţionist. Nu te zgârci când vine vorba de sănătatea ta şi apelează la un nutriţionist care îţi va oferi un plan alimentar studiat şi optim pentru organismul tău, astfel încât vei slăbi sănătos
  • nu face şi din sport o obsesie. Fă totul din plăcere astfel încât să nu devină o greutate şi o corvoadă orele petrecute în sălile de sport. Astfel vei fi motivată şi nu obsedată, iar sportul şi noul tău stil de alimentaţie vor deveni încet încet stilul tău de viaţă, modul de a fi.

Concluzie

Renunţă la obsesia pentru greutate şi pune sănătatea ta pe primul loc!

Slăbeşte sănătos şi alcătuieşte-ţi un plan alimentar echilibrat (apelează cu încredere la nutriţionişti)!

Nu îţi priva corpul de nutrienţii atât de necesari pentru sănătate!

Dacă vei slăbi prin înfometare sau prin diete draconice, întreg organismul va avea de suferit, vei fi lipsită de vitalitate şi energie, de vitamine şi minerale şi, în final, imunitatea va fi compromisă şi te vei îmbolnăvi! Nu vrei să ajungi aici, nu-i aşa?

Ai răbdare cu tine şi cu noul tău plan! Dă-i corpului tău timp să se obişnuiască şi nu fi atât de grăbită! Cel mai bine este să slăbeşti în timp şi nu rapid, pentru ca organismul să poată memora noua ta greutate şi să vrea să se oprească acolo!

Fii indulgentă cu tine şi iubeşte-te! Vei fi surprinsă de cât de bine te simţi făcând în ritmul tău ceea ce îţi place, făsă să fi mereu contra cronometru.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.