12 modalități de a preveni mâncatul pe bază de stres

0
449

Izolarea în casă poate duce la anumite obiceiuri nesănătoase cum ar fi mâncatul pe bază de stres sau plictiseală.

În timp ce mâncatul îți poate aduce anumite satisfacții în perioade de stres și este o reacție oarecum normală, mâncatul peste măsură în mod regulat poate afecta în mod negativ sănătatea dumneavoastră.

Iată 12 modalități de prevenire a mâncatului pe bază de stres în perioada izolării:

1. Faceți o scurtă pauză și gândiți-vă la motivele care vă fac să mâncați

Una dintre modalitățile cele mai importante de a preveni mâncatul peste măsură este să înțelegem ce se întâmplă, și în primul rând, să vedem cum putem elimina stresul și plictiseala.

Dacă realizați că ați început să mâncați prea mult și prea frecvent, faceți o pauză și gândiți-vă dacă mâncați pentru că vă este foame sau există o altă motivație.

Înainte să mâncați, acordați atenție la ceea ce simțiți: stres, plictiseală, singurătate sau nervozitate. Simplul fapt că luați această pauză și evaluați situația vă poate ajuta să înțelegeți situația și să o preveniți pe viitor.

Dacă mâncatul excesiv ajunge până la situația în care simțiti disconfort și aveți apoi sentimente de vinovăție și rușine, s-ar putea să aveți de-a face cu așa numitul „mâncat dezordonat” care ar putea necesita ajutor specializat, dacă singur nu puteți remedia această situație.

2. Înlăturați tentațiile

Deși bomboanele colorate și prajiturelele sau fursecurile arată bine pe masa din bucătărie, această etalare de tentații poate duce la mâncatul necontrolat.

Simpla etalare a acestor tentații duce frecvent la gustat și mâncat chiar dacă nu ne este foame.

Studiile arată că expunerea vizuală la gustări hipercalorice, stimulează o parte a creierului  care modulează controlul impulsului, ceea ce duce la apariția poftelor.

Din acest motiv, este mai bine să ținem tentațiile departe de privirea noastră.

Asta nu înseamnă că nu trebuie să apelați niciodată la aceste tentații. Ocazional o puteți face, dar să nu devină o rutină și o permanență.

3. Mențineți un program de masă sănătos

Faptul că sunteți izolați la domiciliu nu înseamnă că nu puteți să aveți un program de masă sănătos, ci dimpotrivă, acest lucru vă poate ajuta să faceți acest program.

Încercați să țineți un program de 3 mese pe zi, adaptat la programul dumneavoastă actual, în funcție de preferințele și nevoile dumneavoastră.

Acest program vă va ajuta să evitați ronțăitul permanent și gustările dintre mese.

Dacă totuși simțiti nevoia, puteți lua o gustare sănătoasă până la următoarea masă, constând în fructe sau iaurturi.

4. Nu vă impuneți restricții

Una dintre cele mai importante reguli de urmat pentru a nu ajunge la mâncatul necontrolat, este aceea de a nu vă priva corpul de mâncare.

De foarte multe ori, faptul de a fi restrictiv cu mâncarea sau dietele hipocalorice, poate duce la frustrare, ceea ce crează o nevoie de abandonare și mâncat necontrolat.

Prin urmare, nu este o idee foarte bună să urmați o dietă restrictivă, hipocalorică sau să vă privați organismul de mâncare, în special în perioadele de stres.

Studiile arată că dietele restrictive nu doar că sunt ineficiente pe termen lung în pierderea greutății dar pot fi extrem de nocive pentru sănătatea fizică și psihică și pot crește nivelul de stres.

5. Fiți propriul masterchef în bucătărie

Unul dintre lucrurile bune ale izolării este acela de a avea mai mult timp pentru gătit mese sănătoase care duc la o îmbunătățire a întregului sistem digestiv.

Acest lucru include în mod frecvent o creștere a consumului de fructe și legume, crude sau preparate.

Studiile au arătat că persoanele care gătesc propriile mese sunt mai puțin predispuse la obezitate, iar planificarea meselor cu o zi sau două înainte, pe lângă faptul că te ajută să scapi de plictiseală, îmbunătățește și calitatea acestora.

6. Hidratați-vă!

Izolarea vă poate ajuta să fiți mai focusați pe obiceiurile sănătoase, inclusiv acela de a bea suficiente lichide. Menținerea unui nivel de hidratare adecvat este important pentru sănătate și de asemenea, poate preveni mâncatul pe bază de stres.

Studiile au descoperit o asociere între deshidratarea cronică și riscul mare de obezitate. În plus, deshidratarea poate duce la o lipsă de energie și atenție care afectează, de asemenea, obiceiurile alimentare.

Pentru a bea mai multe lichide, adăugați câteva felii de fructe proaspete în apă, pentru a-i îmbunătăți gustul și pentru a nu fi tentat de a bea alte băuturi răcoritoare care pot conține cantități uriașe de zahăr.

7. Faceți mișcare!

Încercați să vă faceți timp pentru mișcare, activități fizice și exerciții ușoare, care pe lângă beneficiile cunoscute, vă pot ajuta să scăpați de plictiseală, stres sau nevoia de a ronțăi permanent.

Chiar dacă ați pierdut legătura cu sala de sport favorită sau cu orele de sport în echipă, încercați ceva nou cum ar fi o sesiune de workout de pe YouTube sau jogging sau chiar o simplă plimbare în apropierea casei dvs.

8. Preveniți plictiseala

Fiecare dintre noi avem hobby-uri de care nu am avut timp să ne ocupăm sau proiecte pe care a trebui să le amânăm datorită programului încărcat.

Faceţi o listă cu ceea ce aveţi de făcut, pentru a putea beneficia din plin de timpul liber atât de preţios.

Acum este momentul perfect pentru a îmbunătăţi un proiect, pentru  a organiza spaţiul de locuit, pentru a urma (online) un curs educaţional sau pentru a ne ocupa de hobby-uri.

Toate acestea vă vor ţine ocupat şi veţi fi astfel mai puţin stresat şi mai puţin tentat de mâncare.

9. Fiți mai atenți atunci când serviți masa!

Pentru a putea controla cât mâncăm, încercaţi să minimalizaţi distragerea atenţiei de către diferite surse (telefon, tv, laptop, etc) în timpul mesei.

Deşi toate acestea pot fi surse de înlăturare a plictiselii şi automat de eliminare a stresului, ar fi bine să luaţi masa departe de toate aceste distracţii.

Încercaţi să vă concentraţi mai mult asupra mâncării, asupra senzaţiei de foame sau saturare, pentru a putea înlătura mâncatul necontrolat.

10. Alegeţi cu grijă mâncarea din frigider şi încercaţi să porţionaţi cu grijă felurile de mâncare

Încercaţi să ţineţi în frigider/bucătărie mâncare bogată în nutrienţi în detrimentul snack-urilor fără valoare nutritivă (bomboane, chipsuri, covrigi,etc).

Exemple de mâncare bogată în nutrienţi sunt nucile, seminţele, fasolea, avocado sau ouăle, toate având un conţinut bogat în proteine, fibre şi grăsimi sănătoase.

Porţionaţi mâncarea şi nu o gustaţi/serviţi direct din castron, deoarece în acest fel, pierdeţi controlul şi veţi mânca mai mult decât v-aţi propus.

11. Fiți cumpătați cu alcoolul

În timp ce un pahar de vin sau un coctail poate fi relaxant, țineți minte că alcoolul vă micșorează inhibițiile, vă crește apetitul și în același timp crește șansele de a mânca necontrolat .

Încercați să vă limitați la un pahar de alcool pe zi pentru a nu stimula și mai mult pofta de mâncare.

12. Păstrați-vă sănatatea, inclusiv pe cea psihică

În timpul unor perioade stresante, este mai important decât oricând să ne păstrăm sănătatea psihică. Mâncatul sănătos este doar o parte din menținerea sănătății și a stării de bine.

Aceasta nu este o perioadă favorabilă pentru restricții, exerciții în exces, încercarea unor diete neatractive sau compararea cu alții, focusarea pe slăbiciuni și complexe.

Dacă aveți complexe legate de imaginea personală și anxietate, încercați să vă focusați asupra reconstruirii unei relații sănătoase cu propriul trup și suflet.

Folosind sfaturile mai sus-menționate nu doar că veți putea limita stresul și mâncatul necontrolat, dar veți putea să îmbunătățiți și alte aspecte legate de sănătate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here