Budapesta – Mireasa Dunării

0
446

Budapesta, capitala Ungariei, este unul dintre cele mai frumoase oraşe europene, care, o dată ce l-am vizitat, va ramâne într-un colţişor al inimii noastre pentru totdeauna.

Mireasa Dunării, cum mai este supranumită pe bună dreptate Budapesta, este străbătută atât de frumos de Dunăre, de la un capăt la celălalt al orașului, dându-i acestuia farmecul, frumuseţea şi importanţa unei mirese.

Dunărea împarte acest oraş în două părţi, Buda şi Pesta, fiecare cu o personalitate individuală, cucerind prin zona istorică (Buda) sau prin cladirile impresionante (Pesta).

Pe malurile Dunării, veţi găsi cele mai frumoase atracţii turistice din Budapesta, încadrate de copaci şi parcuri verzi, care noaptea, devin spectaculoase datorită luminilor magice care le oglindesc în ape.

Pentru mine personal, acest oraş, a constituit în anii copilăriei, o destinaţie-minune, în care dacă vei ajunge, vei râmăne fericit şi fermecat pentru întreaga viaţă.

Şi asta datorită unei excursii pe care mama mea a făcut-o în anii 80, când nu existau prea multe atracţii şi distracţii pentru copii, şi din care s-a întors încărcată cu dulciuri, jucării, haine frumoase şi multe multe amintiri.

Atunci visam să ajung acolo când voi fi mare, iar când am ajuns, imaginea mea feerică despre acest oraş s-a adeverit, Budapesta m-a fermecat din nou, ca adult.

Este suficient să te plimbi de-a lungul fluviului pentru privelişti fermecătoare, să mergi într-o croazieră pe Dunăre, să participi la tururi ghidate sau să hoinăreşti pe străzile minunate ale oraşului şi deja afli legendele şi poveştile Budapestei.

Scurt istoric

Zona Buda este zona de locuit și de odihnă a capitalei, cu zone economice în nord și în sud, iar Pesta este centrul administrativ, comercial și industrial, cu cartiere mari rezidențiale și cu mari stabilimente de divertisment.

Zona capitalei Ungariei a fost locuita de mii de ani. Primele referiri se fac la celţi, apoi la romani. Dupa retragerea romanilor, regiunea a fost controlata pe rand de huni, de gotii de est, de avari sau de alte populatii migratoare.

Ungurii au venit aici în secolul al IX-lea.

În secolul al XIII-lea Buda a devenit oraş de scaun si cel mai important oraş al ţării.

Castelul Buda a fost lărgit si unele biserici au fost construite. Printre acestea se numără Biserica Matthias si Biserica Maria Magdalena.

In timpul domniei regelui Matthias castelul din Buda a trecut prin cea mai glorioasă epocă a sa. Tot în această epocă Pesta a primit privilegii egale cu Buda din partea regelui şi s-a dezvoltat puternic.

Împăratul Leopold I i-a acordat privilegiul de oraș liber în 1703 (atât Pestei, cât și Budei, cea din urmă fiind declarată oficial capitala țării).

În acești ani (începutul anilor 1700) orașele au fost reconstruite complet, iar din anul 1749  împărăteasa Maria Terezia  a început reconstruirea palatului din Buda.

În secolul următor se construiește primul pod permanent peste Dunăre, Podul cu Lanţuri (1839-1849), dar și alte clădiri remarcabile, ca Universitatea Tehnică (1846), Teatrul Naţional (1837), Muzeul Naţional (1838). Între anii 1854-1859 a fost edificată Sinagoga de pe strada Dohany, una din cele mai monumentale sinagogi din lume.

Obiective turistice din Budapesta

Dacă vă planificaţi o excursie în Budapesta, cel mai bun moment ar fi în perioada martie-mai şi septembrie-noiembrie. Atunci vremea este plăcută, iar oraşul nu este atât de aglomerat.

Sunt multe obiective turistice de vizitat, iar sfatul meu este sa mergeţi pe jos pentru a beneficia din plin de toată priveliştea minunată, iar dacă vi se face foame, să puteţi gusta minunatele mâncăruri tradiţionale ungureşti (gulas, papricas, supa de chimen, etc).

Pentru mine, primul obiectiv trebuia să fie Podul cu lanţuri, şi asta pentru că din poveştile mamei mele, acesta era minunat, un pod cu lanţuri luminate peste Dunăre, cu leii care păzesc acest pod şi cu legende nenumărate.

Podul cu lanţuri

În Budapesta există 9 poduri fascinante peste Dunăre, însă cel mai popular şi mai frumos dintre ele este Podul cu Lanturi, care face legătura între Buda şi Pesta.

A fost inaugurat în anul 1849 şi a fost conceput de un inginer englez. La momentul inaugurării, acesta era unul dintre cele mai mari poduri din lume, având o lungime de 202 metri.

La momentul construcției sale, el a fost considerat ca fiind unul dintre minunile ingineriei din epoca modernă şi a dobândit o semnificație enormă în viața economică, socială și culturală a țării, la fel ca și Podul Brooklyn în New York.

După cum vă spuneam de legendele cu care am copilărit, una dintre ele sună aşa:

„La inaugurare, sculptorul care a împodobit podul, printre altele, cu statuile a patru lei uriaşi, care păzesc intrările pe pod, câte doi, a promis că se sinucide dacă cineva ar putea găsi un cusur lucrării lui. Se spune că o cucoană i-a reproşat că leii lui nu au limbă. Artistul i-a replicat: Aveţi pisică acasă? Ea are limbă şi atunci când nu i-o vedeţi. Dacă băgaţi mâna în gura leilor mei, veţi vedea că şi ei au limbă. Într-adevăr, leii sunt sculptaţi până în cele mai mici detalii. Totuşi, de supărare că i s-a adus acest reproş, artistul s-a aruncat în apele Dunării“.

Nimic nu egalează frumuseţea podurilor peste Dunăre, iluminate feeric pe timp de noapte.

În perioada iulie si august, la fiecare sfârşit de săptămână, în Budapesta sunt organizate diverse evenimente culturale, iar Podul cu Lanţuri găzduieşte cel mai mare festival al verii, numit „Vara pe Podul cu Lanturi“.

În anul 1976, traseul podurilor dunărene din Budapesta a fost inclus în patrimoniul UNESCO

Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului este clădirea în care funcționează parlamentul maghiar, un palat superb așezat pe malul fluviului.

Această clădire este una dintre cele mai vechi și a treia cea mai mare din Europa dintre clădirile parlamentare, fiind o capodoperă arhitecturală.

Clădirea a fost construită în stil neo-gotic şi inaugurată în 1886 şi cuprinde 691 de camere şi numeroase coridoare impresionante şi scări care însumează împreună în jur de 19 km lungime.

Dar cea mai spectaculoasă imagine este aceea a palatului noaptea, când cele 90 de statui din exterior privesc spre turiştii care rămân fără cuvinte la minunăţia care le cuprinde ochii.

Aşa am rămas şi eu, mută de admiraţie, exact ca atunci când eram copil şi ascultam cu gura deschisă la poveştile  mamei despre Budapesta.

Palatul se poate vizita, iar tururile ghidate durează aproximativ 45 de minute şi costă 2400 forinţi (HUF), respectiv aproximativ 7 euro.

Castelul Buda

 

Castelul Buda este una dintre cele mai spectaculoase clădiri construite în secolul al 18-lea și care a înlocuit un vechi castel din secolul al 13-lea construit cu scopul inițial de a proteja împotriva atacurilor tătare si mongole.

Arhitectura acestuia combină stilul romanic, cu cel baroc și gotic, dar castelul este interesant și datorită impresionantelor culoare medivale ale clădirii.

Pe langa castel, aici mai puteți vizita Muzeul National de Istorie a Budapestei, Muzeul de Artă Contemporană și Galeriile Naționale.

Biletul de intrare costa 10 euro/adult si 5 euro/copil, iar cel mai repede poti ajunge aici cu autobuzul varbusz, care pleaca din statia Varfok si ajunge pana in varful dealului. Inainte sa iti planifici o vacanta in Budapesta, tine cont de faptul ca in ziua de luni castelul este inchis.

Castelul Buda este, de asemenea, casa unui mare sistem de pivnițe interconectate, care este format din peșteri naturale create de apele termale și de pasajele făcute de om.

Peșterile au fost locuite de omul preistoric și, mai recent, au fost utilizate ca bază militară secretă în timpul Războiului Rece, dar și ca spital în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Locuitorii au folosit cavernele timp de mai multe secole pentru depozitare și adăpost. O parte a acestui sistem complex de pivnițe poate fi vizitat la Labirintul Castelului Buda și la Spitalul din Stânca (Hospital on the Rock).

Cum intri in labirint, ești întampinat de acorduri de muzică clasică și operă, care se aude de jos, din tuneluri.

Continuând drumul prin labirintul slab luminat, vei da peste niște ecrane care afișează mai multe fragmente de cladiri, dar și mormântul lui Vlad Țepeș, denumit Dracula. Dracula a fost închis aici, în labirint, de către regele Matei Corvin.

Bastionul Pescarilor

Așezat în apropiere de Castelul Buda, în zona medievală a orașului, Bastionul Pescarilor este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Budapesta.

De asemenea, este și cel mai înalt punct de observație de unde poți admira priveliști impresionante ale orașului și ale Dunării.

Arhitectura neo-romanică a bastionului are turnuri conice, șapte dintre ele reprezentând cele șapte triburi maghiare originale.

Bastionul este considerat a fi numit după breasla pescarilor, care se presupune că a apărat zona de invadatori în timpul Evului Mediu.

Bastionul Pescarilor este unul dintre cele mai frumoase locuri din Budapesta, loc în care te vei bucura de panorame minunate ale clădirii Parlamentului și, desigur, ale Dunării.

Din fericire, în ziua în care am ajuns acolo era soare, o zi superbă de început de vară, și ne-am putut bucura din plin de toate plimbările și de panorama magnifică.

Biserica Matyas

Biserica Matyas este un important obiectiv turistic din Budapesta, fiind situată în Piața Sfintei Treimi din Budapesta, în fața Bastionului Pescarilor.

În conformitate cu tradiția bisericii, ea a fost construită inițial în stil romanic în 1015.

Clădirea actuală este realizată în stil gotic și a fost restaurată la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Ea a fost biserica domnească a Regatului Ungariei, loc de botez, încoronare și prohodire a membrilor familiei regale.

Își are denumirea de la faptul că aici a avut loc nunta regelui Ungariei, Matia Corvin (1458-1490).

Este unul dintre cele mai importante sanctuare catolice din Budapesta.

Prețul unui bilet pentru vizitarea bisericii este de aproximativ 5 euro, iar în fiecare seară de duminică, aici au loc concerte gratuite de orgă, care te fac să te cutremuri la propriu de pioșenie și plăcere auditivă.

Piața Eroilor si Monumentul Mileniului

Piața Eroilor din Budapesta este o vastă piață monumentală situată între partea de sus a Bulevardului Andrassy și intrarea în Parcul orașului.

Piața și Bulevardul Andrassy au fost înscrise de UNESCO în patrimoniul mondial.

Piața este organizată în jurul esplanadei Monumentului Mileniului, construit pentru a celebra o mie de ani de la așezarea ungurilor în câmpia Panoniei.

Monumentul Mileniului este o statuie înaltă de 36 de metri, la capătul căreia se află statuia Arhanghelului Gabriel, iar în față poți admira statuia Ostașului Necunoscut.

Sunt obiective care merită să fie văzute și admirate.

Iar lista cu atracții turistice de vizitat, ar putea continua, pentru că Budapesta este minunată.

Ceea ce ne-a încântat enorm, și pot spune că a fost deliciul copiilor, a fost croaziera pe Dunăre cu vaporașul, o plimbare spectaculoasă, explicatii interesante și o cină copioasă.

Dunarea oferă o șansă unică pentru Budapesta, față de alte capitale europene, și anume șansa unei panorame excepționale și captivante.

Și cu siguranță, cea mai bună modalitate de a explora frumusețea Budapestei este de pe puntea unui vas de croazieră.

Iubesc acest oraș și sunt încântată mereu să îl revăd!

Aștept și impresiile dumneavoastră despre Budapesta, pe secțiunea comentarii, dar până atunci… haideți să #stămacasă și să visăm la călătoriile minunate care ne așteaptă în viitor!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.