Niciodată nu m-am gândit că semințele de chia vor deveni aliatul meu principal în căutarea de idei de mic-dejun! Și mi-au oferit o surpriză de proporții: budinca de chia!
Acest lucru se datorează în exclusivitate acestei budinci minunate, ușor de preparat și deosebit de flexibilă în adăugarea de diverse ingrediente, care, nu doar că nu îi vor schimba gustul dar dimpotrivă vor absorbi gustul celorlalte ingrediente.
Ce este chia?
Chia, în denumirea științifică Salvia hispanica, provine din Mexic si Guatemala, și este o plantă înrudită cu menta românească.
Din ea se utilizează în mod special semințele, care au valori nutriționale deosebite.
În limba mayașă, termenul „chia” se traduce prin „putere”, iar semințele plantei au fost incluse în alimentația aztecilor și mayașilor încă din vremuri străvechi.
Pe cât de veche este însă utilizarea semințelor de chia în America Centrală și de Sud, pe atât de nouă este includerea lor în bucătăria modernă.
Semințele de chia pot fi albe sau negre, în cazul în care sunt maronii nu sunt încă ajunse la maturitate, sunt crude.
De ce sunt semințele de chia atât de sănătoase?
Un tabel al valorilor nutriționale ale semințelor de chia arată că ele au un conținut important de fibre, proteine, dar si de vitamine.
In 100 de grame de semințe de chia regăsim:
- Calorii: 486
- Grăsimi: 31 de grame (o cantitate importantă de acizi grasi Omega 3)
- Carbohidrați. 42 de grame (dintre care fibre 34 de grame)
- Proteine: 17 grame
- Minerale: Sodiu (16 mg), Potasiu (407 mg), Calciu (631 mg), Magneziu (335 mg), Fier (7,7 mg), Fosfor (948 mg)
- Vitamine: Vitamina A, Vitamina C, Vitamina B
- Aminoacizi: triptofan, treonina, leucina, lisina, arginina, alanina.
Semințele de chia sunt extrem de sănătoase.
Acestea vin cu multe beneficii pentru corpul și creierul nostru și de aceea reprezintă o alegere ideală pentru a fi consumate la micul-dejun sau între mese, în locul unui desert nesănătos și plin de zahăr.
Ele sunt sărace în calorii, ceea ce le face mai mult decât perfecte!
Ceea ce îmi place și mai mult la budinca de chia (de fapt pentru mine este chiar esențial) este faptul că este extrem de ușor de făcut și necesită foarte puțin timp pentru preparare.
Și pentru aceste considerente sunt convinsă că o veți defini și dumneavoastră ca ideală, mai ales că până și ingredientele sunt la alegere (semințele de chia ca ingredient principal, iar restul depinde de gustul și alegerile fiecaruia).
Tot ce trebuie să faci este să înmoi semințele peste noapte în lapte vegetal și, atunci când te vei trezi, vei avea un mic-dejun nutrivit gata pregătit pentru a fi amestecat cu aromele, ingredientele și fructele preferate.
Budinca de chia, ingrediente și mod de preparare
- 4 linguri semințe de chia
- 250-300 ml lapte vegetal (lapte de migdale, soia, ovaz, etc)
- condimente în funcție de preferințe
Combină seminţele de chia cu laptele, amestecă bine până se distribuie uniform, apoi poți adăuga condimentele preferate.
Eu folosesc esență de vanilie sau rom, scorţişoară, nucșoară și le adaug pe rând la fiecare nouă preparare.
Se lasă amestecul la frigider pentru 2-3 ore sau dacă le prepari seara, îl poți lăsa toată noaptea.
Dimineața budinca de chia este gata!
Nu îți rămâne decât să te joci cu modalități de combinare în funcție de preferințe!
Eu nu folosesc nici un fel de îndulcitor, dar dacă îți place mai dulce optează pentru curmale (taie-le bucățele mici), stafide sau smochine, iar dacă vrei un plus de energie și antioxidanţi foloseşte goji.
Turnăm un strat din budinca de chia în pahare, boluri sau borcane, apoi un strat de semințe de rodie, fulgi de nucă de cocos, căpșuni sau alte fructe de pădure proaspete sau chiar și gem de fructe de padure și decorăm cu fulgi de migdale sau cu nuci.
Uneori, pentru a diversifica și a-i adăuga un plus de savoare, folosesc un strat de budincă de chia, un strat de iaurt simplu sau cu fructe (atenție însă pentru cei care vor să slăbească sau care nu agreeaza ideea de zahăr, deoarece iaurturile cu fructe în general conțin zahăr) și un strat de fructe de pădure sau gem, iar la final semințe sau fulgi de migdale.
O altă idee ar fi combinația de budincă de chia cu diverse piureuri de fructe (din fructele care se pretează la pasat, respectiv banane, mango, kivi, pere, piersici,etc).
Sper că v-am convins să o încercați!
Deși eram sceptică la început și nu mi se părea că acest preparat va fi pe gustul meu, din prima încercare am rămas extraordinar de impresionată și încântată, iar acum, budinca de chia este una din variantele pe care o folosesc cel mai des pentru micul dejun!
Dacă mă refer și la aspectul deosebit de interesant alături de gustul minunat, pot spune cu siguranță că voi include budinca de chia pe lista de deserturi pe care să le pot servi într-un mod festiv musafirilor!
Poftă bună!
[…] acizii grași și omega 3 existenți în somon sau semințele de chia (Vezi rețeta –Budinca de chia) lupta împotriva inflamațiilor comune sau […]